Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pasaules kausa finālturnīra pusfināla maču šodien aizvada Francijas un Beļģijas futbola izlases, noskaidrojot pirmo turnīra finālisti.

Abas komandas spēli Sanktpēterburgā uzsāks plkst.21.

Beļģijas valstsvienība šajā Pasaules kausā izcīnījusi uzvaras visās piecās spēlēs - vispirms G apakšgrupā pret Panamu (3:0), Tunisiju (5:2) un Angliju (1:0), bet astotdaļfinālā tika gūta virsroka 3:2 pār Japānu, atspēlējoties no divu vārtu deficīta.

Ceturtdaļfinālā beļģi ar rezultātu 2:1 izcīnīja svarīgu panākumu pret sacensību galveno favorīti Brazīliju un otro reizi vēsturē sasniedza sacensību pusfinālu.

Beļģijas izlase Pasaules kausā startē 13. reizi, bet līdz līdz šim turnīram tikai vienu reizi tika sasniegts pusfināls, kad tas tika paveikts 1986.gadā. Savukārt pirms četriem gadiem Brazīlijā ceturtdaļfinālā ar 0:1 tika atzīts nākamās vicečempiones Argentīnas pārākums. Komandas galvenais treneris ir Roberto Martiness.

Francijas futbolisti C apakšgrupā izcīnīja pirmo vietu. Vispirms tika gūtas uzvaras 2:1 pār Austrāliju un 1:0 pār Peru, bet apakšgrupu turnīra noslēgumā tika nospēlēts neizšķirti 0:0 ar Dāniju. Astotdaļfinālā francūži spraigā cīņā ar 4:3 pārspēja Argentīnu.

Ceturtdaļfinālā Francija ar rezultātu 2:0 apspēlēja Urugvaju un sasniedza turnīra pusfinālu.

Francija piedalās savā 15. Pasaules kausa finālturnīrā, lielāko sasniegumu gūstot 1998.gadā savās mājās, kad pirmo un līdz šim vienīgo reizi kļuva par pasaules čempioni. Tāpat 2006. gadā Francija spēlēja Pasaules kausa finālā, kurā gan zaudēja, bet 1958. un 1986. gadā palika trešajā vietā. Pirms četriem gadiem Francijas izlase aizkļuva līdz sacensību ceturtdaļfinālam, kurā ar 0:1 zaudēja nākamajai čempionei Vācijai. Komandas galvenais treneris ir Didjē Dešāns.

Francijas un Beļģijas pirmais savstarpējais duelis tika aizvadīts tālajā 1938.gadā, bet pēdējo reizi abas vienības tikās 2015.gadā, kad panākumu ar 4:3 pārbaudes spēlē guva beļģi.

Abas vienības kopumā aizvadījušas 16 mačus. Piecreiz uzvarējusi Francija, bet tikpat cīņās panākumu guvusi Beļģija. Sešas reizes abas vienības cīnījušās neizšķirti. 21.gadsimtā gan komandas savā starpā spēlējušas vien piecas reizes, Beļģijai uzvarot divreiz, bet Francijai vienreiz.

Beļģijas izlasei šajā spēlē nevarēs palīdzēt viens no komandas līderiem Tomā Menjē, kurš ir sasniedzis dzelteno kartīšu limitu, bet Francijai, iespējams, būs jāiztiek bez Samiela Umtitī, kuram ir ceļgala savainojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!