Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pasaules kausa izcīņā futbolā, kas norisinās Krievijā, šodien pirmos mačus aizvada arī starp turnīra favorītēm pieskaitītās Beļģija un Anglija.

Vispirms plkst.15 F apakšgrupas maču aizvadīs Zviedrija un Dienvidkoreja, abām vienībām cīnoties Ņižņijnovgorodā. Savukārt plkst.18 G grupā Beļģijas futbolisti Soču olimpiskajā stadionā tiksies ar Panamu, kamēr plkst.21 arī šīs apakšgrupas ietvaros Anglijas izlase Volgogradā sacentīsies ar Tunisiju.

Zviedrijas izlase Pasaules kausam kvalificējusies pēc divu turnīru izlaišanas. Kopumā tai planētas meistarsacīkstēs šī ir 12. dalības reize. Trīs reizes zviedri tikuši pie godalgām - 1958. gadā savā laukumā gūts sudrabs, bet 1950. un 1994. gadā izcīnīta bronza. Komandas galvenais treneris ir Janne Andersons.

Tikmēr Dienvidkorejas valstsvienība Pasaules kausā piedalās jau devīto reizi pēc kārtas un kopumā desmito. Līdz šim labākais sasniegums bija daļēji savās mājās notikušajā 2002. gada turnīrā, kad izdevās sasniegt pusfinālu un izcīnīt ceturto vietu. Pirms četriem gadiem Brazīlijā nepārvarēja apakšgrupu turnīru. Galvenais treneris šai komandai ir Tējons Šins.

Zīmīgi, ka šī ir pirmā reize Zviedrijas izlases vēsturē, kad Pasaules kausa finālturnīrā šīs komandas sastāvā nav neviena spēlētāja no pašmāju čempionāta. Zviedriem šīs ir pirmais planētas meistarsacīkšu mačs pēdējo 12 gadu laikā, turklāt pirms čempionāta šīs izlases sastāvā netika iekļauts leģendārais uzbrucējs Zlatans Ibrahimovičs.

Abas komandas savā starpā tikās 1948. gada olimpiskajās spēlēs, kad zviedri guva uzvaru ar 12:0, bet kopš tā laika šīs vienības savstarpēji tikušās vien pārbaudes spēlēs, kur vienu uzvaru guvusi Zviedrija, kamēr divreiz mači noslēgušies neizšķirti.

F apakšgrupas pirmajā mačā svētdien pašreizējā pasaules čempione Vācija negaidīti ar 0:1 piekāpās Meksikai.

Beļģijas izlase Pasaules kausā startē 13. reizi, bet līdz šim tikai vienu reizi sasniegts pusfināls, kad tas tika paveikts 1986. gadā. Savukārt pirms četriem gadiem Brazīlijā ceturtdaļfinālā ar 0:1 tika atzīts nākamās vicečempiones Argentīnas pārākums. Galvenais treneris ir spānis Roberto Martiness.

Panama ir Pasaules kausa debitante, iepriekš desmit reizes pēc kārtas nespējot pārvarēt kvalifikāciju. Galvenais treneris - Ernans Dario Gomess.

Par favorīti Beļģijas-Panamas mačā tiek uzskatīta pirmā, turklāt kopš 1986. gada beļģi pret Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību zonas (CONCACAF) nepārspēta ir jau 11 spēlēs pēc kārtas - deviņas uzvaras un divi neizšķirti. Tikmēr panamieši pret Eiropas komandām nav uzvarējuši jau deviņās cīņās - četri neizšķirti un pieci zaudējumi.

Anglijas futbolisti Pasaules kausa izcīņā piedalās 15. reizi, bet par planētas labāko valstsvienību līdz šim tā kļuvusi vienu reizi, pie titula tiekot tālajā 1966. gadā. Tai vairs ne reizi nav izdevies ielauzties labāko trijniekā, bet pusfinālā tā iekļuva vēl tikai 1990. gadā, paliekot ceturtajā vietā. Pirms četriem gadiem Pasaules kausa izcīņā Brazīlijā netika pārvarēts apakšgrupu turnīrs. Galvenais treneris šai komandai Gerets Sautgeits.

Visbeidzot Tunisija planētas meistarsacīkstēs atgriezusies pēc divu finālturnīru izlaišanas. Četrgades nozīmīgākajā forumā tā spēlējusi piecas reizes, ne reizi nepārvarot apakšgrupu turnīru. Galvenais treneris - Nabils Māluls.

Anglija un Tunisija savstarpējo maču aizvadīs vien otro reizi vēsturē. Tieši pirms 20 gadiem Francijā notikušajā Pasaules kausa finālturnīrā angļi guva uzvaru ar 2:0.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!