Foto: F64

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa izcīņas pirmajā kārtā savā starpā tiksies Latvijas hokejistu Artūra Kuldas un Kaspara Daugaviņa pārstāvētās komandas - attiecīgi Helsinku "Jokerit" un Ņižņijnovgorodas "Torpedo", ko trenē Pēteris Skudra un Ģirts Ankipāns.

Ceturtdien tika aizvadītas KHL regulārā čempionāta pēdējās spēles, pēc kurām noskaidrojās pāru sadalījums izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā. "Jokerit" Rietumu konferencē ieņēma otro vietu, bet "Torpedo" konferencē palika septītajā pozīcijā. Savukārt vēl viena Latvijas hokejista - Oskara Bārtuļa pārstāvētā Vladivostokas "Admiral", Austrumu konferences ceturtdaļfinālā tiksies ar Novosibirskas "Sibirj". "Admiral" regulāro čempionu noslēdza savas konferences sestajā vietā.

Rīgas "Dinamo", tāpat kā Edgara Masaļska pārstāvētā un Arta Ābola trenētā Toljati "Lada" izslēgšanas spēlēs netika, savukārt Maskavas "Dinamo", kurai šosezon palīdzēt vairs nevarēs pēc pleca operācijas atlabstošais Mārtiņš Karsums, Rietumu konferences ceturtdaļfinālā tiksies ar "Soči" vienību.

Kulda un "Jokerit" ceturtdien regulāro čempionātu noslēdza ar zaudējumu 2:4 (0:2, 1:1, 1:1) pret Maskavas "Spartak", kas līdz ar to sev nodrošināja 11.vietu Rietumu konferencē, jo viņus vēl varēja apsteigt Rīgas "Dinamo", ja vien ceturtdien Latvijas klubs uzvarētu Sanktpēterburgas SKA.

Kulda spēlēja 17 minūtes un 39 sekundes, divas reizes meta pa vārtiem, taču ar rezultativitāti neizcēlās. Aizsargs otrajā periodā nopelnīja divas soda minūtes par uzbrukumu pretiniekam bez ripas, izdarīja vienu spēka paņēmienu un bloķēja vienu metienu.

"Spartak" pirmā perioda vidū pēc Sergeja Šmeļova un Aleksandra Vasiļjeva metieniem izvirzījās vadībā ar 2:0. Otrās trešdaļas sākumā Paskāls Peletjē vienu ripu atspēlēja, taču drīz pēc tam Čārlzs Genovejs atjaunoja viesiem divu vārtu pārsvaru. Vēlreiz rezultātu līdz minimumam "Jokerit" samazināja nepilnas trīs minūtes līdz pamatlaika beigām pēc Villes Lajunena metiena, taču izglābties laukuma saimnieki nespēja, jo 12 sekundes pirms pamatlaika beigām Vasiļjevs iemeta ripu tukšos "Jokerit" vārtos.

Kulda iepriekšējā spēlē pret SKA guva savus pirmos vārtus sezonā, palīdzot komandai uzvarēt ar 3:1.

Šosezon Latvijas izlases aizsargs KHL regulārajā čempionātā aizvadīja 42 spēles, kurās izcēlās ar vieniem vārtiem un piecām rezultatīvām piespēlēm.

Savukārt Daugaviņš nepiedalījās "Torpedo" pēdējā regulārā turnīra spēlē, kurā Ņižņijnovgorodas klubs viesos ar 2:3 (1:0, 0:1, 1:1, 0:0, 0:1) pēcspēles metienos zaudēja Minskas "Dinamo".

Šosezon Daugaviņš regulārajā čempionātā 51 spēlē izcēlās ar 15 vārtiem un 24 rezultatīvām piespēlēm. Sezonu viņš sāka Maskavas "Dinamo" komandā, kur guva vienus vārtus un trīs reizes asistēja, taču ar savu sniegumu neapmierināja kluba vadību, kas no viņa pakalpojumiem atteicās, tāpēc Latvijas izlases kapteinis nonāca "Torpedo", kur guva 14 vārtus un izdarīja 21 rezultatīvu piespēli, kļūdams par kluba rezultatīvāko spēlētāju.

Vēl vienā mačā Masaļskis tika pieteikts spēlei, taču palika rezervē, kamēr "Lada" viesos ar 1:3 (0:2, 1:0, 0:1) zaudēja Kazaņas "Ak Bars". Toljati komandas vārtus sargāja Ivans Kasutins.

Masaļskis šosezon 38 spēlēs izcīnīja 15 uzvaras, vidēji mačā ielaižot 2,22 ripas un atvairot 92,5% metienu.

Jau ziņots, ka ceturtdien KHL regulāro čempionātu ar uzvaru noslēdza Oskara Bārtuļa pārstāvētā Vladivostokas "Admiral", kas mājās ar 3:1 (2:0, 0:1, 1:0) uzvarēja Habarovskas "Amur".

Bārtulis otrās trešdaļas sākuma daļā saņēma divu minūšu noraidījumu par klupināšanu, bet nedaudz vēlāk tika arī pie desmit minūšu disciplinārā soda. Šajā epizodē sakāvās Dmitrijs Lugins ar Rinatu Ibragimovu, bet, kamēr tiesneši noteica soda apmērus, "Admiral" kapteinis Bārtulis iesaistījās aktīvā diskusijā ar tiesnesi, noslēgumā saņemot noraidījumu uz desmit minūtēm.

Bārtulis šajā mačā laukumā pavadīja 23 minūtes un piecas sekundes, veicot divus metienus pa pretinieku vārtiem, kā arī izceļoties ar vienu spēka paņēmienu.

"Admiral" kapteinis šosezon 52 spēlēs guva astoņus vārtus un atdeva 16 rezultatīvas piespēles, kļūstot par kluba otru rezultatīvāko aizsargu.

Gagarina kausa izcīņas pirmajā kārtā Rietumu konferencē Maskavas CSKA spēlēs pret Bratislavas "Slovan", "Jokerit" ar "Torpedo", Jaroslavļas "Lokomotiv", kur par vārtsargu treneri strādā Sergejs Naumovs, tiksies ar SKA, bet "Soči" mērosies spēkiem ar Maskavas "Dinamo".

Savukārt Austrumu konferencē Omskas "Avangard" tiksies ar Ņižņekamskas "Ņeftehimik", Magņitogorskas "Metallurg" cīnīsies pret Jekaterinburgas "Avtomobilist", "Sirbirj" tiksies ar "Admiral" un Ufas "Salavat Julajev" ar "Ak Bars".

Izslēgšanas spēlēs, kas sāksies svētdien, vairs nebūs sapāroto maču - komandām starp 1-2 un 3-4 spēlēm būs vienas dienas brīvdienas, lai hokejisti varētu atgūt spēkus. Sezona noslēgsies ne vēlāk kā 2016.gada 19.aprīlī, kad plānota Gagarina kausa izcīņas finālsērijas septītā spēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!