Latvijas rekordists Dmitrijs Serjogins un vieglatlēte Jeļena Ābele sestdien, 7. septembrī taku skrējienā "Stirnu buks" Krimuldā izcīnīja uzvaras gan 12 kilometru "Virši Zaķis" distancē un spriedzes pilnajā "Aldaris GO Kalnu Karalis un Kalnu Karaliene" sprinta etapā. Abi favorīti pārspēja savus tiešos konkurentus biatlonisti Baibu Bendiku un pasaules līmeņa taku skrējēju Andri Ronimoisu, informēja organizatori.

3667 taku skrējēji bija nolēmuši pirmo saulaino septembra nedēļas nogali pavadīt Krimuldas muižas apkārtnē, ieelpojot senatnes elpu vienā solī ar sev līdzīgajiem. Gaujas senleja, Lorupes grava ar caurbrienamo tuneli, Turaidas pils pakāje, Vikmestes pilskalns un Gūtmaņa ala, kā arī piparotais Krimuldas serpentīns – to visu, Garlība Merķela bērnības takas ieskaitot, aizvadītajā nedēļas nogalē sešās Stirnu buka distancēs sezonas sestajā posmā izbaudīja gan dabas baudītāji, gan dažāda līmeņa sportisti.

Tuvojoties biatlona sezonai, pirmo reizi šajā gadā uz starta līnijas stājās olimpiete Baiba Bendika, kurai atmiņā bija palikusi uzvara Zaķa distancē pirms diviem gadiem Smeceres silā. Šoreiz 11,8 kilometru garajā "Virši Zaķis" distancē jau pēc pirmajiem kilometriem nācās palaist garām Jeļenu Ābeli, kuras rezultāts bija 54 minūtes un 26 sekundes (0:54:26). Ābele ne tikai izcīnīja uzvaru sieviešu konkurencē, bet arī triumfēja "Aldaris GO Kalnu Karaliene" sprinta etapā Krimuldas bruģētajā serpentīnā, nopelnot papildus 300 punktus un nodrošinot uzvaru sezonas kopvērtējuma piecu posmu ieskaitē. Maksimālo 1300 punktu summu Jeļena Ābele šosezon nopelnīja divos pēdējos startos – dubļainajā Alūksnē un tagad kāpumiem bagātajā Krimuldā, kamēr sezonas sākums bija pieticīgāks. Trešo vietu aiz Baibas Bendikas (0:55:28) ieņēma Rasma Čoiča (0:56:58), kura vēl var pacīnīties vietu pieciniekā sezonas noslēgumā.

Vīru konkurencē dubultuzvaru svinēja Dmitrijs Serjogins, kurš pirmo kontrolatzīmi sasniedza kā septītais pusminūti aiz "Virši Zaķis" sezonas līdera Jāņa Mežiela, taču jau drīz vien visi priekšā skrienošie tikai saķerti un apdzīti, finišā (0:46:40) Andri Ronimoisu (0:47:54) pārspējot vairāk par minūti. Tikai Serjogins spēja Krimuldas serpentīnā izvietoto "Aldaris GO Kalnu Karalis" sprinta etapu pieveikt ātrāk par trim minūtēm (02:59). Latvijas rekordistu 10 kilometros Serjoginu 5. oktobrī nevarēs redzēt "Stirnu buka" sezonas noslēgumā Cēsīs, jo tajā pašā nedēļas nogalē būs jāaizstāv Latvijas gods maratona distancē pasaules čempionātā vieglatlētikā. Zaķa distancē, kur šoreiz skrēja vairāk dalībnieki nekā nesenajā Ventspils posmā, pilnu ieskaiti savāks un kopvērtējumā uzvarēs Andris Ronimoiss, kurš nedēļu pēc Monblāna UTMB kroņa distancē noskrietajiem 110 kilometriem pārspēja šā brīža līderi Jāni Mežielu (0:48:12).

80 augstummetru un 750 metru garajā skrējienā "Aldaris GO Kalnu Karaliene", kur šoreiz startēja 1805 dalībnieki, otro vietu izcīnīja Karīna Helmane-Soročenkova (03:39), par 12 sekundēm atpaliekot no Jeļenas Ābeles (0:03:27), kura kļuvusi neaizsniedzama arī šajā aizraujošajā sacīkstē. Trešā ātrākā dāma sprinta etapā bija pieminētā olimpiete Baiba Bendika (03:46). Vīru konkurencē aiz Dmitrija Serjogina palika Artjoms Rekuņenko (03:14) un Jānis Baunis (03:08), nedaudz sajaucot kārtis pirms pēdējās cīņas par sezonas kopvērtējumu.

