Jau pēc mēneša ar daudzveidīgu bezmaksas sporta pasākumu programmu visā Latvijā no 23. līdz 30. septembrim septīto reizi notiks Eiropas Sporta nedēļa. Tās laikā ikvienam būs pieejami dažādi sportiski un izglītojoši pasākumi, kuros aktīvi pavadīt laiku. Jau tradicionāli #BeActive nedēļas centrālais notikums būs pārgājiens, šoreiz – 25. septembrī Tukuma apkaimē. Tajā šogad lielus un mazus dalībniekus sagaida ne vien dažāda garuma distances, bet drosmīgākos – arī nakts trase, informēja organizatori.

Šīs vairāk nekā 40 valstīs vienlaikus notiekošās sociālās kampaņas mērķis ir mainīt iedzīvotāju paradumus un neatkarīgi no vecuma, veselības iespējām, fiziskās sagatavotības vai prasmēm piesaistīt cilvēkus aktīvam dzīvesveidam. Vien 30 minūšu mērenas intensitātes fiziskā slodze piecas reizes nedēļā būtiski samazina saslimšanas risku ar daudzām, tajā skaitā sirds asinsvadu slimībām, rekomendācijās norāda Pasaules veselības organizācija.

Latvijā teju pusei iedzīvotāju (47%) ikdienā mērenas fiziskās slodzes aktivitātes ir mazāk nekā 60 minūtes, no nedēļas septiņām dienām minimāli – 1 līdz 3 reizes nedēļā sporto vien 30% iedzīvotāju, kamēr 45% atzīst, ka nedara to nekad (Speciālais Eirobarometra pētījums par fizisko aktivitāti, 2018). Vienlaikus liela daļa pieaugušo pavada ilgu dienas laiku sēžot. Latvijā – 39% iedzīvotāju ikdienā pavada vairāk nekā 5 stundas un 30 minūtes sēžot – pie darba galda, skolās, pie televizoriem vai kopā ar draugiem. Satraucošs ir bērnu un pusaudžu pieaugošais mazkustīgums, īpaši pusaudžu vecumā, bērnu liekā svara un aptaukošanās pieaugums.

Visas septembra nedēļas garumā ne vien Rīgā, bet arī Limbažos, Jaunpilī, Saulkrastos, Ogrē, Jēkabpilī, Vecpiebalgā, Daugavpilī, Ventspilī, Gulbenē un daudzviet citur Latvijā notiks arī atvērtie treniņi un nodarbības kā jauniešiem, tā pieaugušajiem un senioriem, fiziskās sagatavotības nodarbības visām vecuma grupām, sporta svētki kopīgai sportošanai, fitnesa un dažādu citu sporta veidu treniņi, nodarbības baseinā, būs iespēja izmēģināt nūjošanu, orientēšanos, pludmales volejbolu, kērlingu, triatlonu u. tml. Papildu sporta nodarbībām būs iespēja arī klausīties sporta ārstu lekcijas, saņemt fizioterapeitu padomus.

Nozares profesionāļiem notiks ikgadējais Sporta forums, ģimenēm – #BeActive Ģimeņu pludmales spēles, bet Eiropas Skolu sporta dienas ietvaros – arī Latvijas Skolu krosa čempionāts. Vietnē "beactive.lv" ikviens varēs atrast sev piemērotāko no pasākumiem un pievienot savu sporta pasākumu – noorganizējot koptreniņu draugiem vai darba kolēģiem.

"Lai arī vairums no mums labi apzinās ieguvumus veselībai, esot ikdienā fiziski aktīvam, mazkustīgs dzīvesveids joprojām ir lielas sabiedrības daļas ikdiena. Mūsu mērķis – izglītot, atgādināt un iedvesmot, ka ieradumu fiziski izkustēties var veidot ne tikai sporta zālē, bet arī izvēloties pārvietošanās veidu ikdienā, veltot laiku aktīvām pauzēm pie darba galda, vai brīvdienās pavadot laiku aktīvi kopā ar draugiem, ģimeni vai vienatnē dodoties pastaigā," uzsver Latvijas sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!