Trīs tūkstoši taku skrējēji sestdien, 12. septembrī sveica Māri Olti dzimšanas dienā, apciemojot Ērgļu stacijas saimnieku, kur mūžam neapturamais ideju ģenerators bija sarīkojis trešo "Tūrisma festivālu". Kamēr Kārlis Bardelis un Kristaps Liepiņš dalījās iespaidos par pasaules apceļošanu airu laivā un alpīnismu Dienvidamerikā, simtiem Susuru, Vāveru, Zaķu, Buku un Lūšu devās savās "Stirnu buka" distancēs Ogres upes krastos, skrēja pa dubļiem, iepazina vietējās meža bites un baudīja līdzsvaru uz īpaši šai dienai sarūpētiem pontoniem, kas īpaši valdzināja kanikrosa četrkājainos dalībniekus. Pomtonu tilts patika arī dziedātājai Aišai, kas nepilnā stundā veica iecienīto veselības distanci "Vāvere", ziņo organizatori.

Pirmo reizi šajā sezonā savā trasē tika laisti "Garmin Lūsis" distances dalībnieki, kuriem taku skriešanas seriāla "Stirnu buks" pirmajā posmā Amatā bija iespēja sevi pārbaudīt jaunajā Gaujmaliešu takā, skrienot "Fēnix Vilks" distances 70 kilometrus, kuros tika sadalītas arī Latvijas čempionāta medaļas. Šoreiz piedāvājumā bija 23 kilometri, kuros no sākuma līdz finišam tempu diktēja pašmāju vadošais taku skrējējs Andris Ronimoiss (1:39:12).

Otro vietu 271 dalībnieka konkurencē izcīnīja cēsinieks Gvido Kalniņš (1:41:29), kurš skrēja kopā ar vēl trim konkurentiem, beigu ātrajos kilometros apsteidzot Amatas posma finālistu Ģirtu Dakšu (1:41:45) no Tukuma. Tūlīt aiz trijnieka palika Jānis Kūms (1:42:20), bet Ogres upes līkumainajā takā no vicelīdera pozīcijas par trim vietām atkāpās ogrēnietis Kristaps Kaimiņš (1:43:18). Savukārt sesto vietu ieņēma Latvijas taku skriešanas čempions Artūrs Vadzis (1:44:17), kurš, starp citu, ir sezonas kopvērtējuma līderis pirms abiem oktobra posmiem Kurzemē – Milzkalnē un Kandavā.

Lūseņu cīņā atkārtojās Amatas scenārijs un pirmās divas vietas ieņēma sezonas pusceļa punktīgākās dāmas Anete Švilpe (1:57:44) un Linda Boldāne (2:04:07). Savukārt Iritas Puķītes prombūtnē starp 70 dāmām trešo vietu izcīnīja Amanda Krūmiņa (2:05:23), kuru distancē motivēja kādreizējais Rīga-Valmiera vicečempions Sergejs Maslobojevs.

Daudzkārtējais Latvijas čempions standarta triatlona distancēs Andrejs Dmitrijevs nepilnu nedēļu pēc uzvaras Vecāķu skrējienā, izrāvās vadībā 18 kilometru "VENDEN Stirnu Buks" trasē, kurā devās 432 taku skrējēji. Līderim cieši sekoja arī triatlonu izgaršojušais Anatolijs Macuks no Jēkabpils, taču sākotnējo tempu abiem nācās mazināt un vidusdaļā vadību pārņēma un uzvaru nosargāja šķēršļu skriešanas speciālists Artjoms Rekuņenko (1:14:25). Arī otrajā garākajā distancē otro vietu izcīnīja cēsnieks Kārlis Vīksne (1:14:40), kurš sacensību otrajā pusē spēja par minūti samazināt deficītu no līdera līdz 15 sekundēm. Trijnieku finišā pēc pontonu tilta šķērsošanas noslēdza pieminētais Anatolijs Macuks (1:15:52), kamēr sākotnējais līderis LTV žurnālists Andrejs Dmitrijevs (1:18:50) bija spiests atkāpties līdz septītajai vietai.

135 dāmu konkurencē nepārspēta palika Jolanta Krastiņa (1:28:35) no Vecpiebalgas, kurai blakus uz goda pjedestāla kāpa sacensību apritē atgriezusies Klinta Lauska (1:31:27) un Iveta Pūpola (1:34:43).

