Foto: AFP/Scanpix/LETA
2022. gada Pasaules kausa izcīņā futbolā svētdien, 18. decembrī, risinās 64. un svarīgākā spēle, kurā kļūs zināma komanda, kas varēs pacelt prestižo titulu. Finālā tiksies Francijas un Argentīnas valstsvienības, kuras līdz šim spējušas divreiz triumfēt šajā turnīrā. Kāda no tām varēs papildināt savu trofeju skaitu.

Pasaules kausa izcīņas finālspēle risināsies "Lusail Iconic Stadium", kas atrodas Kataras otrajā lielākajā pilsētā Lūsailā – apmēram 20 kilometrus no Dohas. Argentīnas izlase Lūsailā aizvadījusi jau četras spēles: šeit uzvarētas Meksika, Nīderlande un Horvātija, taču piedzīvota arī viena no pēdējo gadu futbola lielākajām sensācijām – zaudējums pret Saūda Arābiju. Francijas futbolisti šajā stadionā tikmēr spēlēs pirmo reizi.

Francijas un Argentīnas valstsvienības finālā aizvadīs savu 13. savstarpējo spēli starptautiskajā futbolā. Argentīnas izlases kontā ir sešas uzvaras, Francija uzvarējusi trīs reizes, bet trīs spēles noslēgušās neizšķirti. Pasaules kausa izcīņā vienības tikušās trīs reizes, un Argentīnai arī šeit ir pārsvars – divi panākumi. Taču Francija vienīgo uzvaru guva 2018. gadā, kad kļuva par Pasaules kausa ieguvēju. Pirms četriem gadiem Francija bija pārāka ar ar 4:3, un šajā mačā divus vārtus uzvarētājiem guva Kilians Mbapē, bet divas rezultatīvas piespēles Argentīnas izlasē iekrāja Lionels Mesi.

Viņi abi spēlē ļoti svarīgas lomas arī šajā finālturnīrā. Šajā Pasaules kausā Mbapē un Mesi guvuši pa pieciem vārtiem, būdami galvenie kandidāti uz "Zelta buci". Abās izlasēs pa četriem vārtiem guvuši arī Olivjē Žirū un Hulians Alvaress. Mesi šajā turnīrā ar pirmo Argentīnas golu izcēlies četrās no sešām spēlēm, bet savā karjerā viņš Pasaules kausā guvis ar 11 vārtus - vēl neviens argentīnietis finālturnīrā nebija iesitis tik daudz. Savukārt Mbapē 23 gadu vecumā izcēlies jau ar deviņiem vārtu guvumiem, un viņam varētu būt pa spēkam labot Miroslava Klozes rekordu Pasaules kausa finālturnīros gūto vārtu ziņā, kas ir 16 vārti.

Francijas izlase Pasaules kausu ieguvusi 2018. un 1998. gadā, un tā var kļūt par pirmo komandu kopš 1962. gada, kas turnīrā triumfējusi divas reizes pēc kārtas. Līdz šim tas vēsturē izdevies tikai divām valstsvienībai – Itālijai (1934. un 1938. gadā) un Brazīlijai (1958., 1962.). Tikmēr Argentīnas izlases triumfa brīži Pasaules kausā bijuši senāk par francūžiem – 1978. un 1986. gadā.

Spēles sākums paredzēts pulksten 17:00. Portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!