Foto: AP/Scanpix

Rīgas "Dinamo" jaunpienācējs Aleksandrs Žirū pirmo reizi karjerā izvēlējies spēlēt kādā no Eiropas klubiem, bet Rīgas "Dinamo" piedāvājumu viņš izvēlējies arī tāpēc, ka bija dzirdējis par Latvijas kluba lieliskajiem faniem, intervijā norādīja kanādiešu hokejists.

Žirū atzina, ka viņam šī ir pilnīgi jauna pieredze hokejista karjerā, tāpēc bija gandarīts, ka līdz Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonas sākumam viņam būs pietiekami daudz laika, lai iejustos jaunajos apstākļos. "Ar nepacietību gaidu pirmās spēles, jo īpaši cīņas Rīgā, jo esmu daudz dzirdējis, ka Rīgas "Dinamo" ir labākie līdzjutēji līgā. Tas arī bija viens no iemesliem, kāpēc pieņēmu kluba piedāvājumu," sacīja uzbrucējs.

Pirms līguma parakstīšanas Žirū konsultējies ar bijušo Rīgas "Dinamo" vārtsargu Krisu Holtu, ar kuru iepriekš bija spēlējis vienā komandā Ziemeļamerikā. "Kriss Holts uzreiz pateica, ka ir gatavs manā vietā sakravāt somu, lai tikai es braucot, jo nenožēlošu. Viņš pastāstīja par organizāciju, par faniem, par spēļu laikā valdošo atmosfēru un to, ka šajā ziņā te viss ir augstākajā līmenī," klāstīja Žirū.

No bijušajiem vai esošajiem "Dinamo" spēlētājiem Kvebekā dzimušais uzbrucējs zinot arī Džemiju Lundmarku, kurš Latvijā spēlēja pagājušajā sezonā, bet ar pārējiem komandas biedriem viņš tagad iepazīstas.

Žirū novērtēja, ka līdz KHL regulārā čempionāta sākumam ir vairāk nekā mēnesis laika. "Tas ir ļoti labi, jo pietiks laika adoptēties spēlei uz lielajiem laukumiem, pierast pie jaunas sistēmas un tā hokeja, kas tiek spēlēts KHL, kā arī atrast kopīgu valodu ar komandas biedriem. Šis man būs interesants mēnesis," uzskata hokejists, kurš līdzšinējās karjeras laikā Nacionālajā hokeja līgā (NHL) aizvadījis 48 spēles, bet pārsvarā spēlējis Amerikas hokeja līgā (AHL).

Rīgas "Dinamo" viņu vēlējās jau pērn, tomēr Žirū izvēlējies izmantot iespēju tikt NHL klubā. "Kolumbusas "Blue Jackets" man piedāvāja līgumu un iespēju tikt komandā, tāpēc nolēmu palikt. Tieši tāpēc ļoti priecājos, ka Rīgas "Dinamo" izteica piedāvājumu arī pēc pagājušās sezonas, un es ar prieku to pieņēmu. Pēc nelielām konsultācijām biju gatavs braukt uz Latviju un tagad esmu laimīgs, ka esmu šeit," priecājās Žirū.

Treniņnometnē Valmierā, kur Rīgas "Dinamo" trenēsies līdz 2.augustam, pirmie treniņi bijuši grūti, jo Žirū ilgu laiku nav bijis uz ledus, tomēr hokejists apzinās, ka sagatavošanās procesā ieliktais darbs būs svarīgs sezonas laikā. "Biju nocieties tikt uz ledus. Pagaidām viss ir labi, puiši ir forši, un nākamās pāris nedēļas paies smagos treniņos. Galvenais treneris [Peka Rautakallio] ir patīkams un saskarsmē jauks cilvēks. Komandā vispār daudz joko, un puiši ir smaidīgi," ar "Dinamo" valdošo atmosfēru apmierināts bija Žirū.

Viņš nav izvirzījis konkrētus mērķus, ko nākamajā sezonā vēlētos sasniegt. "Man nav konkrētu ciparu, cik vārtu jāgūst vai punktu jānopelna, jo par to neesmu domājis. Taču vēlos labi spēlēt uzbrukumā, izveidot pēc iespējas vairāk vārtu gūšanas momentu sev un partneriem. Ceru, ka komanda, pateicoties manām prasmēm uzbrukumā, spēs izcīnīt pēc iespējas vairāk uzvaru," mērķos dalījās uzbrucējs, kurš pagājušajā sezonā NHL deviņās spēlēs guva vienus vārtus, bet AHL čempionātā Springfīldas "Falcons" rindās 65 spēlēs izcēlās ar 28 precīziem metieniem.

Žirū teica, ka viņam patīk, ka treniņnometnē norisinās smags darbs. "Treneris mums atgādina, ka šī nav nekāda lauku komanda, bet ambiciozs klubs ar augstākajiem mērķiem. Un tikai smags darbs no pirmās dienas palīdzēs tos sasniegt," piebilda 31 gadu vecais hokejists.

Jau ziņots, ka gaidāmajā sezonā Rīgas klubā vairs nebūs vairāku iepriekšējās sezonas līderu – komandas kapteiņa Sanda Ozoliņa, uzbrucēju Miķeļa Rēdliha un Jāņa Sprukta, Marcela Hosas, kā arī vārtsarga Krisa Holta. Komandu papildinājuši vairāki perspektīvi leģionāri – bez Žirū arī Robs Šremps un Džeimijs Džonsons, aizsargs Metjū Karls, kā arī pēc gada pārtraukuma atgriezies zviedru vārtsargs Mikaēls Telkvists. Komandu papildinājis arī spēka uzbrucējs Raitis Ivanāns.

Pirmā treniņspēle pirms sezonas Rīgas "Dinamo" ir ieplānota 3.augustā Daugavpilī pret Minskas "Dinamo", kam sekos vēl deviņas spēles. Savukārt KHL regulāro čempionātu rīdzinieki sāks 6.septembrī viesos pret Prāgas "Lev" komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!