Otro reizi savā karjerā "Stirnu bukā" startēja vairāku vieglatlētikas disciplīnu rekordists Uģis Jocis no Turlavas, kuram pirmais starts pirms vairākiem gadiem Talsos bija nesekmīgs, nejauši noīsinot trasi. Šoreiz ātrajā 12 kilometru "Gjensidige Zaķis" distancē aizķeršanos nebija un varēja finišā (0:44:36) minūti pagaidīt tuvāko sekotāju Agri Krūmiņu (0:45:49). Trešā vieta masveidīgajā distancē ar 937 dalībniekiem tika pērn Eiropas čempionātā kalnā skriešanā debitējušajam ogrēnietim Jānim Mežielam (0:47:17).

Teju puse no visiem Zaķiem bija Latvijas daiļavas un 424 sieviešu konkurencē Diānai Liepiņai (0:51:51) visu distanci izdevās aiz sevis noturēt olimpieti Ilonu Marheli (0:52:14), kas iespējams ir pat gardāk nekā izcīnīt sudraba godalgu Latvijas čempionātā pusmaratonā. Trešā ātrākā Zaķene Ērgļos bija Rasma Čoiča (0:53:43).

LVM skolēnu čempionātā bija jāskrien seši kilometri, kas visātrāk padevās Laurim Grīniņam (0:27:51) no Kuldīgas Centra vidusskolas un Esterei Volfai (0:33:10) no Cēsu Valsts ģimnāzijas. Kopumā 535 skolēni startēja 12 vecumgrupās.

Sezonas kopvērtējumu ietekmējošajā sprintā "Kalnu karalis un Kalnu karaliene" ieskaites punktus pelnīja 1630 dažādus distanču dalībnieki, kuriem rezultāti bija visai blīvi. 43 sekundēs kalnā tika Jānis Baunis, bet sekundi vēlāk sprinta posmā atzīmējās Egīls Ziediņš, iepriekšējā posma uzvarētājs Uldis Kļaviņš un Ainārs Brālītis.

66 sekundēs par Ērgļu posma Kalnu karalieni kļuva Gita Vilensone, kurai 630 sieviešu konkurencē sekoja daudzkārtējā "Stirnu buka" čempione Laura Čakle (69 sekundes) no Ventspils un orientēšanās izlases pārstāve Līga Valdmane (70 sekundes) no Kocēniem.

Tautas un veselības skrējienā "Ej Vāvere" dalību ņēma 491 "Stirnu buka" cilts pārstāvis. Starp dabas baudītājiem skrēja ne tikai Kalnu karalis Jānis Baunis (0:28:24), bet arī dziedātāja Aija Andrejeva (Aiša) distanci pieveicot ātrāk par stundu (0:54:56).

Tēvu dienai veltītajā nedēļas nogalē paši mazākie 326 taku skrējēji nepilnu kilometru garajā "Gardumuti Susurs" trasē devās kopā gan ar mammām, gan tētiem.

Prestižajās komandu cīņās, trešo posmu pēc kārtas triumfēja "Pulsometrs.lv" (7339 punkti), aiz sevis atstājot "Patria Sportland" (7238 punkti) un "Moller Auto Ventspils"/"Matisons Runner`s Club" (7201 punkti). Sezonas kopvērtējumā pussimts komandu cīņā divu posmu summā no trijnieka atkāpās "Rieksti". Šogad savu komandu nepieteica "Līvānu VK"/"Baltais", jo abiem līderiem Dmitrijam Serjoginam un Karīnai Helmanei-Soročenkovai jāskatās Tokijas olimpiādes virzienā. Taču jauninājums draugu un skriešanas klubu izaicinājumā ir divu skolēnu iekļaušana savā komandā, lai papildus veicinātu jauniešu iesaistīšanos skriešanai dabā.

Nākamais Stirnu buka posms Milzkalnē savus uzticamos taku skrējējus gaidīs pēc trim nedēļām – 3. oktobrī, savukārt sezona noslēgsies vēl pēc trīs nedēļām – 24. oktobrī, Kandavā. Abi Kurzemes posmi nomainīs Vidzemes stafeti, kurai bija uzticēti augusta Amatas un septembra Ērgļu posmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!