Pieminētie Artjoms Rekuņenko un Karīna Helmane-Soročenkova izcīnīja attiecīgi ceturto un trešo uzvaru pēc kārtas "Venden Stirnu Buks" distancē, ņemot vērā arī sprinta etapā nopelnītos papildus punktus, kas ir vērtīgi visiem, kas sezonā noskrien vismaz piecus posmus un nopelna pilnu ieskaiti kopvērtējumā.

Krimuldas takās devās 486 dalībnieki, tostarp "Rimi Rīgas maratons" galvenais diriģents Aigars Nords.

22,8 kilometru distancē Artjoms Rekuņenko (1:37:57) bija pārliecinošs līderis visas distances garumā, aiz sevis atstājot taku skriešanas izlases pārstāvjus Jāni Kūmu (1:40:28) un Oskaru Cimermani (1:41:43), kuri kāps uz pjedestāla arī sezonas noslēgumā, ja vien pa vidu neiesprauksies šoreiz piektajā vietā palikušais teju vietējais Uldis Kļaviņs (1:46:57).

Gatavojoties rudens maratonam, lieliskā formā ir Latvijas čempione 42,195 kilometru distancē Karīna Helmane-Soročenkova (1:47:12), "Venden Stirnu Buks" skrējienā tuvākās sekotājas Klintu Lausku (1:51:06) un Kitiju Valteri (1:56:49) apsteidza par vismaz četrām minūtēm. Zīmīgi, ka visām trim skrējējām šis bija piektais sezonas posms un kopvērtējuma tabula ir ieguvusi pilnīgi jaunu trijnieku tieši šādā pašā secībā, uz leju pabīdot iepriekšējās līderes Zandu Malančuku (2:00:49 ), šoreiz Lūsi skrienošo Daci Bangu-Hodžajevu un Aigu Taulīnu (2:09:37 ).

Pieminētajā "BENU Aptieka Lūsis" sezonas sestajā posmā 209 dalībniekiem sacensību rīkotāji bija sarūpējuši 35,9 kilometru trasi ar nepilnu 900 augstummetru summu. Arī šī skrējiena rezultāti solīja nopietnas pārbīdes sezonas kopvērtējuma tabulās pirms noslēdzoša Ozolkalna posma oktobra ievadā. Abi skrējiena līderi kuldīdznieks Kristaps Bērziņš (2:36:15) un jēkabpilietis Anatolijs Macuks (2:47:39), lai arī skrienot 2,5 kilometru attālumā viens no otra, līdz ar finišu pārņēma sezonas kopvērtējuma grožus no Jevgēnija Stepanova (2:59:39) un Arta Krievāna (3:04:17), kuri Krimuldas cilpās palika desmitnieka lejasgalā.

Piecas uzvaras piecos posmos nerada jautājumus par sezonas uzvarētāju, par ko liecina arī fakts, ka tikai Kristaps Bērziņš vienā posmā šogad spējis nopelnīt vairāk par 1200 punktiem.

Ja izpalika neskaidrības par pirmajām divām vietām, tad cīņā par trešo vietu puiši sagrieza varenu karuseli. Ja līdz Laurenčiem jēkabpilietim pusminūti zaudēja Uldis Klepers, kurš līdz finišam atkrita līdz sestai pozīcijai (2:55:14), tad skrējiena vidusdaļā trešo vietu ieņēma pērnā gada Rīga-Valmiera uzvarētājs Konstantīns Biktimirovs (2:50:47), kam uz papēžiem mina šogad Lūsi pirmo reizi skrienošais Pēteris Grīviņš (2:52:23), taču gargabalnieka cienīgu sniegumu demonstrēja Dainis Limanāns (2:48:59), sākot prātīgi aiz līderu desmitnieka un noturot savu tempu uzšķirošajās Vikmestes gravas cilpās un izcīnot trešo vietu. Tikmēr sākotnējā līderu grupā skrienošie Sergejs Ļeta (3:27:02), Miks Pētersons (3:20:08) un Valdis Miezītis (3:12:55) bija spiesti padoties neskaitāmo kāpumu priekšā un finišēt krietni aiz pirmā desmitnieka. Arī kopvērtējuma tabulas augšgals radikāli izmainījās un sešiniekā noturējās tikai iepriekšējais līderis Jevgēnijs Stepanovs.

