Foto: DELFI
2012.gadā vasarā ar jaunu aktivitātes vilni noritēja vairāki tautas sporta pasākumi, kuros aktivitāti izrādīja tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju.

Masveidības ziņā stabilas līderpozīcijas pēdējos gados ieņēmis "Nordea" Rīgas maratons, kas jau ir iegājis arī starptautiskā apritē. Tomēr arī bez Rīgas maratona šovasar notika vēl vairāki tautas sporta pasākumi - citiem tajos galvenais bija piedalīties, citi izrādīja savus sporta tērpus un pasākumiem piedeva jautrības garšu, bet daudzi tiecās pēc rekordiem un uzvarām.

Portāls "Delfi" apokopoja šīs vasaras tautas sporta notikumus un piedāvā atskatīties uz 2012.gada tautas sporta vasaru.

Profesionāļi un dīvaiņi Rīgas maratonā


Foto: DELFI

"Nordea" Rīgas maratonā 20.maijā piedalījās 18 180 dalībnieki, bet visvairāk skriet gribētāju bija piecu kilometru distancē - - 10 973. 10 km distancē 3425 dalībnieku, pusmaratonā startēja 2690 skrējēji, bet uz pilnā maratona starta līnijas stājās 1092 dalībnieki.

Pilnajā maratonā ātrākais bija kenijietis Kurgats-Titus Kipurirs, kura rezultāts bija divas stundas 16 minūtes un 52 sekundes. Tikmēr labākā sieviešu konkurencē bija Iraida Aleksandrova no Krievijas (02:37:37).

Distancē no 1092 reģistrētajiem dalībniekiem, esot finišējuši finišēja 892 skrējēji.

Pusmaratona distancē uzvarēja Latvijas sportisti - vīriešu konkurencē Valērijs Žolnerovičs ar rezultātu stunda sešas minūtes un četras sekunddes, bet visu laiku labāko pusmaratona rezultātu sievietēm uzstādīja Jeļena Prokopčuka - stunda desmit minūtes un 27 sekundes. Distancē no 2 690 reģistrētajiem dalībniekiem finišu sasnieguši 2312 skrējēji.

10 km distancē vīriešu konkurencē uzvarēja Kristaps Kaimiņš (0:33:12), bet sieviešu konkurencē Irina Štūla - Pankoka (00:39:34). 10 km distancē no 3 425 reģistrētajiem dalībniekiem esot finišēja 2860 skrējēji.

Piecus kilometrus visātrāk - 15 minūtēs 52 sekundēs - veica Kaspars Briška. Ātrākā sieviešu konkurencē bija Diāna Panovska ar rezultātu 00:19:34.

Diemžēl, arī šis gads nepagāja bez incidentiem. Mediķi sniedza palīdzību 155 cilvēkiem, bet viena cilvēka dzīvību neizdevās glābt.

Labsirdīgākā aktivitāte


Foto: DELFI

Lielākajā sporta labdarības pasākums Latvijā -"Nike Riga Run" 26.augustā piedalījās 6670 sportotāju. Tik liela atsaucība ļāvusi savākt vairāk par 20 000 latu.

Vislielākais dalībnieku skaits bija 10 kilometru skrējienā, kurā par uzvarētājiem kļuva Latvijas olimpieši - Dmitrijs Jurkevičs un Poļina Jeļizarova.

Sacensību programma tika atklāta ar rollerslēpotāju startu 10 kilometru distancē. Par dienas pirmo uzvarētāju kļuva Pāvels Ribakovs no komandas "Arkādija". Tikmēr dāmu konkurencē Ingai Dauškānei izdevās aizstāvēt pērn "Nike Riga Run" izcīnīto titulu.

Sacentās arī skrituļslidotāji. Par uzvarētājiem kopvērtējumā kļuva pērnā gada uzvarētāji - Oskars Pundurs un Laima Kaufiņa.

Savas sacensības aizvadīja arī bērni, kuriem bija "Tallink" skriešana un skrituļslidošana. Dalībnieku pulks bija ievērojams, tāpēc starti notika pa vecuma grupām, bet pirmo trīs vietu ieguvēji saņēma iespēju ar ģimeni doties jūras ceļojumā uz Stokholmu.

Ar riteņiem uz priekšu


Foto: F64

Aizvadītajā vasarā notika Latvijā notika divi ievērojami velomaratoni - Jūrmalas velomaratons un Rīgas velomaratons.

"Tele2" Rīgas velomaratonā piedalījās teju 4000 dalībnieku. Dalībnieki startēja trīs distancēs - "Credit24" Sporta distancē (87km), Tautas distancē (31,4 km) un Ģimenes distancē (15,7 km). Velomaratona ietvaros notika UCI sacensības Rīga "Grand Prix", kurās piedalījās 15 riteņbraukšanas komandas no Eiropas valstīm, tai skaitā valstu izlases no Latvijas, Somijas, Baltkrievijas un Igaunijas. Vienlaicīgi notika arī U23 Latvijas čempionāts šosejas riteņbraukšanā.           

