Jauns galvenais treneris un kārtējās cerības piedalīties izslēgšanas turnīrā - līdzīgi kā iepriekšējo sezonu, arī 14. sezonu Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) ar optimismu ceturtdien sāk Latvijas klubs Rīgas "Dinamo".

Sezonas pirmajā spēlē Rīgas "Dinamo" ceturtdien, 2. septembrī, Jaroslavļā tiksies ar "Lokomotiv". Spēle sāksies pulksten 19:00 un portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi.

Sezonas sākumu Latvijas komanda turpinās ar viesošanos Maskavā pie CSKA (4. septembrī) un Piemaskavā pie "Kuņluņ Red Star" (6. septembrī). Turpinājumā rīdziniekus sagaida četru mājas spēļu sērija, kas sāksies 8. septembrī ar cīņu pret Čeļabinskas "Traktor".

KHL regulārajā sezonā katra komanda aizvadīs 56 spēles. Kopā KHL būs 130 spēļu dienas, bet regulārais čempionāts noslēgsies 1. martā ar deviņām spēlēm. Rīdzinieki sezonas pēdējā spēlē 1. martā uzņems Maskavas "Spartak". Trīs dienas vēlāk sāksies KHL Gagarina kausa izcīņa, kas vēlākais noslēgsies 30. aprīlī.

Šogad čempionātā piedalīsies 24 komandas. KHL atgriezusies Vladivostokas "Admiral" vienība, kas 2020. gada pavasarī jau darbā pieņēma Leonīdu Tambijevu, bet pēcāk Covid-19 pandēmijas dēļ atsauca dalību no 2020./2021. gada sezonas.

Savukārt "dinamieši" sezonu uzsāks ar devīto galveno treneri 14 sezonu laikā. Komandu vadīs bijušais Krievijas izlases hokejists Sergejs Zubovs, kurš būs ceturtais "Dinamo" ārzemju treneris. Viņa īpašo karjeru, kuras laikā viņš gan izcīnīja Stenlija kausu, gan sarāva saites ar Krievijas valstsvienību, plašāk aprakstīja medijs MVP.

Zubovs postenī nomainīja Pēteri Skudru, kurš pērn pildīja gan trenera, gan ģenerālmenedžera pienākumus. Otro amatu pārņēmis Edgars Buncis, bet par viņa asistentu strādā Guntars Paste.

Jaunā trenera vadībā vienība paguva arī aizvadīt četras pārbaudes spēles. To laikā izcīnīta tikai viena uzvara, "Dinamo" pirms 2022. gada Pekinas olimpisko spēļu atlases turnīra pieveicot Latvijas izlasi. Rīdzinieku rindās gan spēlēji vairāki "dinamieši", kuri tādējādi šajā spēlē nebija izlases sastāvā.

Pārbaudes spēlēs ar citiem KHL klubiem tika piedzīvoti trīs zaudējumi, pēdējā mačā Daugavpilī izlaižot vadību pret Minskas "Dinamo". Tiesa, komanda Covid-19 dēļ izplatības dēļ pēdējā brīdī izlēma nedoties uz Nursultanu, kur bija paredzēta dalība "Kazahstānas Republikas Prezidenta kausā". "Dinamo" šajā turnīrā būtu tikusies ar Nursultanas "Baris" un Pekinas "Kuņluņ Red Star" komandām.


Pagājušās sezonas izskaņā "dinamieši" tieši ar Ķīnas klubu cīnījās par izvairīšanos no vājākās komandas goda. Abas vienības ir starp līgas lielākajām neveiksminiecēm, vairākus gadus pēc kārtas neiekļūstot izslēgšanas spēlēs.

Pēdējo divu sezonu laikā tikai piecas komandas nav sasniegušas izslēgšanas spēles. Starp šīm vienībām ilgāko "sausuma" periodu šobrīd pārcieš tieši "Dinamo", kas jau septiņas sezonas pēc kārtas nav spēlējusi "play-off". Pēdējo deviņu sezonu laikā rīdzinieki "play off" bijuši tikai reizi, bet iepriekšejo "play off" maču Latvijas klubs aizvadīja 2014. gada 17. martā.


Sezonas gaitā būs vērts pasekot līdzi arī trim Latvijas hokejistiem citos KHL klubos. Jānim Jakam kopš atgriešanās no ASV tā būs pirmā pieredze vienībā ārpus Latvijas. Rihards Bukarts iepriekš bijis leģionāra gaitās Eiropā, bet nav tās baudījis KHL čempionātā. Ne tikai Rīgas, bet arī Maskavas "Dinamo" sastāvā spēlējis Miks Indrašis.

Latvieši ar 18 hokejistiem čempionātā sezonas sākumā ir astotā pārstāvētākā tauta līgā. Līderi, protams, ir Krievijas hokejisti (452), bet otra pieprasītākā hokeja tauta ir somi (45).

Šis gan uzskatāms par kritumu pieprasījumā pēc Latvijas hokejistiem. Vēl 2019./2020. gada sezonā citos KHL klubos spēlēja septiņi latvieši.


Rīgas "Dinamo" sezonu uzsāks ar 14 leģionāriem tās pieteikumā. Komandas komplektācija gan zīmīga ar faktu, ka mājās atgriezušies vairāki vietējie hokejisti. Mārtiņš Karsums pēdējo reizi Rīgā spēlēja 2012./2013. gada sezonā, kad bija vienības kapteinis, bet Ralfs Freibergs un Oskars Cibuļskis pēc 2016./2017. gada sezonas naudu pelnījuši Čehijas čempionātā.

Jau 14. sezonu komandas sastāvā aizvadīs Gints Meija, kurš ir vienīgais vienības hokejists, kas to pārstāvējis katrā sezonā. Klubs gan pagājušās sezonas novembrī lauza līgumus ar ilggadējiem komandas uzbrucējiem Meiju un Miķelu Rēdlihu, sezonu viņiem turpinot citur.

Īpašu sasniegumu varēs panākt Kristaps Sotnieks, kurš komandas rindās aizvadījis 544 spēles. Viņam šosezon ir iespēja apsteigt vienības rekordistu Miķeli Rēdlihu (559 mači), kuru apsteigt varētu arī Meija (529 spēles). Iepriekšējā Rīgas "Dinamo" klubā rekordists bija Vladimirs Durdins, kurš komandu pārstāvēja 590 mačos. Arī viņa sasniegumu Sotnieks varētu pārspēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!