Foto: F64
Piektdien, 16.septembrī, Latvija atvadās no viena no izcilākajiem sportistiem valsts vēsturē pēc neatkarības atjaunošanas, Latvijas hokeja izlases kapteiņa, latviešu "dzelzs vīra" Kārļa Skrastiņa.

Atvadīšanās no Skrastiņa notiks "Arēnā Rīga" no pulksten 10:00 – 14:00.

"Š.g. 16.septembris būs diena, kad zemes klēpī tiks guldīts mūsu Kārlis. Iespēja pēdējo reizi atvadīties no Kārļa Skrastiņa būs ikvienam, kurš laikā no 10.00 – 14.00 ieradīsies "Arēnā Rīga: . Kārlis vienmēr paliks mūsu sirdīs, taču šis piemiņas pasākums būs vienīgā iespēja klātienē pateikt ardievas mūsu izcilajam sportistam, dēlam, brālim, vīram, tēvam, draugam...," teikts radinieku izplatītajā paziņojumā.

Skrastiņa tuvinieki arī aicina "respektēt Kārļa Skrastiņa piederīgos un šajā reizē saglabāt piemiņu par mūsu Dzelzs vīru sirdīs, nevis fotoaparātos vai TV kamerās".


Pēc vairākām NHL aizvadītām sezonām Skrastiņš šovasar izlēma atgriezties Eiropā un piekrita "Lokomotiv" piedāvājumam, kas bija finansiāli daudz izdevīgāks par citiem. Līgumu Skrastiņam piedāvāja arī Rīgas "Dinamo", bet hokejists dzimtenē bija plānojis atgriezties pēc vienas sezonas "Lokomotiv" rindās un Latvijā beigt profesionālo karjeru.

Augustā Skrastiņš un "Lokomotiv" viesojās Latvijā, piedaloties tradicionālajā "Latvijas Dzelzceļa" kausa izcīņā. "Lokomotiv" turnīrā uzvarēja, neielaižot nevienu ripu savos vārtus, un pierādot, ka šajā sezonā ir sapulcējusi ļoti spēcīgu sastāvu un būs viena galvenajām kandidātēm uz Gagarina kausu.

Diemžēl, komanda KHL jaunajā sezonā neaizvadīja nevienu spēli. Skrastiņa un vēl 43 cilvēku dzīvības traģiski pārtrūka 7.septembrī netālu no Jaroslavļas, avarējot lidmašīnai "YAK-42". Komanda devās uz Minsku, kur bija jāaizvada KHL sezonas pirmā spēle pret Minskas "Dinamo".

Bojā gājušās "Lokomotiv" komandas sastāvā šosezon bija jāspēlē arī citām spilgtām pasaules hokeja zvaigznēm – zviedram Stefanam Līvam, slovākam Pāvolam Demitram, čehiem Janam Marekam, Karelam Rahūnekam, Jozefam Vasičekam. u.c.

Pagājušajā sestdienā Jaroslavļā notika atvadīšanās no visas "Lokomotiv" komandas. Atvadīšanās ceremoniju apmeklēja vairāk nekā 100 000 cilvēku. Pēc piemiņas brīža Jaroslavļā Skrastiņa pīšļi tika nogādāti Latvijā – dzimtenē Skrastiņa pīšļi sagaidīti ar militāru godu un valsts karogu. Militārā godasardze Skrastiņa sagaidīšanai noorganizēta līdzīgi kā tas bija arī bojāgājušajiem hokejistiem Čehijā, Krievijā, Zviedrijā. Godasardze noorganizēta pēdējā brīdī un, respektējot tuvinieku vēlmi, tā notika bez politiķu un masu mediju klātbūtnes.

Kārlis Skrastiņš ir piektais Latvijas sportists, kura dzīvība apraujas aviokatastrofā. 1950. gada 7. janvārī pie Sverdlovskas, tagadējās Jekaterinburgas, lidmašīnas katastrofā gāja bojā Latvijas hokejisti Harijs Mellups un Roberts Šūlmanis, kuri tobrīd pārstāvēja Maskavas VVS (Gaisa kara spēku) komandu.

1967. gadā lidmašīnas reisā Rīga - Liepājā, kas cieta avāriju pie Liepājas, atradās un gāja bojā pirmais Latvijas bokseris PSRS čempions Imants Enkūzis.

Savukārt 1973. gada 19. februārī nolaižoties Prāgas lidostā avarēja lidmašīna, kurā atradās PSRS jauniešu izlase, arī TTT komandas basketboliste Sandra Jostiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!