Visiem ārvalstu sportistiem, kuriem Latvijā tika apstiprināta saslimšana ar Covid-19, slimības gaita bijusi viegla, aģentūrai LETA pavēstīja Slimību profilakses un kontroles (SPKC) centrā.

Centrā skaidroja, ka nereti šie sportisti, kā tas ir bijis, piemēram, ar ārvalstu Kontinentālās hokeja līgas (KHL) hokejistiem, Latviju pametuši nākamajā dienā pēc pozitīvas Covid-19 testa atbildes saņemšanas. Lai gan šie gadījumi tiek pieskaitīti pie Latvijas statistikas, sportistu slimības gaitas pārraudzīšanu uzņemas viņu izcelsmes valsts.

Lai noteiktu, vai sportisti ir izveseļojušies, un izņemtu viņus no aktīvo saslimšanas gadījumu saraksta, SPKC ņem vērā vidējo saslimšanas ilgumu, kas atkarīgs no pacientu slimības gaitas. Ņemot vērā, ka šiem sportistiem ir viegla slimības gaita, tiek noteikts, ka saslimšanas ar Covid-19 ilgums ir desmit līdz 15 dienas. Papildus konkrētos gadījumos notiek informācijas apmaiņa ar izcelsmes valsti.

Arī sākotnēji, konstatējot inficēšanos ar Covid-19, SPKC veic epidemioloģisko izmeklēšanu un nosaka kontaktpersonas. Šī informācija tiek nodota tālāk attiecīgajai valstij.

Pašreizējā kārtība paredz, ka sportisti, ierodoties Latvijā no valstīm, uz kurām attiecināta pašizolācijas prasība, var neievērot šo prasību, ja tiek veikti divi Covid-19 testi un tie abi ir negatīvi. Viens no tiem ir jāveic vismaz trīs dienas pirms ierašanās, bet otrs – dienu pēc atbraukšanas. Šādu kārtību paredz Ministru kabineta noteikumi "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Veselības ministrijā aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban nav plānots ieviest nekādus papildu ierobežojumus attiecībā uz ārvalstu sportistu ierašanos Latvijā.

Jau ziņots, ka pēc ierašanās Latvijā trim Eiropas čempionāta pludmales volejbola pāriem konstatēta saslimšana ar Covid-19, bet vēl viens duets uz sacensībām neatbrauca, trešdien ziņoja Latvijas Volejbola federācija.

Vienlaikus inficēšanās ar Covid-19 arī tika konstatēta vairākiem no ārvalstīm iebraukušajiem KHL vienības Ņižņekamskas "Ņeftehimik" hokejistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!