Foto: F64

Ilggadējais Latvijas hokeja izlases uzbrucējs Aleksandrs Ņiživijs nolēmis noslēgt hokejista karjeru un kļūt par treneri Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandā Rīgas "Dinamo", vēsta klubs.

Ņiživijam tika izteikts piedāvājums kļūt par galvenā trenera Arta Ābola palīgu, un hokejists šo piedāvājumu pieņēma. Pēc Viktora Ignatjeva došanās uz Maskavu tika izskatītas vairākas treneru kandidatūras, un kluba vadība kopā ar galveno treneri Arti Ābolu par piemērotāko atzina tieši Aleksandru Ņiživiju.

Viņš kopā ar pārējo Rīgas "Dinamo" treneru kolektīvu – Arti Ābolu, Ģirtu Ankipānu, Juri Klodānu un Vilni Kluci dosies uz Valmieru, kur komanda aizvadīs 10 dienu treniņnometni.

1976. gada 16. septembrī Rīgā dzimušais Aleksandrs Ņiživijs iepriekšējās 6 sezonas spēlēja Rīgas "Dinamo" sastāvā (2012./2013. gada sezonas beigas aizvadīja Prāgas "Lev"), un starpsezonā uzbrucējs ir nolēmis beigt profesionālā hokejista karjeru, pievēršoties trenera darbam.

2004. gadā Aleksandrs Ņiživijs ir beidzis Jaroslavļas Valsts pedagoģisko universitāti. Savu profesionālā spēlētāja karjeru Aleksandrs Ņiživijs sāka 1993. gadā, kad jau 17 gadu vecumā spēlēja Rīgas "Pārdaugavas" komandas sastāvā Starpnacionālajā Hokeja līgā (2 sezonas), pēc tam 6 sezonas nospēlēja Jaroslavļas "Lokomotiv" (līdz 2000. gadam komanda saucās "Torpedo") sastāvā, 1997. gadā kļūstot arī par Krievijas čempionu, bet pēc tam spēlēja Maskavas "Dinamo" (1 sezona), Permas "Molot – Prikamie" (1 sezona), "Rīga2000" (1 sezona), Zviedrijas komandā "Bjorkloven" (1 sezona) un Ņižņijnovgorodas "Torpedo"(3 sezonas), bet 2008. gada vasarā pievienojās jaunizveidotajai Rīgas "Dinamo" komandai, kur arī aizvadīja iepriekšējās sešas sezonas, ja neskaita 2012./2013. gada sezonu, kuru viņš pabeidza Prāgā.

Rīgas "Dinamo" sastāvā KHL čempionātos Aleksandrs Ņiživijs ir piedalījies 290 spēlēs (ieskaitot "Lev" sastāvā aizvadītos mačus, kopā ir 300), kurās guva 45 vārtus un atdeva 108 rezultatīvas piespēles, un līdzjutējiem vislabāk atmiņā šķiet viņš tomēr paliks ar savu eleganto bullīšu izpildīšanu. Latvijas izlases sastāvā Aleksandrs Ņiživijs debitēja tālajā 1993. gada 29. novembrī, bet pēdējo spēli aizvadīja 2014. gada 20. maijā pasaules čempionātā Minskā, kopumā valstsvienības sastāvā piedaloties 227 spēlēs, tajā skaitā 3 olimpiskās spēlēs, 16 pasaules čempionātos un 5 olimpiskajos kvalifikācijas turnīros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!