Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ilggadējais Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels pildīs kādu pagaidām nezināmu amatu Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), vēstī medijs "sport-express.ru".

Raksta autors Aleksejs Ševčenko norāda, ka viņam nav skaidrs, kāpēc KHL būtu nepieciešams Fāzels, taču amata piešķiršana šveicietim esot "atrisināts jautājums". Šobrīd gan nav zināms Fāzela pozīcijas nosaukums un pienākumi, taču šīs nianses jau ir izrunātas aizkulisēs, zināms žurnālistam.

Analizējot funkcionāra paveikto IIHF, Ševčenko uzskata, ka Fāzels līgai īsti nevarēs palīdzēt. Funkcionāram iepriekš nav nedz izdevies piesaistīt sponsorus IIHF Čempionu līgai, ne kādā īpaši augstā līmenī organizēt pasaules čempionātus hokejā. Turklāt viņš savulaik pat bijis pret KHL klubu izveidi rietumu valstīs.

Žurnālists tādēļ secina, ka "KHL izlēma pateikties viņam", taču nav zināms, kāpēc šāds lēmums tika pieņemts.

IIHF prezidenta amatu Renē Fāzels pildīja sešus termiņus, šajā pozīcijā nostrādājot no 1994. līdz 2021. gadam, kad viņu aizstāja francūzis Liks Tardifs.

Medija TSN žurnālists Darens Dregers jau 2018. gadā rakstīja, ka Fāzels varētu iegūt kādu augstu amatu KHL. Starp šveicieti un Krievijas amatpersonām allaž arī valdījušas labas attiecības. Fāzels kā tiesnesis savulaik piedalījies Krievijas Nakts hokeja līgas spēlē, kurā aktīvi komunicēja ar Krievijas autoritāro līderi Vladimiru Putinu. Šveicietis arī nav vairījies sarunās ar medijiem Putinu saukt par savu draugu.

Savukārt bijušais KHL prezidents Aleksandrs Medvedevs 2016. gadā atteicās no kandidēšanas uz IIHF prezidenta amatu, savu soli pamatojot ar to, ka Fāzelam ir ļoti labas attiecības ar Krieviju.

Nesenākā pagātnē Fāzels gan izpelnījies kritiku par sadarbošanos ar Baltkrieviju. Funkcionārs 2021. gadā ilgstoši nevēlējās atņemt Baltkrievijai tiesības organizēt pasaules čempionātu, lai gan tobrīd tūkstošiem cilvēku tika aizturēti un ievainoti par dalību protestos pret prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Pēc Fāzela un Aleksandra Lukašenko apskāviena kameru priekšā šveicietis skaidroja, ka viņam ar Lukašenko jau 20 gadus bijušas labas attiecības un abi bieži kontaktējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!