Foto: RIA Novosti/Scanpix

Triumfs Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausa izcīņā ar Magņitogorskas "Metallurg" komandu kanādiešu speciālistam Maikam Kīnenam personīgi ir ne mazāk svarīgs kā 1994.gadā iegūtais Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kauss ar Ņujorkas "Rangers" vienību, uzsvēris treneris.

Kā ziņots, sērijā līdz četrām uzvarām "Metallurg" ar rezultātu 4-3 uzvarēja Čehijas klubu Prāgas "Lev", Gagarina kausu iegūstot pirmo reizi vēsturē. Sērijas izšķirošajā mačā Magņitogorskā otrdien mājinieki bija pārāki ar 7:4.

"Man šis panākums ir ne mazāk svarīgs par savulaik iegūto Stenlija kausu," pēc uzvaras izteicās Kīnens, kurš kā pirmais treneris vēsturē triumfējis NHL un KHL čempionātos. "Esmu trenējis pirmos krievu hokejistus, kuri ieguvuši Stenlija kausu, un pirmos kanādiešus, kuri tikuši pie Gagarina kausa. Tā ir fantastika sajūta. Esmu bezgala priecīgs par saviem spēlētājiem."

"Smagākie brīži sērijā bija ceturtais mačs, kad mums bija nepieciešama uzvara, un septītā spēle," piebilda treneris, kurš īpaši izcēla izslēgšanas turnīra vērtīgākā spēlētāja Sergeja Mozjakina nopelnus komandas panākumā. "Viņš visas sezonas garumā demonstrēja neticamu sniegumu. Vērtīgākā spēlētāja balvu viņš ir pilnībā nopelnījis."

"Mums sanāca viss - gan regulārajā čempionātā, gan izslēgšanas spēlēs. Ļoti vēlētos, lai mūsu panākumi pie šī neapstātos," paudis Mozjakins. "Mūsu maiņai palīdzēja visas pārējās, bet mēs tās vedām uz priekšu. Mums šogad bija vienreizēja komanda un treneris, kurš mums ļoti palīdzēja. Šī bija mana labākā sezona karjerā."

"Lev" komandas līderis šajā sērijā bija kanādietis Džastins Azevedo, kurš kā pirmais vēsturē guva vārtus katrā Gagarina kausa finālsērijas mačā.

"Ir grūti atrast vārdus, lai raksturotu savu vilšanos. Esmu satriekts, tomēr tik un tā šosezon esam sasnieguši ļoti daudz. Lepojos ar komandu," izteicies kanādietis. "Tas, ka esmu bijis tik rezultatīvs, sirdi pašlaik īpaši nesilda."

Kā ziņots, Prāgas komandas sērijas sākumā divreiz ieguva vadību, bet sestajā cīņā jau panāca izlīdzinājumu 3-3. Vien otro gadu līgā spēlējošā "Lev" kļuva par pirmo no ārzemju vienībām, kas iekļuvusi KHL finālā.

KHL finālsērijā bija viens Latvijas pārstāvis - "Lev" komandā tehniskā direktora pienākumus pilda Raitis Pilsētnieks.

Pirmajās trijās KHL sezonās triumfēja Austrumu konferences komandas Kazaņas "Ak Bars" (divreiz) un Ufas "Salavat Julajev", bet iepriekšējās divās sezonās sacensībās labākā bija Latvijas speciālistu Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētā Maskavas "Dinamo" komanda, kas arī šosezon triumfēja regulārajā turnīrā, bet Gagarina kausā nepārvarēja pirmo kārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!