Foto: F64
Kontinentālās hokeja līgas (KHL) prezidents Aleksejs Morozovs izteicis skarbu kritiku Latvijas virzienā, jo Rīgā veiktie Covid-19 ātrie testi esot neuzticami, bet Krievijā veiktās pārbaudes tiem pašiem cilvēkiem esot negatīvas.

KHL šajā sezonā bieži sastopas ar Covid-19 gadījumiem, bet visvairāk šajā jautājumā figurē Latvijas komanda Rīgas “Dinamo”, kas visos gadījumos nav galvenā vaininiece. Divus mačus Rīgā nācās tiesāt Latvijas soģiem, jo atlidojušie KHL tiesneši vienā gadījumā bija saslimuši, bet otrā gadījumā nebija izpildīts sanitārais protokols. Pēc atlidošanas Rīgā vairāki pozitīvi Covid-19 gadījumi konstatēti KHL komandai Ņižņekamskas “Ņeftehimik”, bet ceturtdien KHL atcēla vēl vienu maču ar Rīgas komandas dalību – Covid-19 konstatēts Nursultanas “Baris” komandā un Kazahstānas komanda visa aizgājusi karantīnā. Pēc “Ņeftehimik” saslimšanas pašizolācija noteikta arī Helsinku “Jokerit”, jo Somijas klubs pirms tam tikās ar šo vienību un karantīnā aiziet pieprasīja Somijas amatpersonas.

Visu šo un vēl citu gadījumu dēļ KHL nācies atcelt vairākus mačus, kas saniknojis līgas vadību. Lai gan pirms sezonas vasarā Krievijas medijos bija ziņas par vairāk nekā 100 saslimšanas gadījumiem KHL komandās, sezonas sākšana netika pārcelta un mači turklāt notiek ar skatītāju klātbūtni (tiesa gan skatītāju skaits ir ierobežots).

“Viņi (“Jokerit”) uzzināja, ka “Ņeftehimik” hokejistiem Rīgā bijuši pozitīvi testi. Somijā uzskatīja, ka “Jokerit” hokejisti bija kontaktpersonas. Bet mēs taču zinām, ka atkārtotos (“Ņeftehimik”) testos bija vien četri pozitīvi gadījumi. Pēc atgriešanās Ņižņekamskā spēlētājiem veica detalizētākas pārbaudes un neviens saslimšanas gadījums neapstiprinājās. “Ņeftehimik” pat aizvadīja nākamo maču Sanktpēterburgā,” saka Morozovs.

“Mēs nosūtījām uz Rīgu vēstuli, lai mainītu testu veicējus. Viņu eksprestesti dod pozitīvus rezultātus. Par to mēs pārliecinājāmies ar “Ņeftehimik” gadījumu, un ar tiesnešu gadījumu. Mūsu testi, kurus veicam 8-10 stundās, ir daudz precīzāki,” uzskata Morozovs.

KHL kritiku noraida Rīgas “Dinamo” un testu veicējas E. Gulbja laboratorijas pārstāvji, vēsta “sportacentrs.com”. Rīgas „Dinamo” preses sekretārs Jānis Stepītis norādīja, ka analīžu ņemšana ir medicīniskā personāla ziņā. Rīgas "Dinamo" medicīniskā personāla pārstāvji atbildes nesniedza, bet komandas ārsts Āris Aivars apstiprināja, ka nekādi eksprestesti no ārzemēm iebraukušajām komandām netiekot veikti.

E. Gulbja laboratorijas valdes locekle Sandra Dimante “sportacentrs.com” kategoriski norādīja, ka laboratorijā netiek veikti eksprestesti „Nezinu, kur KHL prezidents smeļas informāciju, taču mēs nevienu eksprestestu neesam veikuši! Tā gluži vienkārši ir nepatiesa informācija. Mēs veicam RNS testus, jā, ar dažādām metodēm. Eksperimenta kārtībā eksprestesti ir tikuši izmēģināti, taču esam pārliecinājušies, ka tie nav precīzi, un attiecīgi vairs neizmantojam.”

„Iegūtās pozitīvās analīzes tiek pārbaudītas vēlreiz. Mēs ļoti cītīgi strādājam pie tā, un par saviem analīžu rezultātiem esam cieši pārliecināti,” uzsvēra Dimante. „Galu galā, mēs testējām ne tikai hokejistus, bet arī futbolistus, motokrosistus un pludmales volejbolistus. Nevienam nav bijušas nekādas pretenzijas.”

E. Gulbja laboratorijas valdes locekle nevēlējās komentēt citur veiktos Covid-19 testus, attiecīgi nekomentēja, kā KHL kluba „Neftekhimik” spēlētājiem pēc pozitīvajiem testiem Rīgā jau pavisam drīz Krievijā varēja tikt veikti negatīvi testi. „Pateikšu tikai, ka testu paraugus iespējams iegūt dažādi,” sacīja Dimante. Par KHL prezidenta teikto, ka Rīgas klubam būtu jāmaina organizēto testu veids, Dimante teica, ka būtu absurdi šādu lēmumu prasīt no kluba: "Hokeja spēli tiesāt taču netiek sūtīti mediķi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!