Foto: Publicitātes foto
Pēc Baltijas Baltijas piedzīvojumu sacensību čempionāta otrā posma, kas notika Sāremā salā Igaunijā, Latvijas komanda "eBike" Andra un Jāņa Ansabergu un Kristapa Jaunzema sastāvā kopvērtējumā ir ierindojusies 2. vietā, turklāt visas četras Latvijas komandas, kuras cīnās par čempiona titulu, ir pirmajā pieciniekā.

Šogad pirmo gadu "Triatel xRace" sacensības ieguvušas starptautisku mērogu - ne tikai tādēļ, ka "Triatel xRace" posmos piedalījušās dalībnieki no citām valstīm (Holandes, Krievijas), bet arī tāpēc, ka "xRace" šogad piedāvā iespēju piedalīties starptautiska līmeņa sacensībās "Baltic Adventure Racing Championships" (BARC), kas apvieno Latvijas, Lietuvas un Igaunijas stiprākos piedzīvojumu sacensību sportistus.

1. posms norisinājās Lietuvas galvaspilsētā Viļņā, 2. posms - Igaunijā, Sāremā. Savukārt "xRace" piedzīvojumu sacensību 3. posms Siguldā ir iekļauts kā BARC noslēguma posms, pēc kura pirmo reizi tiks godināti Baltijas piedzīvojumu sacensību čempioni.

Igaunijas posma galvenās iezīmes bija – nakts, savdabīgs salas reljefs, kā arī Latvijas pārstāvjiem neparastas sporta disciplīnas – skrituļbraukšana un koustīrings (brišana pa krastu).

"Braucot uz Igaunijas posmu, jau rēķinājāmies ar savdabīgo salas apvidu. Brišana pa ūdeni starp salām bija viens no interesantākajiem posmiem. Arī salīdzinoši garš laivas posms pa nakti likās neparasts, tas prasīja lēmuma pieņemšanu starp īsāku un grūtāko vai garāko un vieglāko ceļa posmu - daudzas komandas, kuras izvēlējās īsāko ceļu, apmaldījās jūras niedrēs," stāsta "Isostar Adventure racing team kapteinis Guntars Mankuss. "Neskatoties uz to, ka komanda jau pirmajā riteņbraukšanas posmā palika bez viena braucama velosipēda, pieņēmām lēmumu cīnīties līdz galam, jo jebkāds vērtējums, it īpaši starptautiskajos čempionātos, ir labāks, nekā palikt bez vērtējuma vai izstāties. Par savu sniegumu esam gandarīti, pat neskatoties, ka ieguldītais spēka patēriņš bija daudz lielāks nekā atspoguļojās rezultātos."

"Interesanti, ka Igaunijā sporta klasē piedalās 75 komandas, vidēji divreiz vairāk nekā Latvijā, un lielākā daļa vīriešu, tādēļ 10-14 stundu garās distances laikā saglabājās ļoti liels ātrums un dinamisms," atzīmē "eBike" kapteinis Andris Ansabergs. "Dalībnieki ir ļoti spēcīgi un pieredzējuši ("xDream" jau notiek 7 gadus), tādēļ nevarējām atslābināties ne uz minūti. Lielu gandarījumu sagādāja 2km garais posms – brišana pa ūdeni, kura sanāca tieši saullēkta laikā. Prasīja lielu piepūli orientēšana pa bieziem mežiem, tajā skaitā necaurstaigājamiem kadiķu mežiem. Noteikti dalībniekiem, kuri piedalīsies "xRace" Rīgas posmā jāņem vērā, ka visu laiku jāpārbauda virziens, jākontrolē katrs pagrieziens un aktīvi jāpielieto kompass, lai nenovirzīties no ceļa. Arī labas lampas/lukturi ir ļoti svarīgi, lai veiksmīgi paveikt distanci. Savukārt nakts vēsums ļauj ņemt līdzi vieglākas somas, jo dzert gribās mazāk."

Par BARC čempionu titulu cīnās komandas no dažādām valstīm, tostarp četras komandas no Latvijas: vīriešu komanda "eBike", kas pēc Igaunijas posma pacēlusies uz kopvērtējuma 2. vietu, un jaukta tipa komandas "Gandrs", "Isostar Adventure racing team" un "SEB Dzīvības apdrošināšana".

Igaunijas nakts posms bija labs sagatavošanas posms "Triatel xRace" Rīgas svētku piedzīvojuma posmam gan dažiem no dalībniekiem, gan organizatoriem. Rīgas posmā, kurš norisināsies 20. augusta naktī, organizatori plāno pārsteigt savus dalībniekus gan ar jauniem skatiem uz naksnīgo Rīgu, kas pavērsies, dalībniekiem sākot distanci izgaismotajā Vecrīgā un mikrorajonos, gan ar piķa melnu tumsu burvīgajos Pierīgas mežos un vēl melnāku tumsu vietās, kur saule neiespīd arī dienas gaišajā laikā, gan arī ar jaunām disciplīnām, kuras pagaidām vēl paliek turētas noslēpumā.

"Triatel xRace" vēl norisināsies divās Latvijas pilsētās: 20.augustā Rīgā (nakts posms Rīgas svētki ietvaros) un 17.septembrī Siguldā, kur būs sacensību un BARC noslēgums un kopvērtējuma apbalvošana. Šo sacensību pamatā ir orientēšanās, braukšana ar velosipēdu, airēšana, stratēģiskā plānošana, kā arī citi aizraujoši prāta un nedaudz ekstrēmi speciālie uzdevumi. Distancē ir jāapmeklē 50 punkti un atkarībā no izvēlētās distances trasē pavadītais laiks ir no 1,5 līdz 8 stundām. Posmos iegūtie punkti nosaka kopējo seriāla uzvarētāju, kas iegūs galveno balvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!