Foto: Agris Semēvics

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) deju kopas "Bramaņi" vadītāja Taiga Ludborža ir izbrīnīta par Rīgas "Dinamo" un Hantimansijskas "Jugra" pirmsspēles uzvedumā izmantotās Saules zīmes pielīdzināšanu nacistu simbolam.

Pasākuma horeogrāfe Ludborža teica, ka viņai nebija nojausmas, ka šāds priekšnesums radīs pārpratumus, uzvedumā izmantotajai zīmei nav nekāda sakara ar nacistu simbolu, turklāt šāda zīme ir izmantota vairākos deju svētkos.

"Doma bija pavisam citāda, proti, lai mūsu hokejistiem un citiem veicas. Šī bija kustīga Saules zīme - kustīgā zīme nozīmē pozitīvu enerģiju un veiksmi visiem, kas ir uz hokeja laukuma. Šai zīmei nav pilnīgi nekāda sakara ar nacistu simbolu un tā krasi atšķiras. Nacistu simbolam slīpais krusts ir pa vidu, bet šajā gadījumā pa vidu bija rombs - Saules labestības zīme. Es nevarēju iedomāties, ka cilvēki nevar atšķirt divas dažādas zīmes. Ir jāgrib redzēt sliktais tajā, kurā tā nav. Es domāju, ka tie cilvēki, kas vēlējās saskatīt nacistu simbolu, to arī saskatīja, jo viņiem trūkst skandāla," norādīja Ludborža.

NBS deju kopa agrāk ar šādu priekšnesumu nebija uzstājusies un uzvedumā izveidotās zīmes bija ļoti pārdomātas. Uzveduma autore nav ne nacionālistiski, ne fašistiski noskaņota, jo uzskata, ka kultūra un sports ir vietas, kur politikai un karam nav vietas.

Ludborža uzskata, ka cilvēkiem vēl ir daudz jāmācās, lai saprastu, kas ir svastika. Svastika ir redzama gan senajā Indijā, gan Eiropā, Krievijā un Āzijā. "Viņu tomēr izvairās likt, jo ir aptraipīta," norādīja Ludborža.

Internetā atrodamā informācija liecina, ka svastika - arī ugunskrusts jeb kāšu krusts - ir viens no pašiem senākajiem un izplatītākajiem grafiskajiem simboliem. Kāškrustu izmantoja daudzas pasaules tautas - tas bija attēlots uz ieročiem, ikdienišķas sadzīves priekšmetiem, apģērba, karogiem un ģerboņiem, izmantots pie baznīcu un māju noformējuma. Kāškrustam kā simbolam ir daudz nozīmju, tautu vairākumam visi tie bija pozitīvi. Kāškrusts tautu vairākumam bija dzīves, Saules, gaismas un labklājības simbols.

Lielākoties tiek uzskatīts, ka svastika ir radusies Eirāzijā, tomēr daudzi speciālisti uzskata, ka svastika nāk no apgabaliem, kas ietilpst tagadējā Krievijas teritorijā, jo veiktajos arheoloģiskajos izrakumos uz atrastajiem piederumiem - traukiem, ieročiem, apģērba, reliģiskiem un citiem piederumiem - ir attēlota svastika.

Jau ziņots, ka svētdienas spēlē "Dinamo" sveica līdzjutējus tobrīd gaidāmajos 18.novembra svētkos, pirms mača uz ledus uzvedot inscenējumu ar latviešu nacionālo simbolu izmantošanu. Uzveduma noslēgumā uz ledus NBS deju kopas dejotāji ar lieliem Latvijas karogiem centās izveidot ugunskrustu, taču tā atveide Krievijas medijos radījusi neizpratni.

KHL vadība pieprasīja Rīgas "Dinamo" iesniegt scenāriju pirmsspēles šovam. Līgas vadība secināja, ka Rīgas "Dinamo" nav vainojams svastikas izmantošanā, jo apsveikuma uzvedumā redzētajam simbolam ar to nav saistības, bet rezonansi ieguvušais skandāls ticis izrauts no konteksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!