Foto: F64

Latvijas Televīzija (LTV) Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandas Rīgas "Dinamo" spēļu raidīšanas tiesības vienmēr iegādājusies par nodokļu maksātāju naudu, jo vienīgi par reklāmdevēju naudu tās nav iespējams "pavilkt", uzskata kanāla "Viasat Sport Baltic" (VSB) programmu direktors Toms Circenis.

Kā ziņots, augusta vidū tika paziņots, ka gaidāmajā sezonā Rīgas "Dinamo" spēles tiks translētas kanālā "TV6" un maksas kanālā "Viasat Sport Baltic" (VSB), izraisot neizpratni sabiedrībā.

Pēc pašreizējā plāna "TV6" kanālā būs redzamas visas mājas spēles, bet VSB pārraidīs lielāko daļu izbraukuma cīņu.

"Par translācijas tiesībām esam cīnījušies visus piecus KHL pastāvēšanas gadus. Lielākoties tas notika divatā ar LTV, bet dzirdēts, ka bijusi arī "Pirmā Baltijas kanāla" (PBK) interese," stāstīja Circenis un piebilda, ka sarunas ar KHL katram kanālam vienmēr notikušas neatkarīgi no pārējiem. "Vīzija mums vienmēr ir bijusi ļoti līdzīga - kanāli "TV3", "TV6", "3+" dzīvo tikai no reklāmas naudām, bet bez ārējām dotācijām spēļu translācijas tiesības tikai šajos kanālos nav iespējams atļauties."

"Galvenā atšķirība ir, ka sabiedriskā televīzija tiesības iegādājas par nodokļu maksātāju naudu," Circenis atgādināja, ka tās nekad nav bijušas par brīvu. "Jau šī gada sarunu sākumā lūdzām KHL atklāt, kāds ir viņu sapņu scenārijs, cik viņi vēlas nopelnīt. Kad saņēmām atbildi, pārliecinājāmies, ka tikai ar sponsoru un reklāmdevēju naudu šis pasākums nav iespējams, tāpēc pateicām, ka par to varam runāt, ja daļa spēļu ir "TV6", bet daļa tīrā maksas kanālā, kas ir VSB. KHL izvēlējās mūs."

Circenis stāsta, ka no KHL sapņu scenārija viņiem izdevies nokaulēt "tiešām daudz". "Informācija ir konfidenciāla, bet summa tāpat ir apjomīga. Galvenais bija nonākt pie kompromisa," teica VSB programmu direktors, neļaujoties provokācijām par summas izpaušanu.

"Nezinu, cik piedāvāja LTV, sarunas notiek ar katru partneri atsevišķi, tāpēc nevaru komentēt," piebilda Circenis.

"LTV ģenerāldirektors pateicis, ka visu izšķīra finansu piedāvājums. Varbūt tā ir, bet arī KHL ir mainījies un uz translācijām vairāk skatās kā uz biznesa produktu," atgādināja Circenis. "Paradokss, bet arī klubi ir ieguvēji no šīm translācijām, jo saņem kādu naudas summu. Varbūt tieši šo translāciju dēļ "Dinamo" varēs iegādāties kādu labāku spēlētāju."

Kanālā VSB Rīgas "Dinamo" izbraukuma spēles būs redzams laikā, kad nepārklāsies ar citiem Baltijas reģionam svarīgiem notikumiem, kā, piemēram, Kauņas "Žalgiris" spēlēm ULEB Eirolīgas turnīrā basketbolā. Tādā gadījumā arī šīs cīņas varēs redzēt "TV6".

"Ņemot vērā, ka mājas spēles pēc reitinga un intereses ir populārākas, izlēmām tās likt "TV6", kam KHL arī piekrita. Savukārt lielāko daļu izbraukuma spēļu rādīsim VSB," stāstīja Circenis. "Ir daži produkti, kas ir svarīgi arī Igaunijai un Lietuvai, un šo maču laikā Rīgas "Dinamo" spēles tiks rādītas "TV6". Jau tagad zināms, ka septembrī "TV6" būs viena izbraukuma spēle. Vēl nav salikts tīkls līdz pavasarim, bet šobrīd izskatās, ka VSB tiks pārraidīti 85-90% izbraukuma cīņu."

Tikmēr neoficiāli izskanējusi informācija, ka "Dinamo" spēles varētu pārraidīt arī kanālā LNT, tomēr gan Circenis, gan mediju grupas "Modern Times Group" (MTG) vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš aģentūrai LETA tās nosauca par baumām.

Par jaunajiem translāciju ieguvējiem tika paziņots 15.augustā. Circenis atklāja, ka skaidrība bijusi jau aptuveni nedēļu pirms tam, tomēr tāpat viņiem tagad līdz sezonas sākumam jāpaveic apjomīgs darbs un arī jāmeklē sponsori.

"Sarunas ar sponsoriem sākām tagad. Protams, ka mums būs ģenerālsponsors un darbs ar reklāmdevējiem notiek. Laika mums ir ārkārtīgi maz, bet cerams, ka iznākums būs pozitīvs," uzsvēra Circenis, kurš stāstīja, ka noteikti tiks rīkotas arī akcijas, lai cilvēki varētu izdevīgi iegādāties "Viasat" paketi. "Tomēr daļa cilvēku nav sapratuši, ka VSB nav pieejams tikai "Viasat", bet arī, piemēram, "Lattelecom", "Izzi" un "Baltcom" abonentiem. Ja ir kabeļtelevīzija, iesaku cilvēkiem sazināties ar operatoru. Mēs pēc iespējas nākam un nāksim pretī, lai visi varētu redzēt kanālu."

Jaunās sezonas pirmo maču Rīgas "Dinamo" aizvadīs 6.septembrī Prāgā pret vietējo "Lev" vienību, bet pirmo spēli savā laukumā Latvijas komanda aizvadīs 13.septembrī pret Novosibirskas "Sibirj", kurā nākamajā sezonā spēlēs latviešu aizsargs Artūra Kulda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!