Foto: Kadrs no video
Rīgas "Dinamo" jaunais galvenais treneris Peka Rautakalio guvis atzīstamus panākumus kā hokejists, bet kā treneris ieguvis lielu pieredzi, lai gan nozīmīgus laurus šajā amatā nav plūcis, liecina internetā par 57 gadus veco somu speciālistu atrodamā informācija.

Ar hokeju Pori dzimušais Rautakalio augstākajā līmenī sācis nodarboties 17 gadu vecumā, kad aizvadīja pirmo sezonu vietējā klubā "Assat". Tajā pašā gadā viņš spēlēja Eiropas junioru U-19 kausa izcīņā, kurā tika iekļauts turnīra zvaigžņu komandā.

Būdams talantīgs un ātrs aizsargs, Rautakalio 1972.gadā nopelnīja vietu Somijas valstsvienībā un piedalījās savā pirmajā pasaules čempionātā, bet kopā pasaules čempionātos viņš spēlējis septiņas reizes, pie medaļām gan netiekot. 1976. un 1981. gadā Rautakalio Somijas izlasē spēlēja Kanādas kausa izcīņā, kurā tobrīd atšķirībā no pasaules čempionātiem un olimpiskajām spēlēm piedalījās arī Nacionālās hokeja līgas (NHL) profesionāļi.

Iekļūstot un nostabilizējoties izlasē, par Rautakalio interesējās Ziemeļamerikas klubi, un divas sezonas (no 1975. līdz 1977.gadam) viņš aizvadīja Pasaules hokeja asociācijas (WHA) klubā Fīniksas "Roadrunners". Pirmajā sezonā soms demonstrēja augstu rezultativitāti, jo kā aizsargs 70 spēlēs guva 11 vārtu un atdeva 39 piespēles 73 spēlēs.

Rautakalio 1977.gadā atgriezās dzimtenē, lai divas sezonas atkal aizvadītu "Assat" vienībā. Abas sezonas aizsargam bija izcilas, jo "Assat" izcīnīja valsts čempionu un vicečempionu titulu. Rautakalio abas sezonas tika atzīts par čempionāta labāko aizsargu, bet 1979.gadā arī par čempionāta labāko hokejistu.

Pēc šiem panākumiem viņš atkal devās pāri okeānam, taču šoreiz, lai spēlētu NHL - Atlantas "Flames", kas vēlāk pārtapa par Kalgari "Flames", aizvadot tajā 235 spēles, gūstot 33 vārtus un nopelnot 154 rezultativitātes punktus. 1982.gadā Rautakalio kļuva par pirmo Somijas hokejistu, kurš piedalījās NHL Zvaigžņu spēlē. Rautakalio spēlēja arī 23 Stenlija kausa izcīņas spēlēs, 1981.gadā aizkļūstot līdz pusfinālam.

Otro reizi atgriežoties mājās, Rautakalio piecas sezonas pārstāvēja Helsinku HIFK vienību, kļūdams par komandas kapteini un trešo reizi karjerā nopelnot čempionāta labākā aizsarga balvu, kurai tagad dots Rautakalio vārds.

Interesanti, ka 2010.gadā Pekas Rautakalio balvu kā labākais čempionāta aizsargs ieguva bijušais Rīgas "Dinamo" aizsargs Lī Svets, kurš tosezon tika atskaitīts no Latvijas kluba, bet pēc tam spēlēja Turku TPS.

Hokejista karjeru Rautakalio beidza 1989.gadā pēc divām aizvadītām sezonām Šveices klubā "Rapperswil", kuru pēc tam piecas sezonas no 1993. līdz 1998.gadam trenēja. Rapersvīlā pie Rautakalio vienu sezonu (1994./1995.gadā) nospēlēja arī pašreizējais Latvijas izlases galvenā trenera palīgs Harijs Vītoliņš.

Praktizēšanos trenera amatā Rautakalio gan sāka 1990.gadā, trenējot Espo junioru komandas hokejistus, bet 1998.gadā viņš kļuva par Espo "Blues" galveno treneri. Debija Somijas čempionātā trenera arodā Rautakalio neizdevās, jo pēc nepilniem četriem mēnešiem viņš no amata tika atlaists. Nākamos četrus gadus viņš atkal strādāja Šveicē, pa divām sezonām trenējot Bernes un Cīrihes klubus.

2004.gadā Rautakalio atkal apstiprināja Espo "Blues" galvenā trenera amatā, kad sezonas vidū viņš nomainīja bijušo Somijas valstsvienības spēlētāju Hannu Virtu. Turpinājumā Rautakalio divas sezonas nostrādāja ar Šveices klubu "Ambri Piotta", bet pēdējās divas sezonas aizvadīja dzimtā Pori "Assat" galvenā trenera amatā, šopavasar komandu aizvedot līdz otrajai vietai Somijas SM līgas regulārajā čempionātā. Tiesa, izslēgšanas spēlēs "Assat" jau pirmajā kārtā negaidīti zaudēja Espo "Blues".

Jau ziņots, ka Rīgas "Dinamo" ar Rautakalio līgumu parakstīs trešdien, 27.aprīlī, viesnīcā "Islande Hotel". Somu speciālists amatā nomainīs slovāku Jūliusu Šupleru, kurš "Dinamo" vadīja trīs sezonas, bet pēc tam izvēlējās pieņemt Maskavas CSKA darba piedāvājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!