Foto: F64

Ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā, Latvijas hokeja klubs Rīgas "Dinamo" svētdien, 27. februārī, paziņoja par izstāšanos no Kontinentālās hokeja līgas (KHL).

"Lēmums izstāties no KHL ir pieņemts, tādējādi paužot nepārprotamu kluba vadības nostāju. Šādas militāras un humānas krīzes laikā, neredzam nekādu iespēju sadarbībai ar Kontinentālo hokeja līgu," kluba paziņojumā norāda "Dinamo Rīga" padomes priekšsēdētājs Juris Savickis.

Tādējādi Rīgas "Dinamo" pārtrauc dalību KHL, bet Krievijas Jauniešu hokeja līgā (MHL) nespēlēs HK "Rīga".

Kā zināms, Krievijas prezidents, agresors Vladimirs Putins šonedēļ pavēlēja sākt pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, sākot brutālu karu pret savu kaimiņvalsti.

Vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā Putins šonedēļ atzina Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas", kas bija pirmais solis ceļā uz agresiju pret Ukrainu. Jau tad Latvijas sabiedrība iestājās par "Dinamo" atsaukšanu, "Dinamo" dalību KHL nosodīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadītāja Anita Muižniece. Ministre solīja veikt izmaiņas Sporta likumā, lai apturētu Rīgas "Dinamo" dalību KHL.

Tomēr visu nedēļu Rīgas "Dinamo" un Latvijas Hokeja federācijas (LHF) vadība izvairīgi runāja par iespējamo izstāšanos no KHL un neveltīja kritiku Putina darbībām Ukrainā.

Vēl sestdien Savickis un LHF prezidents Aigars Kalvītis pauda viedokli, ka "šobrīd "Dinamo" nākotne KHL čempionātā nav dienaskārtības jautājums", taču tagad dažu stundu laikā pēkšņi viedoklis mainījies un klubs izstājies no KHL.

Šo ceturtdien – laikā, kad Krievijas armija jau bija iebrukusi Ukrainā – Latvijas klubs aicināja līdzjutējus uz HK "Rīga" divām pēdējām spēlēm MHL, bet tikai vēlāk to atsauca.

Šajā sezonā KHL čempionātā bez Krievijas komandām startēja vēl arī Rīgas "Dinamo", Helsinku "Jokerit" (Somija), Pekinas "Kuņluņ Red Star" (Ķīna), Nursultanas "Baris" (Kazahtāna) un Minskas "Dinamo" (Baltkrievija). "Jokerit" pēc fanu un visas sabiedrības spiediena atsauca savu dalību tikai šīs sezonas turpmākajās sacensībās, bet Rīgas "Dinamo" tagad atsaucis savu dalību.

"Dinamo" komanda tika atjaunota pirms 2008./2009. gada sezonas, un KHL čempionātā piedalījusies jau 14 sezonas. Iepriekšējo reizi Gagarina kausā rīdzinieki spēlēja 2014. gada pavasarī, bet pēdējās desmit sezonās tikai reizi spēlējusi "play off".

Pēdējās sezonās Rīgas "Dinamo" allaž bijuši starp pastarītēm, arī šajā sezonā 45 spēlēs tiekot tikai pie 37 punktiem un ieņemot pēdējo vietu Rietumu konferencē. Visā līgā tas bija trešais vājākais rādītājs pirms regulārais čempionāts tika pārtraukts Covid-19 pandēmijas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!