Foto: AFP/Scanpix/LETA

Starptautiskā Futbola federācija (FIFA), piešķirot Katarai tiesības rīkot 2022.gada Pasaules kausa futbolā (PK) finālturnīru, pieļāvusi lielu kļūdu, FIFA lēmumu pirms pārbaudes mača pret Īriju nosodīja Norvēģijas vīriešu futbola izlases galvenais treneris Stole Solbakens.

Solbakens neslēpa savu nostāju un norādīja, ka FIFA, 2010.gadā piešķirot Katarai tiesības uzņemt PK finālturnīru, pieļāvusi lielu kļūdu un izgāšanos.

"Pirmajā gadā, kad PK tika piešķirts Katarai, visa pasaule vēl gulēja," teica Solbakens, piebilstot, ka tikai pēdējo gadu laikā visi ir sapratuši, kādā valstī norisināsies finālturnīrs. "Nedomāju, ka futbols un žurnālisti ir darījuši pietiekami."

Norvēģi un īri nekvalificējās PK finālturnīram, taču, ņemot vērā cilvēktiesību pārkāpumus Katarā, Solbakens atzina, ka nejustos droši vest savus spēlētājus uz Kataru.

"Nedomāju, ka visi ar to ir mierā, taču spēlētāju galvenais uzdevums ir spēlēt futbolu, un treneriem ir jāvada komandas," viņš teica. "Tajā pašā laikā futbola amatpersonām valstīs, kurās notiek Pasaules kauss, vajag uzsvērt to, ka visiem cilvēkiem ir vienādas tiesības un pārliecināties, ka pret visiem izturas labi."

Arī Īrijas izlases treneris Stīvens Kenijs piekrita Solbakena teiktajam un nosodījumam par FIFA lēmumu, norādot, ka kriticisms šajā gadījumā ir vietā. "Izteicos jau iepriekš, kad aizvadījām mačus pret Kataru. Nevienlīdzība starp bagātajiem un nabagiem, strādnieku nāves - tam visam nevajadzētu notikt," viņš piebilda.

Norvēģijas valstsvienība, kurai pārbaudes spēlē nevarēs palīdzēt uzbrucējs Ērlings Holanns, kurš jau Mančestras "City" rindās izlaida vairākus mačus kājas savainojuma dēļ, ceturtdien Dublinā spēkosies ar Īrijas izlasi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!