Foto: F64
Kontinentālās hokeja līgas (KHL) regulārajā čempionātā pirmo uzvaru 2012.gadā pirmdien izcīnīja Rīgas "Dinamo", kas dramatiskā cīņā "Arēnā Rīga" ar 1:0 (0:0, 0:0, 0:0, 1:0) pagarinājumā pieveica Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Maskavas "Dinamo".

Uzvaras un vienīgos vārtus nepilnas divas minūtes pirms pagarinājuma beigām Rīgas "Dinamo" labā guva komandas kapteiņa pienākumu pildītājs Jānis Sprukts.

Par labāko rīdzinieku rindās atzina vārtsargu Krisu Holtu, kurš atvairīja visus 30 metienus. Rīgas "Dinamo" pa pretinieku vārtiem izdarīja 33 metienus.

Pirms spēles

Rīgas "Dinamo" arī šajā mačā nevarēs palīdzēt nelielu savainojumu guvušais Sandis Ozoliņš un no kājas muskuļa savainojuma atlabstošais Aleksandrs Ņiživijs. Abi hokejisti komandai varēs palīdzēt jau tuvākajās izbraukuma spēlēs. Treneri šim mačam atkal pieteiks septiņus aizsargus un 13 uzbrucējus, bet uzbrukuma līnijā ir notikušas dažas izmaiņas. Nemainīga ir palikusi tikai pirmā maiņa, otrajā kopā ar Lundmarku un Vargu spēlēs Meija, trešajā būs Hossa – Luceniuss – Cipulis, ceturtajā Štāls – Bičevskis – Ankipāns, bet Podziņš tiks pieteikts kā 13. uzbrucējs. Vārtus sargās Kriss Holts.


Pirmais periods

Spēli aktīvāk iesāka Maskavas "Dinamo" komanda, ātri izdarot pirmo metienu pa Holta sargātajiem vārtiem, taču tūlīt jau viesi nopelnīja pirmo noraidījumu. Vairākumā Rīgas "Dinamo" spēja izveidot labu uzbrukumu, taču Frederika Varga metienu atvairīja maskaviešu vārtsargs Aleksejs Volkovs, kurš neļāva vārtos ielidot arī Hosas raidījumam. Vairākums tā arī palika neizmantots, bet turpinājumā spēles iniciatīvu pārņēma Krievijas komanda. Pēc ilgas spēlēšanas savā aizsardzības zonā vairākus metienus izdarīja Rīgas komandas ceturtā maiņa, kas palīdzēja arī nākamajās epizodēs izspēlēt labus uzbrukumus, taču pretinieku vārtsargs spēlēja precīzi.

Turpinājumā spēles gaita izlīdzinājās, bet bīstamu Maskavas "Dinamo" hokejista raidījumu atvairīja Holts, savukārt rīdzinieki ātri mēģināja atbildēt ar pretuzbrukumu, kas izvērtās neveiksmīgs. Perioda 14.minūtē Latvijas komandas aizsargs Arvīds Reķis saņēma noraidījumu, bet mazākumā viņa vienība spēja atstāt savus vārtus neskartus. Trešdaļas pēdējās minūtēs aktīvāk spēlēja mājinieki, taču tas bija līdz brīdim, kad Vargs pārkāpa noteikumus un atstāja savu komandu mazākumā. Tajā maskaviešiem ilgu laiku izdarīt metienus neizdevās, bet Luceniuss spēja pretuzbrukumā izrauties viens pret Volkovu, taču pārspēt viņu nē. Tikmēr Maskavas "Dinamo" vairākumu neizmantoja un pirmais periods noslēdzās ar rezultātu 0:0.


Otrais periods

Otrā perioda sākumā abu komandu spēlētāji reizē saņēma divu minūšu noraidījumus, kas palīdzēja Krišjānim Rēdliham ātri nokļūt labā metiena pozīcijā, taču viņš nespēja gūt pirmos vārtus. Arī nākamajās minūtēs pārsvars piederēja mājiniekiem, izspēlējot labus uzbrukumus, tomēr Maskavas komandas vārtsargs Volkovs šodien bija uzdevumu augstumos. Tomēr viesi prata bīstami apdraudēt Holta vārtus, taču pārspēt viņu nespēja. Turpmākajās minūtēs spēles temps kritās, bet rīdzinieki ar savu aktivitāti atkal to "atdzīvināja", un vienības apmainījās ar neizmantotiem vārtu gūšanas momentiem.

