Foto: F64

Portālā "ManaBalss.lv" sākta parakstu vākšana pret starptautiskiem sporta pasākumiem, kuru dalībnieki pārstāv Covid-19 plaši skartas valstis, iniciatīvas pārstāvei kā piemēru izceļot tieši Kontinentālo hokeja līgu (KHL).

"Ir nepieciešams uzturēt Latvijas iedzīvotāju veselības drošību un novērst apdraudējumu, ko rada Latvijas teritorijā notiekoši starptautiski sporta pasākumi," raksta iniciatīvas pārstāve Ieva Vēja. "Piemēram, KHL turnīra ietvaros Latvijā komandas iebrauc no valstīm ar augstu Covid-19 saslimstības līmeni, un turnīrā īstenotie piesardzības pasākumi nav izrādījušies pietiekami, lai novērstu vīrusa izplatību spēlētāju un tehniskā personāla vidū. Par to liecina spēlētāju inficēšanās vairākās komandās, ieskaitot Rīgas "Dinamo", un augošais atcelto un pārcelto spēļu skaits.

Izdarot grozījumus Ministru kabineta (MK) 2020. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 360 Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai un citos nepieciešamajos tiesību aktos, ir jānosaka, ka Latvijas teritorijā nav atļauta tādu starptautisku sporta turnīru norise, kuru dalībnieku vidū pēdējo 14 dienu laikā ir konstatēti ievērojama apjoma (piemēram, pārsniedzot kumulatīvo rādītāju 10 gadījumi uz 1000 cilvēkiem vai citu SPKC noteiktu robežslieksni) inficēšanās gadījumi ar Covid-19.

Sabiedrība no tā iegūs drošību par iedzīvotāju veselību, un netiks veicināta Covid-19 izplatība Latvijā," klāsta autore, kuras parakstītā iniciatīva atrodama šeit.

Tieši starptautiska sporta pasākuma organizatoram jānodrošina ar Covid-19 saistītie piesardzības pasākumi. Savukārt MK noteikumi paredz, ka šādu pasākumu dalībniekiem jāuzrāda dokuments par negatīvu Covid-19 pārbaudi, kas veikta ne agrāk kā trīs dienas pirms ierašanās Latvijā. Ne vēlāk kā 24 stundas pēc ierašanās jāveic vēl viens tests, kā arī jāuzturas iepriekš apliecinātā vietā.

Lielākās raizes šajā saistībā pagaidām sagādājušas ar Krieviju saistītas starptautiskas hokeja līgas. Rīgas "Dinamo" komandai pēc vairāku tās pārstāvju inficēšanās ar Covid-19 nācās doties pašizolācijā. Rīdzinieki par neierašanos uz divām spēlēm karantīnas laikā tika sodīti ar tehniskajiem zaudējumiem. Līgas vadība turklāt vairākkārt uzsvērusi, ka tās veiktās pārbaudes atšķiras no dažu komandu gūtajiem rezultātiem.

Septembrī viesos pie "dinamiešiem" neveiksmīgi centās ierasties Ņižņekamskas "Ņeftehimik" vienība, kurā, nokļūstot Latvijā, tika konstatēti vairāki Covid-19 saslimšanas gadījumi.

Šonedēļ šāds liktenis piemeklēja arī Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) komandu Sahalīnas apgabala "Akuli", kas Covid-19 dēļ otrdien netikās ar hokeja klubu "Rīga". Abas komandas gan trešdien aizvadīja vienu no četrām plānotajām spēlēm, jo hokejistiem, kuriem testi bijuši pozitīvi, organismā ir antivielas pret Covid-19, ziņoja medijs "Sportacentrs.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!