Foto: F64

Harijam Vītoliņam atstādināšana no Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Maskavas "Dinamo" galvenā trenera amata bija ļoti negaidīta, portālam "rsport.ru" atklāja latviešu speciālists.

Kā ziņots, Vītoliņš no Maskavas "Dinamo" galvenā trenera amata tika atbrīvots otrdien. Komanda paziņojumā pateikusies Vītoliņam par sasniegtajiem rezultātiem, novēlot veiksmi turpmākajā karjerā. Par Maskavas vienības galvenā trenera pienākumu izpildītāju līdz sezonas beigām kļuvis Sergejs Oreškins, kurš līdz šim vadīja Krievijas Augstākās hokeja līgas (VHL) komandu Balašihas "Dinamo". Vienības vadība to nosaukusi par "treneru štāba rotāciju".

"Protams, viss izvērtās diezgan negaidīti. Neteikšu, ka ir patīkami, taču tā ir dzīve. Protams, tas nevar būt abpusējs lēmums. Man neviens neko nejautāja, vienkārši nostādīja fakta priekšā," norādīja Vītoliņš. "Centos darīt visu, kas manos spēkos. Tā sanāca, neko nepadarīsi. Protams, gribējām vairāk uzvaru. Zaudējām punktus svarīgās spēlēs. Galā rezultāts ir tieši tāds, kādam tam bija jābūt."

Šīs sezonas sākumā Maskavas "Dinamo" komandā bija četri Latvijas pārstāvji, bet tagad palicis tikai uzbrucējs Mārtiņš Karsums, kurš gan jau vairāk nekā mēnesi nav spēlējis traumas dēļ. Cits uzbrucējs Kaspars Daugaviņš no sastāva tika atbrīvots jau septembrī, bet Vītoliņa palīgs Viktors Ignatjevs - oktobra beigās.

Visu šo sezonu Maskavas "Dinamo" komandai ir viļņveidīgas sekmes, kas cīņā par augstākajām vietām Rietumu konferencē nav ļāvis iesaistīties. Iepriekšējās sešās spēlēs Maskavas komanda piedzīvojusi piecus zaudējumus, un Rietumu konferences kopvērtējumā tā pašlaik ar 50 punktiem 45 spēlēs ieņem septīto vietu.

"Komandas iekšienē valdīja normāla atmosfēra. Nevarētu pateikt, ka bija kāds hokejists, kurš nevēlējās spēlēt un cīnīties. Visi bija pacietīgi un vēlējās pierādīt, ka puiši var spēlēt labi," skaidroja Vītoliņš. "Iespējams, neapmierinošo rezultātu var sasaistīt ar kluba finansiālajām problēmām, taču to var izskaidrot arī citādi. Man personīgi šķita, ka hokejisti cīnījās līdz galam. Jā, kaut kas nesanāca, kaut kur krita, taču tas ir hokejs."

Šobrīd Vītoliņš neko neplāno, kā tikai aizvadīt Veco gadu un sagaidīt Jauno gadu. Tiesa, Krievijas Hokeja federācijas (FHR) viceprezidents Romāns Rotenbergs jau apstiprinājis, ka Vītoliņš turpinās darbu pie Krievijas izlases stūres.

"Lidoju uz mājām, bet tur arī redzēs, kas un kā. Dzīve rādīs, ar ko nodarbošos nākotnē, šobrīd konkrētu atbildi sniegt nevaru," piebilda Latvijas speciālists. "Pārāk negaidīti tas viss notika. Vajag saprast, ko darīju pareizi, bet ko - nepareizi, un kāpēc bija tāds rezultāts. Ir laiks, lai to izdarītu."

Vītoliņš šī kluba sistēmā strādāja kopš KHL pirmsākumiem, kad no 2008./2009.gada sezonas bija Oļega Znaroka palīgs vēl Balašihas MVD rindās. Ja pirmajā sezonā MVD nesasniedza izslēgšanas turnīru, nākamajā jau zaudēja finālā, bet pirms trešās sezonas tā, saglabājot MVD kodolu, tika apvienota ar "Dinamo" komandu. Turklāt no 2007. līdz 2011.gadam Vītoliņš bija Znaroka palīgs arī Latvijas izlasē.

2012. un 2013.gadā Maskavas "Dinamo" triumfēja KHL, bet pēc Soču olimpiskajām spēlēm Znaroks un Vītoliņš tika apstiprināti arī Krievijas izlases treneru kolektīvā, kur strādā joprojām. Krievijas izlase Znaroka un Vītoliņa vadībā iepriekšējos divos pasaules čempionātos sasniegusi finālu.

Līdz ar to pirms pagājušās sezonas Vītoliņš kļuva par Maskavas "Dinamo" galveno treneri, bet Krievijas izlases galvenais treneris Znaroks kļuva par viņa konsultantu. Pati Maskavas komanda apstājās jau Rietumu konferences ceturtdaļfinālā, kas pēc sezonas lika pieņemt lēmumu Znaroku atbrīvot no darba ar Maskavas komandu.

Pirms sadarbības ar Znaroku Vītoliņš kā galvenais treneris bija vadījis kādu klubu Šveicē, kurā arī kā spēlētājs viņš aizvadīja pēdējās deviņas sezonas.

Vītoliņš Latvijas izlases rindās aizvadīja 110 mačus, gūstot 87 rezultativitātes punktus. Savā spēlētāja karjerā uzbrucējs aizvadījis astoņas spēles Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Vinipegas "Jets" rindās, pie rezultativitātes punktiem gan netiekot. Viņš turklāt NHL tika draftēts divas reizes - 1988.gadā Vītoliņu jauno spēlētāju draftā izvēlējās Monreālas "Canadiens", bet piecus gadus vēlāk arī "Jets".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!