Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vairāki hokejisti no Somijas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vēlas pamest savas Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandas, bet to liedz līguma nosacījumi, kas šādu rīcību traktētu kā vienpusēju līgumsaistību pārtraukšanu, raksta Somijas medijs "Iltalehti".

Tieši pirms KHL tika uzsāktas izslēgšanas spēles Krievijas klubu rindās palikuši vēl bija 17 somu hokejisti. Pašā "play-off" priekšvakarā Ufas "Salavat Julajev" komandu gan pameta Markuss Granlunds, kurš otrdien devās uz dzimteni, samazinot Somijas hokejistu skaitu KHL līdz 16 sportistiem.

Vienību pameta arī Kanādā dzimušais Baltkrievijas pilsonis Džefs Plets, kuram sieva ir somiete, un komandas galvenais treneris Tomi Lāmsa. Ufas vienībā soms bija strādājis kopš 2017. gada.

"Italehti" rīcībā esošā informācija liecina, ka vairāki Somijas hokejisti šobrīd "drudžaini domā" par savu situāciju. Sportistus biedē Putina veiktais iebrukums Ukrainā, raksta medijs, un viņi tieši kara dēļ vēlas lauzt līgumu. Taču vismaz šobrīd spēlētāji nespēj to paveikt tāpēc, ka Krievija neatzīst jebkādu dalību karā.

Dažiem spēlētājiem līguma arī ierakstīta klauzula, kas no viņiem vienpusēju līgumsaistību pārtraukšanas gadījumā pieprasa atmaksāt klubam visu līgumā paredzēto summu. "Neskatoties uz visu, viņiem spēkā ir līgums. Tam jāseko, un vienpusēja laušana noteikti nav vienkārša," atzīst Somijas hokeja asociācijas (FHA) valdes priekšsēdētājs Tēmu Ramsteds.

Lai gan daži no hokejistiem jau laikus parūpējušies par to, ka viņiem atalgojums Krievijas rubļos tiek pārskaitīts uz banku Somijā, šobrīd šāda opcija vairs neeksistē. Zaudētāji būs arī hokejisti, kuriem nauda palikusi kādā Krievijas bankas kontā. Medijs uzsver, ka visiem Somijas hokejistiem KHL līgumā atalgojuma izmaksa noteikta rubļos, tāpēc zemā rubļa kursa dēļ pie lielas daļas savas algas viņi netiks.

Portālam arī zināms, ka vairāki hokejisti šonedēļ palīdzējuši saviem ģimenes locekļiem ar privātu lidmašīnu atgriezties dzimtenē. Tas noticis īsi pirms 36 valstu lēmuma aizvērt savu gaisa telpu Krievijas lidmašīnām. "Iltalehti" uzsver, ka privātuma dēļ nepublicēs, kuru hokejistu radinieki pametuši Krieviju.

Savukārt svētdien Ņižņijnovgorodas "Torpedo" komandas galvenais treneris Deivs Nemirovskis un viņa divi tautieši no Kanādas automobilī pameta Krieviju, dodoties tieši uz Somiju.

Ziņots, ka "Torpedo" klubu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pameta arī trenera asistents Sandis Ozoliņš. Viņš ir vienīgais no Latvijas treneriem, kurš pieņēma šādu lēmumu. Darbu Krievijā turpina seši bijušie Latvijas izlases hokejisti vai treneru korpusa pārstāvji.

Kā zināms, Putins pagājušajā nedēļā pavēlēja sākt pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, sākot brutālu karu pret savu kaimiņvalsti. Pret Krieviju un tās sabiedroto Baltkrieviju ir ieviestas bargas starptautiskas sankcijas, arī sporta nozarē. Vairums ārzemju sportistu pēc kara sākuma Krievijas klubus pametuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!