Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ar Harija Vītoliņa trenētās Maskavas "Dinamo" un Magņitogorskas "Metallurg" komandu dueli trešdien sākas Kontinentālās hokeja līgas (KHL) septītā sezona, kurā turpina spēlēt arī Rīgas "Dinamo".

Lai gan pēdējās sezonās KHL bieži runā par paplašināšanos un kļūšanu par eiropeiskāku līgu, šogad jaunā sezona ir atnākusi salīdzinoši klusi un ar finansiālām problēmām.

Izmainījies KHL dalībnieku sastāvs, izmainījusies izspēles sistēma, kā arī mainījušies hokeja noteikumi.

Izpaliek finālistu duelis

Čempionāts parasti sākas ar pērnās sezonas Gagarina kausa finālistu dueli, taču šogad no finālistiem "izdzīvojusi" tikai trofejas īpašniece "Metallurg", bet otrs finālists Prāgas "Lev" beidzis pastāvēt. Tādējādi atklāšanas spēlē Gagarina kausa īpašnieki "Metallurg" savā laukumā uzņems iepriekšējo divu sezonu kausa ieguvējus Maskavas "Dinamo", kura rindās spēlēs Mārtiņš Karsums un Kaspars Daugaviņš.

Kopā ar "Lev" finansiālu problēmu dēļ turnīrā nepiedalās Maskavas "Spartak", kas ar grūtībām pabeidza jau pērno sezonu. Savukārt ne tikai ekonomisko, bet arī politisko iemeslu un nestabilās situācijas valstī dēļ KHL šogad nespēlēs "Donbass", kura mājvietā Doņeckā plosās karš. Pagājušajā sezonā "Donbass" rindās cīnījās Oskars Bārtulis, bet par šīs sezonas viņa darba vietu pagaidām vēl nav skaidrības.

Trīs izstājušos klubu vietā ir atrasti trīs jaunpienācēji, tādējādi līga nav ne paplašinājusies (kā bija cerēts), ne arī sarukusi. Savu debiju KHL un hokejā vispār piedzīvos "Soči", bet atkal Krievijas spēcīgākajā turnīrā spēlēs Toljati "Lada". Savukārt no Somijas uz KHL pārcēlies Helsinku "Jokerit", kam viens no līdzīpašniekiem ir Romāns Rotenbergs, kura tēvs Boriss un viņa brālis Arkādijs ir iekļauti ASV un Eiropas Savienības "melnajos sarakstos". Tieši Rotenbergiem pieder kopā ar vēl vienu rietumu pasaules melnajā sarakstā nokļuvušo biznesmeni Genādiju Timčenko pieder Helsinku "Hartwall" arēna, kurā mājas spēles aizvadīs "Jokerit".

Finansiālās grūtības

Tieši finansiālā situācija ir aktuālākā tēma pirms jaunās sezonas. Salīdzinot ar citām sezonām, ne tikai klubi, bet arī pati līga ir "samērā klusa" un nav tik pompozas prezentācijas. KHL vadība gan mierina, ka "Spartak" un "Lev" liktenis citus klubus šosezon nepiemeklēs, jo "līga ir tam gatava". "Mums līgas vēsturē nav bijuši gadījumi, kad kāds klubs nepabeidz sezonu. Tāpēc varu teikt, ka visi pabeigs. Situācija nav no vieglajām - ne klubu īpašniekiem, ne sponsoriem, bet visi strādā. Tomēr jāņem vērā situācija pasaulē un ekonomikā, acis uz to nedrīkst pievērt. KHL ir rezerves, lai palīdzētu klubiem ekstremālos gadījumos," intervijā "R-Sport" mierināja KHL prezidents Aleksandrs Medvedevs.

"Naudas jautājums" ir viens no galvenajiem dienas kārtībā arī saistībā ar Rīgas "Dinamo". Jau jūnijā izskanēja runas, ka rīdziniekiem ir problēmas ar "naudas maciņa" piepildīšanu, lai gan iepriekšējās sezonās kluba budžets bija ap 15 miljoniem ASV dolāru.

Kluba vadība jūlija sākumā solīja, ka tuvākajā laikā tiks noslēgts sponsorēšanas līgums, bet, sākoties treniņnometnei jūlija beigās, nekāda skaidrība šajā jautājumā nebija. Augustā pēc dažiem paziņojumiem likās, ka migla ir kliedēta un nauda sameklēta, tomēr "Dinamo" padomes priekšsēdētājs Juris Savickis Latvijas masu medijiem apgalvoja, ka budžets nav piepildīts ar nepieciešamo naudu.  

