Foto: Gints Ivuškāns

Svētdien Talsos tika aizvadīts Latvijas populārā kalnu riteņbraukšanas seriāla, SEB MTB maratona, sestais posms, kurā uzvaras izcīnīja "ZZK" komandas sportisti Arnis Pētersons un Katrīna Kipure prestižajā "Toyota Hybrid" distancē, bet vērienīgajā "Virši – A" braucienā ātrākie bija "Volkswagen – Veloprofs.lv" pārstāvis Jānis Priževoits un "EMU" sporta kluba braucēja Beate Kovgere.

Talsos tika aizvadīts sezonas sestais no kopumā astoņiem posmiem un vairākās vecuma grupās jau varēja tikt noskaidroti sezonas kopvērtējuma uzvarētāji, kamēr citās galvenā cīņa vēl tikai solījās būt priekšā. Četrās dažādās distancēs Talsos startēja vairāk nekā 1700 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Baltkrievijas.

Ar lielu interesi tika gaidītas prestižās "Toyota Hybrid" distances sacensības. 55 kilometru garajā distancē, kuras interesantākās vietas bija Kamparkalnā, Talsu biatlona trasē un citviet, startēja arī Pasaules kausa MTB XCO krosā U23 vecuma grupas kopvērtējuma līderis Mārtiņš Blūms, viņa komandas biedrs no "ZZK" komandas Arnis Pētersons, leģendārā Petera Sagana komandas biedrs no Vācijas vienības "Bora- Hansgrohe" Aleksejs Saramotins, kā arī citi labi zināmi sportisti. Cīņā par kopvērtējuma līderpozīcijām galvenā intriga solījās izvērsties starp "Rietumu banka – Rīga" vienības pārstāvi Dmitriju Sorokinu un "Sportlife.lv" sportistu Oskaru Muižnieku. Abu starpā bija vien 12 punkti.

Distances pirmajā daļā solo vadību ieguva "ZZK" komandas pārstāvis Blūms, kuram sekoja komandas biedrs Pētersons un "Sportlife.lv" vadošais sportists Oskars Muižnieks. Uz papēžiem tikmēr mina sekotāju grupa ar Alekseju Saramotinu, Dmitriju Sorokinu, Matīsu Preimani un Raivi Zīmeli tajā. Turpinājumā no Muižnieka atrauties spēja Arnis Pētersons. Pasaules kausā MTB XCO krosā startējošais cēsinieks panāca Blūmu. Pēdējos kilometros abi ieguva solīdu pārsvaru pār sekotājiem. Finiša kāpumu kā pirmais uzsāka un arī noslēdza Arnis, kļūstot par posma uzvarētāju. Jāņem vērā, ka viņš Talsos uzvarējis visus trīs gadus, kopš šajā pilsētā notiek SEB MTB maratona posmi. Otrā vieta Pasaules kausa līderim Blūmam. Uzvarētāja laiks trasē bija 1 stunda 58 minūtes un 13 sekundes.

Ļoti spraiga cīņa izvērtās par trešo vietu. Tajā ātrākais bija "Sportlife.lv" sportists Matīss Preimanis, kuram cieši sekoja Muižnieks un Sorokins. Labāko sešiniekā ierindojās arī "ZZK" pārstāvis Jānis Ozols. "DPD" aktīvākā braucēja kreklu saglabāja Muižnieks, bet "Bosch" labākā jaunā braucēja līdera krekls arī sezonas priekšpēdējā posmā būs "ZZK" pārstāvja Kārļa Tones īpašumā.

Kopvērtējumā pirms Ikšķiles un Mārupes posmiem absolūtajā vērtējumā līdera godu saglabā Dmitrijs Sorokins, kura pārsvars pār Oskaru Muižnieku ir sarucis līdz septiņiem punktiem. Trešajā vietā atrodas Preimanis.

Dāmām Talsu posmā savu favorītes statusu lieliski apliecināja valsts čempione Katrīna Kipure (iepriekš Jaunslaviete). Viņa trasē pavadīja 2 stundas, 19 minūtes un 9 sekundes. Uzvarētājai zaudējot 5 minūtes un 38 sekundes, otro vietu ieguva "Rietumu banka – Rīga" komandas pārstāve Lelde Ardava. Tikmēr uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena kāpa kopvērtējuma līdere Ingrīda Šmite ("Sportlife.lv"). Kopvērtējumā līderes godu saglabā Šmite, tomēr jau nākamajā posmā viņas pozīcijām uzbrukt ir gatava Kipure un Ardava. Komandu vērtējumā baudāmajā Talsu trasē uzvarēja "ZZK", apsteidzot "Rietumu banka – Rīga" un "Patria Bottecchia" vienības.

Ne mazāk spraigas un aizraujošas cīņas notika vērienīgajā "Virši – A" distancē. Šeit līdera dzeltenie krekli atradās Jāņa Priževoita ("Volkswagen – Veloprofs.lv") un Beates Kovgres ("EMU") īpašumā. Tik pat daudz punktu cik Jānim bija arī pēdējo divu gadu čempionam Gintam Jakovelam ("KS Sporta klubs"). Distances laikā izšķirošie notikumi aizritēja Kamparkalnā, pēc kuras noformējās izšķirošā līderu grupa. Tehnisku problēmu dēļ gan no tās atkrita Jakovels. Finišā uzvarētāja liktenis izšķīrās starp Priževoitu un talsinieku Nauri Birkentālu ("Subaru AD REM Auto".

Dramatiskā cīņā triumfēja ķegumnieks Jānis Priževoits, tiekot jau pie trešās uzvaras šosezon. Jāņa laiks trasē bija 1 stunda 19 minūtes un 4 sekundes. Otrā vieta Birkentālam, kuru no triumfa šķīra viena sekunde. Augstā trešā vieta Latvijas vadošajam distanču slēpotājam Indulim Bikšem ("Sportland Bottecchia"). Viņš finiša līniju šķērsoja 56 sekundes aiz uzvarētāja. Kopvērtējumā līdera godu saglabā Jānis Priževoits, no kuram seko Gints Jakovels un Ģirts Cirvelis ("Subaru AD REM Auto").

Dāmu konkurencē lielisku sniegumu turpināja demonstrēt Beate Kovgere, kurai kārtējais panākums un uzvara savas vecuma grupas sezonas kopvērtējumā. Otrā vieta "Belo CP" pārstāvei Līnai Svarinskai, bet labāko trijnieku noslēdza Aiga Paegle ("Engures sportam"). Junioru konkurencē uzvarēja Artūrs Krasts no "NN Sporta kluba", apsteidzot Kristoferu Runguli ("Filter Hawaii Express") un Matīsu Birzgali ("Booking Group").

Aktīvās atpūtas baudītāji piedalījās "Mammadaba" veselības braucienā, kur pirmo sezonu ieviesta laika kontrole. Ļoti aizraujošā un enerģiskā gaisotnē notika "Rasēns" bērnu brauciena sacensības. Šajās sacensībās balvas pēc finiša saņēma visi mazie braucēji.

SEB MTB maratona priekšpēdējais, septītais posms 17. septembrī notiks Ikšķilē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!