Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārā čempionāta spēlē svētdien Rīgas "Dinamo" izbraukumā pēc cīņas izšķirošā brīdī strīdīgā epizodē tiesneša pieņemta nelabvēlīga lēmuma ar 1:2 (0:0, 0:0, 1:2) piekāpās Gagarina kausa ieguvējiem Kazaņas "Ak Bars", kurā spēlē bijušais rīdzinieku uzbrucējs Marsels Hosa.

Pēdējās trešdaļas 13.minūtē Aleksejs Jemeļins vairākumā vadībā izvirzīja "Ak Bars", bet pēc trīs minūtēm arī vairākumā Mārtiņš Karsums izlīdzināja rezultātu. Uzvaras vārtus nepilnas trīs minūtes pirms cīņas beigām Kazaņas komandai guva Jevgeņijs Bodrovs.

Strīdīgā situācija notika apmēram minūti pēc Karsuma gūtajiem vārtiem. "Dinamo" pretuzbrukumā Sprukts iedeva piespēli Miķelim Rēdliham, kurš ātrumā cīnījās ar vienu no "Ak Bars" aizsargiem. Ripa trāpīja Rēdliham pa nūju, tad hokejistiem un ielidoja vārtos. Pēc video atkārtojuma noskatīšanās vārtu guvums netika skaitīts, norādot, ka "vārti gūti ar kāju".

"Dinamo" vārtus mača sākumā sargāja Kriss Holts, taču septītajā minūtē viņš guva traumu, un laukumā devās Mikaēls Telkvists. Salīdzinot ar iepriekšējo maču, rīdzinieku sastāvā bija tikai viena izmaiņa - aizsardzībā Rodrigo Laviņa vietā spēlē Krišjānis Rēdlihs.

1.periods

Pirmo bīstamo uzbrukumu "Ak Bars" vārtiem izveica Miķelis Rēdlihs, bet uz Rīgas "Dinamo" vārtiem – Marcels Hosa, un abas komandas šo spēli iesāka augstā tempā. Ceturtajā minūtē "Dinamo" palika mazākumā, taču spēja nosargāt savus vārtus neskartus, neskatoties uz mājinieku ļoti ātro un aktīvo spēli. Pēc skaitliskā mazākuma beigām "Dinamo" nomainīja vārtsargu, Krisa Holta vietā laukumā iznāca Mihaēls Telkvists, bet pagaidām nav zināms, kāka iemesla dēļ Holts nevarēja turpināt spēli.

Neskatoties uz augsto spēles tempu, perioda pirmajā pusē vārtsargiem nebija pārlieku daudz darāmā - laukuma spēlētāji ne vienmēr nokļuva līdz vārtu gūšanas momentiem, kas savukārt norāda uz abu komandu labo spēli aizsardzībā.

Perioda vidū vairākumā nonāca dinamieši, un aizvadīja to aktīvāk nekā viesi, lielākoties kontrolējot ripu "Ak Bars" aizsardzības zonā, taču vārtu guvums nesekoja, un tiklīdz "Ak Bars" bija pilnā sastāvā, sekoja zibenīgs uzbrukums uz "Dinamo" vārtiem, kuros šai ļoti bīstamajā epizodē lieliski darbojās gan Telkvists, gan mūsējo laukuma spēlētāji.

Otrs rīdzinieku vairākums, kas sekoja pēc četrām minūtēm, vairs nebija tik aktīvs, vārtu gūšanas momentu bija mazāk un tie arī netika realizēti.

17. minūtē atkal savu komandu glāba Mikaēls Telkvists, kad ātru "karuseli" pie mūsu vārtiem sagrieza "Ak Bars" pirmā maiņa ar Marcelo Hosu priekšgalā, bet arī viņiem neizdevās atklāt rezultātu, un pirmā trešdaļa noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu.

2.periods

Arī otrais periods beidzās bez vārtu guvuma, abām komandām joprojām demonstrējot ātru, aizrautīgu un interesantu hokeju, turklāt neizskatījās, ka Rīgas "Dinamo" būtu piedzīvojuši divus zaudējumus izbraukumā, un nemaz neatpalika no titulētajiem pretiniekiem, izveidojot ne mazāk bīstamas situācijas un teicami darbojoties aizsardzībā.

Par šā perioda neveiksminieku varētu nosaukt mājinieku kapteini Alekseju Morozovu, kuram vismaz trīsreiz bija droša iespēja gūt vārtus, taču allaž patraucēja Mikaēls Telkvists. Savukārt rīdzinieku rindās uzteicama ir trešā maiņa, kad 16. minūtē viņi izveidoja vienu no aizraujošākajām situācijām otrajā trešdaļā – vispirms Guntis Galviņš izmānīja no vārtiem pretinieku vārtsargu, taču komandas biedru tiešā tuvumā nebija, kam piespēlēt, bet vēl pēc pāris sekundēm tikai vārtu stabs glāba "Ak Bars" no vārtu zaudējuma, kad ripu vārtos raidīja Andris Džeriņš.