Dāmu konkurencē sezonas līderes Jekaterinas Sokunovas prombūtnē pēc 4. vietas Stavangeras taku maratonā Norvēģijā izvērtās nebijusi cīņa par uzvaru. Garās distances sākumā vadības grožus uzņēmās Alūksnes posma uzvarētāja Daina Jurķe, kurai ar minūtes starpību sekoja pirms nedēļas Monblāna CCC 101 kilometru distances 12. ātrākā sieviete Linda Boldāne, bet vēl 20 sekundes tālāk atradās Viviana Veronika Kirilova, kura šajās taciņās bija triumfējusi pirms trim gadiem Siguldas kalnu maratona 70 kilometru distancē. Visām trim Latvijas taku skriešanas izlases pārstāvēm šoreiz bija jāsadala goda pjedestāla pakāpieni.

Nepilnos 36 kilometros apdzenot ap 20 stiprā dzimuma pārstāvjus, viss izšķīrās pēdējos kilometros un pirmo reizi piecu gadu laikā uzvaru svinēja Viviana Veronika Kirilova (3:17:58), kura Stirnu buka seriālā piedalās kopš tā pirmsākumiem.

Pēdējā kilometrā otro vietu atguva Linda Boldāne (3:19:19), burtiski pirms sprinta etapa apsteidzot Dainu Jurķi (3:20:08), kurai īsā mirklī bija jāsamierinās ne tikai ar līderpozīcijas zaudēšanu, bet arī atkāpšanos uz trešo pozīciju. Arī dāmu konkurencē sezonas pirmspēdējais posms kopvērtējuma tabulas augšgala pieciniekā atstāja vien klātneesošo līderi Jekaterinu Sokunovu, galējo vietu izkārtojuma noskaidrošanu atstājot uz Cēsu posmu.

6,4 kilometru tautas skrējienā "EJ Vāvere" starp 636 dalībniekiem uzvaras svinēja Jānis Ābols (0:28:13) un Agita Kaļva (0:30:59). Tikpat garajā LVM čempionātā taku skrējienos skolu jauniešiem ātrākais skolēns bija Cēsu Profesionālā vidusskolas un Sporta kluba "Ašais" pārstāvis Artis Rožkalns (0:25:37), bet meiteņu ieskaitē uzvarēja Viktorija Bogdanova (0:28:36), kura pārstāv Piltenes vidusskolu. Sezonas kopvērtējumā visplašāk pārstāvēta līdz šim bijusi Engures vidusskola ar 557 dalībniekiem sešos posmos, savukārt ņemot vērā komandu četru veiksmīgāko dalībnieku sniegumu, sezonas līdere ir Siguldas sporta skola. Kilometru garajās bērnu distancēs "Gardu Muti Susurs" pa Krimuldas takām devās 438 paši mazākie taku skrējēji. Sava distance bija arī Kanikrosa dalībniekiem ar saviem četrkājainajiem mīluļiem.

Trīs garāko distanču "Salomon komandu cīņā" Krimuldā uzvarēja "Patria Sportland" (7056 punkti), aiz sevis par piecu punktu tiesu atstājot "Līvānu VK/Baltais" (7051 punkti), kas bija uz šo posmu papildināja komandu ar diviem jaunpienācējiem lietuvieti Petras Pranckūnas un biatlonistu Robertu Slotiņu. Trešo lielāko punktu ražu savāca "Rieksti" (6884 punkti), kuriem iepriekšējais klupiens un 7. vieta Ventspilī varētu patraucēt sezonas noslēgumā atgūt trešo pozīciju kopvērtējumā, kas tika zaudēta ventspilniekiem sezonas otrajā tikšanās reizē Tērvetes pilskalnā. Krimuldā paliekot uzreiz aiz trijnieka, kopvērtējuma pieciniekā ielauzās komanda "Pulsometrs.lv / SOS Bērnu ciemati", apsteidzot talseniekus.

Jau pēc trim nedēļā, 5.oktobrī, "Stirnu buku" cilts tiksies Cēsīs sestās sezonas noslēdzošajā Ozolkalna posmā, kur taku skrējēji un meža zvēri sagriezīs kārtējo ballīti Latvijas garākās upes Gaujas krastos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!