Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Jaunais Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Rīgas "Dinamo" galvenais treneris Peka Rautakallio vēlas, lai viņa vadītā komanda spēles ziņā ņemtu piemēru no pasaules čempionvienības Somijas, intervijā žurnāla "Otkritij gorod" jūnija izdevumā atzinis somu speciālists.

Kā zināms, šī gada pasaules čempionāta finālspēlē Somijas valstsvienība ar rezultātu 6:1 pārliecinoši pieveica Zviedrijas valstsvienību. Somi par pasaules čempioniem kļuva pēc 16 gadu pārtraukuma.

Rautakallio izteicās, ka viņš vēlas, lai Rīgas "Dinamo" spēlētu līdzīgi, kā to darīja Somija pasaules čempionātā.

"Somijas izlase pasaules čempionātā demonstrēja tipisku savas valsts hokeju. Komanda spēlēja ļoti disciplinēti, bet spēlētāji uz ledus atdeva visus spēkus un par visiem 100 procentiem izpildīja trenera uzdevumus," pastāstīja Rautakallio. "Turklāt komanda bija kā viens vesels. Šo visu es vēlētos redzēt arī Rīgas "Dinamo"."

Iepriekšējais Rīgas "Dinamo" galvenais treneris slovāks Jūliuss Šuplers vairākas reizes uz komandu aicināja sev labi zināmus slovāku hokejistus, turklāt arī sezonas laikā, kad bija nepieciešams aizpildīt robu kādā pozīcijā. Runājot par šo situāciju, Rautakallio izteicās, ka tuvākajā laikā neviens somu hokejists Rīgas "Dinamo" neparādīsies.

"Nākotnē - iespējams. Man padomā ir viens somu hokejists, taču viņš noslēdza līgumu ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandu. Ja būs tāda iespēja, tad vēlētos "Dinamo" komandā redzēt augstas klases somu spēlētājus. Taču tieši tagad tas nenotiks," atzina Rautakallio.

Tāpat somu speciālists pastāstīja, ka viņam ļoti patīk strādāt ar jaunajiem hokejistiem, taču, pirms kādu spēlētāju aicināt no Rīgas "Dinamo" jauniešu komandas "Rīga", Rautakallio vēlētos tuvāk iepazīties ar šo komandu.

"Gribētos parunāt ar "Rīgas" komandas spēlētājiem, lai saprastu, cik dziļi viņi saprot hokeju un ko viņi ir spējīgi parādīt uz ledus. Pasaulē ir ļoti daudz talantīgu hokejistu, tomēr tikai daži no tiem labi pārzina hokeju. Starp tādiem ir arī šī gada pasaules čempionāta atklājums Mikaels Granlunds, kuram ir tikai 19 gadi. Varbūt viņš nav pietiekami spēcīgs fiziskajā ziņā un viņam nav pats lielākais [slidošanas] ātrums, taču viņš lieliski saprot hokeju," izteicās Rautakallio.

Šuplera vadībā Rīgas "Dinamo" iepriekšējās divas sezonas spēja iekļūt KHL Gagarina kausa izcīņas otrajā kārtā. Ņemot vērā, ka Latvijas kluba budžets ir viens no mazākajiem visā līgā, tad Šuplers sasniedza labāku rezultātu, nekā no viņa tika gaidīts. No Rautakallio kā minimums tiks gaidīts tāds pats rezultāts, taču somu speciālists atzina, ka viņš šajā situācijā nejūt psiholoģisku diskomfortu.

"Lai sasniegtu rezultātu, jāpaveic noteikts darbs. Tas, par ko es šobrīd domāju, - iziet uz ledus, satikties ar komandu un parunāt ar to, lai saprastu, kā tieši jāstrādā, lai sasniegtu izvirzītos mērķus. Man nav nekādas saistības ar tiem rezultātiem, kas bija pirms manis. Vēl vairāk - tas, kur šodien atrodas Rīgas "Dinamo", arī nekādā veidā neattiecas uz mani. Ja es sākšu spekulēt par šo tēmu, tad nespēšu koncentrēties darbam," teica Rautakallio.

Jaunais Rīgas "Dinamo" galvenais treneris atzina, ka viņam ne vienmēr patīk kontaktēties ar hokejistiem. "Katrā komandā ir spēlētāji, ar kuriem daudz jārunā. Ir tādi, kuriem tas nepatīk. Taču ir arī tādi, kuriem vispār nepatīk kontaktēties."

Tāpat Rautakallio izteicās, ka viņa uzvedība uz rezervistu soliņa ir atkarīga no situācijas. "Varbūt ārēji izskatos mierīgs, taču ir arī cits Peka Rautakallio."

Šuplers ar komandu runāja krievu valodā, kuru Rautakallio nepārzina. Tomēr somu speciālists atzina, ka tam nevajadzētu būt problēmai.

"Ja kāds nesaprot angļu vai somu valodu, tad varu runāt arī vāciski. Viena no svarīgākajām lietām komandu sporta veidos - kā sportisti viens otram palīdz. Vienmēr atrodas kāds, kurš pārtulko, pasaka priekšā un palīdz," teica Rautakallio.

Somu speciālistam bijuši piedāvājumi arī no Somijas un Krievijas komandām, kas finansiālajā ziņā ir krietni bagātākas par Rīgas "Dinamo", tomēr Rautakallio izteicās, ka viņš nedomā par naudu, tāpēc pieņēmis Latvijas kluba piedāvājumu.

"Nauda man nav galvenais. Man ļoti patīk Rīga un man ļoti simpatizē komanda. Gan aizvadītajā, gan arī 2009./2010.gada sezonā skatījos "Dinamo" spēles pa televizoru. Turklāt pirmā tikšanās ar "Dinamo" ģenerālmenedžeri Normundu Sējēju izraisīja patīkamu iespaidu, tāpat kā arī ar pārējo kluba vadību. Izrādījās, ka mēs uz lietām skatāmies apmēram vienādi. Tas viss arī noveda pie tā, ka piekritu "Dinamo" piedāvājumam. Tāpēc naudai te nav nekādas nozīmes, jo vēlos strādāt šajā vietā," atzina Rautakallio.

Kā ziņots, Rautakallio palīgi arī nākamajā sezonā būs Artis Ābols un Viktors Ignatjevs, kuri jau aizvadītajā sezonā strādāja Rīgas "Dinamo" treneru korpusā. Ar galveno treneri noslēgts līgums uz diviem gadiem.

Kā zināms, Šuplers pēc šīs sezonas beigām pievienojās Maskavas CSKA. Slovāku speciālists par Rīgas "Dinamo" galveno treneri strādāja kopš komandas izveidošanas 2008.gada vasarā. Visas trīs sezonas Latvijas klubs iekļuva Gagarina kausa izcīņā.

Aizvadītajā sezonā Rīgas "Dinamo" komanda aizkļuva līdz Rietumu konferences pusfinālam, kurā sērijā līdz četrām uzvarām ar rezultātu 1-4 zaudēja Jaroslavļas "Lokomotiv" vienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!