Perioda beigās emocijas jau bija sasniegušas tādu pakāpi, ka pēc "Ak Bars" uzbrukuma sākās nelieli asumi "Dinamo" vārtu priekšā, taču noraidījums 18. minūtes sākumā bija abpusējs, un arī atlikušajā laikā līdz perioda beigām, kad komandas jau bija pilnā sastāvā, vārti palika "neieņemti" abās pusēs.

3.periods

Trešajā spēles trešdaļā turpinājās tīra, atklāta un aktīva spēle abu komandu izpildījumā, turklāt ripa gandrīz kā noburta nekādi negribēja krist iekšā dinamiešu vārtos, arī gadījumos, kad gan Mikaēls Telkvists, gan aizsargi bija apspēlēti. Tā arī Marcels Hosa neguva vārtus pret savu bijušo komandu perioda sestajā minūtē, bet pirms tam rīdzinieki izturēja divas minūtes skaitliskajā mazākumā, kad otrajā minūtē noraidīja Broku Troteru.

Pirmos vārtus šai mača 13. minūtē guva "Ak Bars", tomēr realizējot skaitlisko vairākumu, kura sākumā gan divas reizes mājinieku vārtus apdraudēja "Dinamo", taču kad rīdziniekiem mazākumā bija atlicis izturēt 13 sekundes, Aleksejs Jemeļins, neviena nepiesegts, Alekseja Morozova piespēlēto ripu strauji raidīja vārtos – 1:0.

Pēc divām minūtēm noraidījums jau "Ak Bars", un iespēja rīdziniekiem izlīdzināt rezultātu, ko mūsējie arī izdarīja – kārtējo reizi atņēmuši ripu kazaņiešu aizsargiem, no Aleksandra Ņiživija piespēles Mārtiņš Karsums pacēla ripu un raidīja to zem vārtu pārliktņa – 1:1.

Pēc nepilnām divām minūtēm ripa atkal bija "Ak Bars" vārtos, taču šā momenta likumību spēles galvenais tiesnesis vēlējās pārbaudīt, un video tiesnesis lēma, ka vārti nav skaitāmi, par ko diezgan sašutis bija "Dinamo" galvenais treneris Jūliuss Šuplers. No Jāņa Sprukta piespēles, Miķelim Rēdliham cīnoties ar pretinieku spēlētāju par ripu, tā ieleca vārtos.

Par mājinieku 18. minūtē gūtajiem otrajiem vārtiem tiesnešiem šaubu nebija, un rīdzinieki otrreiz šai spēlē nonāca zaudētāju lomā, taču, arī nomainot Telkvistu pret sesto laukuma spēlētāju, rezultātu nespēja izlīdzināt, un noslēdza triju spēļu izbraukumu bez nevienas uzvaras.

Rīgas DINAMO sastāvs uz spēli:

#31 Chris Holt (#79 Mikael Tellqvist);

#91 Brock Trotter - #5 Jānis Sprukts – #19 Miķelis Rēdlihs;

#9 Krišjānis Rēdlihs – #14 Jēkabs Rēdlihs;

#17 Aleksandrs Ņiživijs – #34 Vitalij Karamnov – #43 Tomas Surovy;

#13 Guntis Galviņš - #11 Kristaps Sotnieks;

#15 Mārtiņš Karsums – #18 Andris Džeriņš - #75 Ģirts Ankipāns;

#44 Oskars Cibuļskis - #6 Arvīds Reķis;

#21 Roberts Bukarts – #32 Raimonds Vilkoits - #29 Ainārs Podziņš;

#55 Jānis Andersons.

Kazaņas AK BARS sastāvs uz spēli:

#35 Petri Vehanen (#20 Staņislav Gaļimov);

#25 Danis Zaripov - #39 Niko Kapanen - #95 Aleksej Morozov;

#5 Iļja Ņikuļin - #74 Aleksej Jemeļin;

#10 Janne Pessonen - #26 Jarkko Immonen - #18 Marcel Hossa;

#82 Jevgeņij Medvedev - #75 Grigorij Paņin;

#13 Nikolaj Ļemtjugov - #67 Dmitrij Kazionov - #34 Dmitrij Obuhov;

#14 Igor Šadilov - #24 Vasiļij Tokranov;

#59 Vjačeslav Buravčikov - #11 Jevgeņij Bodrov - #30 Aleksandr Stepanov.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!