Foto: RIA Novosti/Scanpix

Slavenā krievu uzbrucēja Iļjas Kovaļčuka izslēgšana no Kontinentālās hokeja līgas (KHL) čempionvienības Sanktpēterburgas SKA sastāva ir raisījusi dažādas spekulācijas par šādu kluba vadības lēmumu.

Kā zināms, pirmdien, 22. februārī, Krievijas mediji ziņoja par Iļjas Kovaļčuka atskaitīšanu no komandas sastāva. Komandas vadība sākotnēji šo informāciju noliedza, bet vēlāk apstiprināja, ka tas esot izdarīts "uz vienu spēli".

"Pēc treneru štāba lēmuma Iļja Kovaļčuks ir izslēgts no komandas sastāva un trenējas individuāli," kluba oficiālajā mājas lapā paziņojis SKA treneris Maksims Sokolovs, uzsverot, ka tā ir parasta "darba situācija". Pirms tam kluba viceprezidents Romāns Rotenburgs uz izdevuma "Sport-ekspress" jautājumu, vai Kovaļčuks izslēgts no komandas, atbildēja: "Tās ir pilnīgas muļķības. Vienkārši ir viens žurnālists, kurš iepriekš strādāja Krievijas Hokeja federācijā, un viņš nez kāpēc raksta tādas lietas. Tam nav nekāda sakara ar īstenību."

Vēlāk Rotenburgs gan atzina, ka Kovaļčuka izslēgšana no komandas sastāva bijusi treneru iniciatīva, bet visa pārējā informācija esot nepatiesa, un par tās izplatīšanu klubs varētu ar žurnālistiem tiesāties.

Pirmajā Gagarina kausa izcīņas spēlē, kurā SKA tiekas ar Jaroslavļas "Lokomotiv", SKA piedzīvoja zaudējumu ar 2:3 un Kovaļčuks šo maču noslēdza ar negatīvu lietderības koeficientu, mīnus divi. Sokolovs vēlāk medijiem pastāstīja, ka slavenais uzbrucējs izlaidīs tikai otro sērijas spēli. "Mēs ejam no spēles uz spēli. Nolemts, ka otrajā mačā pret "Lokomotiv" Kovaļčuks nespēlēs," aģentūrai "R-Sport" pavēstīja treneris.

Pasaules, olimpiskais un PSRS čempions hokejā Aleksandrs Paškovs, kurš Kovaļčuku zina jau kopš bērnības, atzinis, ka pēc atgriešanās Krievijā izcilajam uzbrucējam esot sākusi "pieklibot" disciplīna. "Man ir nācies strādāt ar Kovaļčuku "Spartak" skolā - jaunietis no pārējiem atšķīrās ne tikai ar talantu, bet arī ar līdera dotībām," saka Paškovs. "Taču Krievijā viņš sāka "slīdēt uz leju". Esmu dzirdējis, ka viņam "klibojusi" disciplīna. Savukārt izlasē, lai arī nēsāja kapteiņa uzšuvi, nebija līderis. Tas bija ļoti skaidri redzams ne tikai pasaules čempionātā, bet arī Eirotūres posmos. Arī viņa rādītāji SKA rindās diez vai apmierināja trenerus. Tāpēc tāds lēmums brieda jau sen, un mani tas neizbrīnīja."

Cita versija atklāj, ka Kovaļčukam bijis konflikts ar SKA galvenā trenera palīgu Vladimiru Fedosovu, kurš ir arī Krievijas izlases galvenā trenera Oļega Znaroka asistents, uzzinājis portāls "AllHockey.ru". Iepriekš medijos parādījās informācija, ka Znaroks pēc šīs sezonas varētu kļūt par SKA treneri.

"Viņu vienkārši aizsūtīja atpakaļ uz Sanktpēterburgu," aģentūrai "R-Sport" atklāja hokejista māte Ļubova Kovaļčuka. "Man piezvanīja un par to pateica, bet kas noticis, es nezinu."

Kovaļčuks jau ir atgriezies Sanktpēterburgā, kamēr komanda Jaroslavļā gatavojas otrajai "play-off" spēlei ar "Lokomotiv". Sastapts dzelzceļa stacijā, hokejists no komentāriem atteicies.

2001. gadā Kovaļčuks kļuva par Nacionālās hokeja līgas (NHL) jauno spēlētāju drafta izvēles pirmo numuru, nokļūstot Atlantas "Thrashers" komandā. Tajā viņš pavadīja astoņas sezonas, bet 2010. gadā noslēdza 17 gadu līgumu ar Ņūdžersijas "Devils" par 102 miljoniem dolāru. Beigās gan noslēgtais līgums tika atzīts par prettiesisku, kā rezultātā abas puses vienojās par 15 gadu sadarbību, tomēr 2013. gadā Kovaļčuks paziņoja par NHL karjeras beigām, tādējādi atsakoties no pēdējiem 12 sava līguma gadiem.

Kopumā NHL uzbrucējs aizvadīja 848 spēles, kurās viņa kontā 428 vārti un 415 rezultatīvas piespēles.

SKA komandā Kovaļčuks debitēja 2012./2013. gada sezonā, NHL lokauta laikā, un kopš tā laika ir viena no lielākajām NHL zvaigznēm, kas spēlē KHL.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!