Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā futbolā šodien tiek aizvadītas pēdējās divas astotdaļfināla spēles.

Dienas pirmajā mačā plkst. 17 Zviedrijas izlase mērosies spēkiem ar Šveici, bet vakarā, plkst. 21, Kolumbija tiksies ar Angliju.

Jau zināms, ka Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfināliem savā starpā mērosies Beļģijas un Brazīlijas izlases, otrā tiksies Urugvaja un Francija, bet trešajā cīnīsies Krievija un Horvātija.

Zviedri grupu turnīru sāka ar uzvaru 1:0 pret Dienvidkoreju, tad sekoja zaudējums Vācijai (1:2), bet vēlāk ar 3:0 tika pārspēja Meksika. Savukārt Šveice līdz šim uzvarējusi tikai vienu spēli. Vispirms šveicieši spēlēja neizšķirti 1:1 pret Brazīliju, tad ar 2:1 uzvarēja Serbiju, bet trešajā grupu turnīra mačā cīnījās neizšķirti 2:2 pret Kostariku.

Zviedrija Pasaules kausam kvalificējusies pēc divu turnīru izlaišanas. Kopumā tai planētas meistarsacīkstēs šī būs 12.dalības reize. Trīs reizes zviedri tikuši pie godalgām - 1958. gadā savā laukumā gūts sudrabs, bet 1950. un 1994. gadā izcīnīta bronza. Komandas galvenais treneris ir Janne Andešsons.

Šveice Pasaules kausa finālturnīrā spēlē ceturto reizi pēc kārtas, bet kopumā četrgades nozīmīgākajā forumā piedalījusies desmit reizes. Labākais sasniegums tai bijis ceturtdaļfināla sasniegšana 1934., 1938. un 1954. gadā. Pirms četriem gadiem šveicieši Brazīlijā pārvarēja grupu turnīru, bet astotdaļfinālā tikai pagarinājumā ar 0:1 piekāpās vēlākai finālistei Argentīnai. Komandas galvenais treneris ir bosnietis Vladimirs Petkovičs.

Šveices izlase bija arī Latvijas valstsvienības pretiniece šī turnīra kvalifikācijas kārtā.

Savukārt angļi finālturnīru sāka ar divām uzvarām - 2:1 pret Tunisiju un 6:1 pret Panamu, bet pēc tam sekoja neveiksme Beļģijai (0:1). Kolumbija savā grupā zaudēja Japānai ar 1:2, bet pēc tam ar 3:0 uzvarēja Poliju un ar 1:0 tika galā ar Senegālu.

Anglijas futbolisti Pasaules kausa izcīņā piedalās 15. reizi, bet par planētas labāko valstsvienību līdz šim tā kļuvusi vienu reizi, pie titula tiekot tālajā 1966. gadā. Tai vairs ne reizi nav izdevies ielauzties labāko trijniekā, bet pusfinālā tā iekļuva vēl tikai 1990. gadā, paliekot ceturtajā vietā. Pirms četriem gadiem Pasaules kausa izcīņā Brazīlijā netika pārvarēts apakšgrupu turnīrs. Galvenais treneris šai komandai ir Gerets Sautgeits.

Kolumbija planētas meistarsacīkstēs piedalās sesto reizi, bet pirms četriem gadiem Pasaules kausā šī izlase parūpējās par pārsteigumu un aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, kurā ar 1:2 piekāpās mājiniecei Brazīlijai. Tieši iekļūšana labāko astoņniekā ir kolumbiešu labākais sasniegums četrgades nozīmīgākajā forumā. Komandas galvenais treneris ir Hosē Pekermans.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21. reizi.

Sacensībās sākotnēji piedalījās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs tika salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļuva izslēgšanas spēļu stadijā, kas sākās no astotdaļfināla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!