Otrā perioda vidū uz noraidīto soliņu nosēdināja Maskavas "Dinamo" uzbrucēju Leo Komarovu, un vairākumā Rīgas "Dinamo" pārliecinoši saspēlēs pretinieku aizsardzības zonā, bet tūlīt kā Komarovs izleca no noraidīto soliņa, un izskrēja viens pret Holtu, taču pārspēt vārtsargu uzbrucējs nespēja. Tomēr tiesneši uzskatīja, ka rīdzinieku aizsargs no mugurpuses kavējis Komarovu, un nozīmēja "bulīti", kuru atvairīja mājinieku vārtsargs. Pēc šīs epizodes vienības sāka spēlēt atklātu uzbrukuma hokeju, taču četras minūtes pirms trešdaļas beigām noraidīja Mārtiņu Karsumu. Savukārt 30 sekundes vēlāk noteikumus pārkāpa arī viesu hokejists, un komandas spēlēja četri pret četri. Turpinājumā komandas rādīja aizraujošu hokeju, bet vēl vienu soda metienu uz Holta vārtiem nopelnīja Artjoms Černovs, taču vārtsargs arī šoreiz glāba savu komandu. Pēdējā minūtē Rīgas "Dinamo" bija iespēja spēlēt vairākumā, bet otrajā trešdaļā to izmantot vēl neizdevās. Rezultāts pēc spēlētām 40 minūtēm joprojām bija 0:0.


Trešais periods

Arī noslēdzošās trešdaļas sākumā iepriekš nopelnīto vairākumu realizēt neizdevās, taču spēle turpinājās ātrā, atraktīvā un nerezultatīvā cīņā. Trešdaļas septītajā minūtē Jānis Sprukts no vārtu priekšas izdarīja metienu, kuru veiksmīgi atvairīja Volkovs, bet drīz divus sarežģītus metienus atsita Holts, neļaujot viesiem izvirzīties vadībā. Spēles desmitajā minūtē no pretinieku aizsargiem izdevās aizmukt Miķelim Rēdliham, tomēr arī viņam ripu neizdevās ieraidīt vārtos, taču pēc šī momenta Rīgas "Dinamo" uzbrukumā izspēlēja kombināciju, bet pretinieku pārtvēra ripu un devās pretuzbrukumā, kurā tālu metienu tvēra rīdzinieku vārtu vīrs.

Astoņas minūtes pirms pamatlaika beigām kārtējā iespēja vairākumā bija Rīgas klubam, kurā abus vienīgos metienus izdarīja aizsargi – Guntis Galviņš un Reķis. Pēc spēles ar viena vīra pārsvaru Karsums divas reizes bīstami apdraudēja pretinieka vārtus, taču abas reizes trāpīja virsū vārtsargam. Pēdējās minūtēs abas vienīgas spēlēja līdzīgi, bet ar 60 minūtēm bija par maz, lai noskaidrotu uzvarētāju.

Pagarinājums

Pagarinājuma sākumā divi labi metieni izdevās Rīgas "Dinamo" hokejistiem Karsumam un Krišjānim Rēdliham, bet jau otrā laukuma galā Holtam vajadzēja glābt savu komandu. Lai gan turpinājumā aktīvāki bija maskavieši, kuri vairāk kontrolēja ripu, rīdzinieki divas minūtes pirms pagarinājuma beigām sagrieza uzbrukuma virpuli Volkova vārtu priekšā, un Jānis Sprukts pēc vārtsarga atvairītā metiena ripu ieraidīja vārtos, atnesot savai komandai grūtu uzvaru.


Rīgas "Dinamo" sastāvs spēlei

Vārtsargi: #31 Chris Holt (#37 Māris Jučers).
Aizsargi: #9 Krišjānis Rēdlihs - #13 Guntis Galviņš, #44 Oskars Cibuļskis - #14 Jēkabs Rēdlihs, #6 Arvīds Reķis - #11 Kristaps Sotnieks,#3 Jānis Andersons.
Uzbrucēji: #15 Mārtiņš Karsums - #5 Jānis Sprukts – #19 Miķelis Rēdlihs, #83 Džeimijs Lundmarks - #79 Fredriks Vargs - #87 Gints Meija, #81 Marsels Hosa - #73 Niklass Luceniuss - #47 Mārtiņš Cipulis, #23 Juris Štāls - #96 Māris Bičevskis - #75 Ģirts Ankipāns, #66 Ainārs Podziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!