Rīgas "Dinamo" pirms visām sezonām rīkoja komandas prezentāciju, iepazīstinot līdzjutējus ar spēlētājiem, taču šogad vēl nav bijusi vienības publiska izrādīšana, kas vēl vairāk pastiprina bažas par notiekošo klubā. Tāpat oficiāli vēl nav noslēgti līgumi ar "Dinamo" treneriem, kuriem augustā beidzās "pārbaudes laiks".

Samudžinātā izspēles sistēma

Ilgu laiku KHL un klubu pārstāvji nevarēja vienoties par nākamās sezonas izspēles kārtību. Vēl 15.jūlijā klubi noraidīja 60 spēļu grafiku, jo pārāk sarežģītā spēļu sadalīšanas formula izveidoja situāciju, kurā komandām atšķiras savā laukumā un izbraukumā aizvadāmo spēļu skaits. Tomēr pēc dažām dienām izspēles sistēmu izdevās apstiprināt, un komandas regulārajā sezonā aizvadīs pa 60 spēlēm, bet pati sistēma ir diezgan "samudžināta".

Kā skaidroja līga, jaunā izspēles kārtība ir domāta, lai maksimāli ieinteresētu līdzjutējus. Joprojām 28 komandas ir sadalītas Rietumu un Austrumu konferencēs, kā arī četrās divīzijās - Bobrova, Tarasova (Rietumu konferencē), Harlamova un Černiševa (Austrumu konferencē). Regulārajā sezonā katra komanda aizvadīs pa četrām spēlēm pret konkurentiem savā divīzijā, bet pa divām spēlēm - pret attiecīgās konferences otras divīzijas komandām. Vēl četras spēles katrai komandai būs pret savas divīzijas pretiniekiem un četras - pret otras konferences vienībām. Šajās pēdējās pieminētajās astoņās spēlēs KHL dueļus veidos tā, lai "maksimāli ieinteresētu līdzjutējus".

Rīgas "Dinamo" spēlēs gaidāmajā sezonā spēlēs Bobrova divīzijā kopā ar Mitišču "Atlant", Minskas "Dinamo", Helsinku "Jokerit", Zagrebas "Medveščak", Sanktpēterburgas SKA un Bratislavas "Slovan". Sezonu rīdzinieki sāks 6.septembrī ar spēli "Arēnā Rīga" pret Minskas "Dinamo".

Regulārais čempionāts risināsies līdz 2015.gada 24.februārim, bet 24.-25.janvārī notiks tradicionālā KHL Zvaigžņu spēle. Pēc regulārās sezonas katras konferences astoņas labākās vienības uzsāks cīņu par Gagarina kausu (pirmās spēles 27.februārī), bet 2015.gada Gagarina kausa finālsērija sāksies 11.aprīlī.

Latvijas hokejs nākamajā sezonā būs pārstāvēts vairākos KHL klubos. Bez pieminētā Maskavas "Dinamo" Latvijas speciālists Pēteris Skudra turpinās vadīt Ņižņijnovgorodas "Torpedo", bet Ufas "Salavat Julajev" aizsardzību turpinās "cementēt" Latvijas izlases aizsargs Artūrs Kulda. Pirms sezonas KHL klubā Toljati "Lada" centās iekļūt Māris Jass, kurš 28.augustā vēl piedalījās pārbaudes spēlē šīs vienības sastāvā, tomēr komandas pieteikumā viņš neiekļuva un hokejistu pirms pāris dienām atskaitīja.

Jauni laukumi, jauni noteikumi

No jaunās sezonas visās IIHF sacensībās būs izmaiņas laukuma sadalījumā. Turpmāk par pusotru metru tuvāk centra līnijai būs nobīdīta zilā līnija, tādējādi paplašinot uzbrukuma zonu.

Specifisks jaunums ir arī tā saucamais "hibrīda pārmetiens". Turpmāk svilpe par pārmetienu netiks dota, tiklīdz ripa šķērsos gala līniju, bet gan skatoties, kurš pirmais - aizsargs vai uzbrucējs - šķērso iemetiena vietu. Tāpat aizliegtas "bullīšu" laikā būs piruetes un ripas nešana uz nūjas lāpstiņas.

Izmaiņas skārušas arī tiesāšanu un dažādu sodu piemērošana, tādējādi sezonas sākumā vairāki noraidījumi līdzjutējiem varētu būt nesaprotami un izraisīt sašutumu. Lielāku uzmanību tiesneši veltīs neatļautai spēlētāju bloķēšanai, kā arī cīņai bez ripas, kur nereti ir būtiski pārkāpumi, kas apgrūtina pretinieka uzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!