"Rīga Grand Prix" sacensībās uzvarēja latviešu riteņbraucējs Andžs Flaksis, kurš bija labākais arī U-23 grupā. Savukārt 87 kilometru "Credit24" Sporta distancē vīriešiem uzvarēja Krists Neilands, bet no sievietēm ātrākā bija Madara Fūrmane. Vēl 31,4 kilometru Tautas distancē vīriešiem uzvarēja Kaspars Laurents, bet no sievietēm distanci visātrāk veica Ulla Trukšāne

Tikmēr "SMScredit.lv" Jūrmalas velomaratonā bija pieteicies krietni lielāks interesentu skaits nekā pērn. Šogad velomaratonā piedalījās aptuveni 2500 dalībnieki, pērn - 1500.

Vislielākā interese esot par 14 kilometru garo trasi, kurā uz starta līnijas visbiežāk stājas ģimenes ar bērniem.

Arī Jūrmalas velomaratonā notika UCI mēroga sacensības - Jūrmalas "Grand Prix".

Jūrmalas "Grand Prix" 182 kilometrus garās distances grupas finišā uzvaru izcīnīja brazīlietis Rafaels Andriatu. 126 km sporta distancē uzvaras laurus plūca igaunis Janeks Tombaks, bet sieviešu konkurencē labākā bija Roberta Pilkauskaite.

"Skandi Motors" tautas distancē labākie savās bija Kaspars Launerts un  Ugne Vasiliauskaite. Tāpat notika arī 14 km "Gutta" Ģimenes brauciens.

Vēl tradicionālajā Vienības velobraucienā Siguldā un tās apkaimē svētdien piedalījās 4710 velobraucēju

Velobraucēji piedalījās trīs distancēs - 102 kilometru sporta šosejas braucienā, kalnu divriteņu braucēji veica 43 kilometrus Gaujas Nacionālajā parkā, bet populārākās distances jeb Tautas šosejas brauciena dalībnieki mēroja 37,5 kilometrus.

Par uzvarētāju kļuva Indulis Bekmanis, kamēr sieviešu konkurencē šosejas brauciena Sporta distancē uzvarēja Dana Rožlapa.

Kalnu riteņbraukšana kļūst masveidīgāka


Foto: Publicitātes foto

Latvijas kalnu riteņbraukšanas (MTB) sacensībās šogad bija divi seriāli TREK MTB maratons un SEB MTB maratons.

TREK MTB maratonā notika seši posmi - Ventspilī, Smiltenē, Apē, Talsos, Cēsīs un Siguldā. Savukārt SEB MTB maratons norisinājās Cēsīs un Valmierā, Siguldā, Cēsīs, Vietalvā, Tukumā un Smiltenē.

TREK MTB maratona vīriešu kopvērtējumā par uzvarētāju kopvērtējumā kļuva Lauris Purniņš, bet sieviešu sacensībās labākā kopvērtējumā bija Lelde Ardava

Savukārt SEB MTB maratonā kopvērtējumā pēc visiem posmiem "Rexona" sporta distancē labākais bija Dmitrijs Sorokins, bet starp daiļā dzimuma pārstāvēm kopvērtējumā triumfēja Lelde Ardava.

Ekstrēmā tauta


Foto: Publicitātes foto

Tie, kuriem aktivitātes vajadzēja vairāk adrenalīna, šogad piedalījās populārajā sacensību seriālā "Xrace", kā arī tradicionālajā Stipro skrējienā.

Populārajā piedzīvojumu sacensībās "Xrace" šogad notika pieci posmi. Šo sacensību pamatā ir skriešana, orientēšanās, braukšana ar kalnu velosipēdu, braukšana ar laivu un stratēģiskā plānošana,  kā arī citi aizraujoši un nedaudz ekstrēmi speciālie uzdevumi.

Sacensības notika Jūrmalā, Valkā/Valgā, Siguldā, Rīgā un Līgatnē.

Stiprākās komandas Sporta klasē, starp kurām bija sadalīts galvenās balvas fonds 2100 LVL apmērā no veikalu tīkla "Sportland", - "EBIKE", "Isostar", "Gandrs Poligrāfija", "A/S A.C.B.", "xTeam Ikšķile" un Līksna V". EBIKE komanda kā biznesa klases garās distances uzvarētājs saņēma balvu no RedBull - dalība ekstrēmajās RedBull organizētajās sacensībās. Stiprākais 2012. gada sezonas sešinieks Tautas klasē un balvas fondu 1000 LVL apmērā no atpūtas un sporta veikala "Gandrs" ieguva "Meža galvenais", "Katapults", "Pī", "Statoil Fortis", "Fizio" un "Keksi Lost". "Statoil Fortis" kā Biznesa klases uzvarētājs īsajā distancē saņēma speciālu balvu no "xRace" organizatoriem - nedēļu ilgu reklāmas kampaņu uz āra reklāmas stendiem.Kinopilsētā "Cinevilla" 4.maijā notika ceturtais "Stipro Skrējiens". Kā unikāla ir jāatzīmē Ingas Dauškānes ceturtā uzvara pēc kārtas dāmu konkurencē.

Kā norādīja rīkotāji, jau pieteikšanās procesā gāja "karsti" un uz starta līnijas stājās rekorliels dalībnieku skaits, trijās grupās kopā gandrīz 3000 dalībnieki. Lai trasē pieteikami ērti varētu izvietoties tik liels skaits skrējēju, nācās paplašināt atsevišķas trase vietas, pārveidojot šķēršļus un izveidojot jaunus. norāda pasākuma rīkotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!