Foto: F64

Rīgas "Dinamo" galvenais treneris Peka Rautakallio pirms Kontinentālās hokeja līgas (KHL) jaunās sezonas sākuma ir pārliecināts, ka komanda salīdzinājumā ar pērno gadu ir progresējusi un kļuvusi labāka.

"Domāju, ka mēs esam pielikuši ātrumā un komandas spēlē. Arī jaunie leģionāri ir labi iekļāvušies komandā, palīdz pārējiem un jau ir kļuvuši par komandas sastāvdaļu. Protams, visu izšķirs rezultāti, taču es gaidu, ka mēs uzlabosim savu spēli salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, spēlēsim labāku hokeju, izcīnīsim vairāk uzvaru. Esmu pozitīvi noskaņots, ka mēs varam to izdarīt. Taču galvenais mērķis ir iekļūšana izslēgšanas spēlēs," otrdien sacīja Rautakallio, kurš neuzskata, ka būtiskās izmaiņas sastāvā starpsezonu laikā komandai būtu vērtējamas ar mīnusa zīmi.

Pirmajā izbraukumā rīdzinieki dosies trešdien, lai ceturtdien Prāgā pret "Lev" aizvadītu KHL regulārā čempionāta pirmo spēli. Triju spēļu izbraukuma sērijā dosies 25 hokejisti, tostarp arī Raitis Ivanāns un Ainārs Podziņš, kuri dažādu iemeslu dēļ nespēlēja pēdējā pārbaudes turnīrā – "Latvijas dzelzceļa" kausa izcīņā. "Mēs varam vest tik daudz, jo salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, kad brīžiem rezervistu soliņš bija par īsu, šosezon sezonas sākumā spēlētāju trūkumu neizjūtam," konkurence uz vietu sastāvā priecē Rīgas "Dinamo" galveno treneri.

Rautakallio norādīja, ka Ivanāns drīz atgriezīsies laukumā. "Esmu pārliecināts, ka kādā no pirmajām izbraukuma spēlēm viņš varēs doties laukumā. Kā mēs sakām, viņš ir "day-to-day" [dienu no dienas] statusā un drīz varēs spēlēt."

Savukārt Podziņš izbraukumā dosies un tiks pieteikts spēlēm kā rezerves uzbrucējs, jo viņš ir dzimis 1992.gadā, bet KHL nolikums paredz, ka spēlei vienu šajā gadā vai vēlāk dzimušu hokejistu var pieteikt kā papildu spēlētāju. "Es viņu [Podziņu] pašlaik nesauktu par 13. uzbrucēju, taču, kāpēc mums neizmantot iespēju, ko paredz nolikums? Spēles laikā viss var gadīties, tāpēc Podziņš tiks pieteikts spēlēm," paskaidroja Rautakallio.

Izbraukumā dosies arī visi četri 1991.gadā dzimušie puiši – Māris Bičevskis, Elvijs Biezais, Miks Lipsbergs un aizsargs Mārtiņš Porejs, no kuriem katrā spēlē laukumā dosies vismaz divi, jo KHL nolikums paredz, ka, sastāvā iekļaujot divus šā gadagājuma hokejistus, spēlei var pieteikt pilnas četras maiņas. "Tādi ir noteikumi, un tam gatavojāmies jau pārbaudes spēlēs, kur jaunie puiši darbojās labi. Ar šādiem noteikumiem saskaros pirmo reizi, taču mums ir, no kā izvēlēties. Cik zinu, KHL ir dažas komandas, kurām jauno spēlētāju nav, tāpēc tām būs jāspēlē trijās maiņās," par būtiskām jaunās sezonas izmaiņām komandas komplektācijā klāstīja Rautakallio un piebilda, ka komandā būs arī gadu vecākais Gunārs Skvorcovs. "Jaunie spēlētāji sevi no labākās puses parādīja jau no treniņu pirmās dienas, nopelnot vietu komandā, kā arī radot konkurenci uz vietu sastāvā," uzsvēra Rautakallio. Viņš atzina, ka šosezon rēķinās arī ar pieredzējušajiem spēlētājiem, piemēram, Rodrigo Laviņu un Ģirtu Ankipānu, kuri pirmssezonas pārbaudes spēlēs netika pie liela spēles laika un, visticamāk, paliks malā arī sezonas pirmajos mačos. Sezona komandai būs gara, kurā diezin vai varēs iztikt bez traumām, tāpēc viņiem jābūt gataviem spēlēt.

Treneris vēl nevēlējās atklāt, kādos virknējumos komanda aizvadīs pirmo spēli, jo komandai trešdien jau Prāgā ir paredzēts vēl viens ledus treniņš, kas var ietekmēt treneru plānus. "Nekad nevar zināt, kas var gadīties. Pamatos man maiņas ir skaidras. Pēc pēdējām pārbaudes spēlēm neredzu iemeslus būtiskām izmaiņām, jo spēle gāja no rokas," pavēstīja galvenais treneris un norādīja, ka visi hokejisti, izņemot Ivanānu, kurš arī drīz atgriezīsies, ir veseli.

Uz jautājumu, ar kādu rezultātu Rautakallio būtu apmierināts pēc pirmā izbraukuma, viņš atbildēja, ka komandas sniegumu vērtē citās mērauklās, nevis izcīnītajos punktos. "Es uz spēlēm neskatos šādā veidā. Man ir svarīgi, lai mēs uzvarētu katru maiņu, ne tikai spēli, bet katru maiņu. Ja mums tas izdosies, tad uzvarēsim arī spēli. Tas attiecas uz katru spēli. Ja spēlēsim tāpat kā "Latvijas dzelzceļa" kausa finālā pret Jaroslavļas "Lokomotiov", tad viss būs labi."

Galvenais treneris jau ir pieņēmis lēmumu, kurš no vārtsargiem – Mikaēls Telkvists vai Māris Jučers – ceturtdien sargās vārtus, taču arī to pirms laika negribēja atklāt, piebilstot, ka arī vārtsargi to vēl nezina. Rautakallio priecē fakts, ka abi ripu ķērāji pirms sezonas ir parādījuši labu spēli un ir līdzvērtīgi konkurenti uz vietu vārtos.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu būtiski palielinājies komandu skaits līgā un jo īpaši Rietumu konferencē, kur uz astoņām vietām izslēgšanas spēlēs pretendēs 14 komandu. Rautakallio uzskata, ka konkurences palielināšanās nāks tikai par labu. "Komandu skaita palielināšanās nav nekas slikts, jo mēs ar katru no līgas komandām pa reizei spēlēsim savā un pretinieku laukumā, bet ar Minskas "Dinamo", ar kuru, iespējams, būs jācīnās par iekļūšanu "play off", pa divām reizēm mājās un viesos. Manuprāt, tas ir labi," uzskata otro sezonu Rīgas "Dinamo" vadībā sākušais soms.

Pērn KHL regulāro čempionātu, kurā bija jāaizvada 54 spēles, Rīgas "Dinamo" pabeidza ar 26 uzvarām un 79 punktiem, kas komandu ierindoja 7.vietā Rietumu konferencē.

Pirmajā izbraukumā Rīgas "Dinamo" bez ceturtdienas spēles Prāgā sestdien Slovākijā tiksies ar citu līgas jaunpienācēju Bratislavas "Slovan", bet pēc tam pirmdien tiksies ar Maskavas CSKA. Pirmo spēli savā laukumā "Arēna Rīga" Latvijas klubs aizvadis 13.septembrī pret Artūra Kuldas pārstāvēto Novosibirskas "Sibirj".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!