Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šveices futbola izlase piektdien 2022. gada Pasaules kausa izcīņā ar rezultātu 3:2 (2:2) pārspēja Serbijas izlasi un nodrošināja sev pēdējo ceļazīmi uz astotdaļfinālu. Savukārt Brazīlija ar 0:1 (0:0) piekāpās Kamerūnai, taču nosargāja pirmo vietu G grupā.

G grupas kopvērtējumā Brazīlijai un Šveicei bija pa sešiem punktiem, taču brazīlieši pirmo vietu noturēja labākas gūto un zaudēto vārtu attiecības dēļ. Kamerūna ar četriem punktiem ierindojās trešajā vietā, bet serbi turnīru noslēdza ar vienu punktu.

Šveices izlase spēli pret Serbiju iesāka ar vētrainiem uzbrukumiem, taču tā vadībā izvirzījās 20. minūtē, kad Rikardo Rodrigess pa kreiso malu iesāka uzbrukumu. Viņš piespēlēja gar vārtiem, bet bumba no serbu aizsarga nonāca pie Rubena Vargasa, kurš piespēlēja uz kreiso malu Džerdanam Šaķiri, un viņš no teicamas pozīcijas sita bumbu precīzi gar vārtu tuvējo stabu.

Serbijas izlases septiņas minūtes vēlāk pusātrā uzbrukumā panāca izlīdzinājumu, kad Dušans Tadičs perfekti piespēlēja Aleksandram Mitrovičam, kurš skrējienā ar galvu izdarīja precīzu sitienu. Serbi 35. minūtē pārņēma vadību, un pēc pārtvertas bumbas Dušans Vlahovičs to izmantoja pretinieku aizsarga nedrošo spēli, trieci bumbu vārtos.

Puslaika izskaņā šveicieši atjaunoja līdzsvaru uz rezultāta tablo. Džerdens Šaķiri piespēlēja Rubenam Vargasam, kurš tālāk bumbu nogādāja labajā flangā Silvanam Vidmeram. Viņš piespēlēja soda laukumā Brilam Embolo, kurš nelaida garām pozīciju vārtu gūšanai, ar vienu pieskārienu raidot to vārtos.

Šveices izlase arī otro puslaiku iesāka ar aktīvu uzbrukumu, un teicama saspēle ļāva pārņemt vadību. Embolo soda laukumā netika pie sitiena, tāpēc atspēlēja bumbu Šaķiri. Viņš iespēlēja bumbu soda laukuma Vargasam, kurš ar pēdas ārējo malu atmeta bumbu Remo Freileram, kurš sita precīzi no vārtu priekšas.

Serbijas izlasei puslaika turpinājumā neveicās ar vārtu gūšanas izveidošanu, jo Šveices izlase teicami spēlēja aizsardzībā. Galotnē serbi provocēja asumus, taču spēles gaitu mainīt vairs nespēja.

Šveices izlase trešo Pasaules kausa finālturnīru pēc kārtas spēja iekļūt izslēgšanas spēlēs.


Brazīlija un Kamerūnas izlases aizvadīja azartisku un atklātu futbola maču, tomēr tas nelutināja ar vārtu guvumiem. Brazīlieši bija aktīvāki, un kamerūniešu vārtsargs Devī Empasī vairākkārt glāba vienību no vārtu zaudējuma. Komandas apmainījās bīstamiem uzbrukumiem pirmā puslaika kompensācijas laikā – vispirms brazīlietis Gabriels Martinelli apspēlēja vairākus pretspēlētājus, bet glāba Empasī, bet nākamajā uzbrukumā jau Kamerūnas futbolists Braiens Mbemo izpildīja viltīgu sitienu ar galvu, un glābt jau vajadzēja Edersonam.

Otrā puslaika ievadā maķenīt garām sita Āfrikas zvaigzne Vensāns Abubakars, bet 57. minūtē atkal glāba Empasī, kurš atsita Edera Militao sitienu un pēc tam tika galā arī ar otro bumbu. Turpinājumā spēle kļuva nedaudz mierīgāka, reālu vārtu gūšanas iespēju bija maz. Šķita, ka šis mačs noslēgsies bez gūtiem vārtiem, taču kompensācijas laika otrajā minūtē Abubakars ārā uzbrukumā saņēma lielisku centrējumu no labā flanga un ar galvu sita precīzi, izvirzot Kamerūnu vadībā. Futbolists priekā par vārtiem novilka savu kreklu, par ko saņēma otro dzelteno kartīti, tāpēc viņš pavisam muļķīgā situācijā atstāja kamerūniešus mazākumā.

Tomēr Brazīlijas pūliņi atspēlēties nebija pietiekami efektīvi un tā piedzīvoja pirmo zaudējumu turnīrā. Tiesa, zaudējums brazīliešiem netraucēja nosargāt pirmo vietu grupā.

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi, kurā var lasīt detalizētu notikumu aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!