Foto: F64

Iekļaujoties Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā kultūras programmā un atzīmējot Rīgas maratona 25 gadus, šogad Lattelecom Rīgas maratons priecēs rīdziniekus un pilsētas viesus plašā skriešanas svētku programmā visas nedēļas nogales garumā, kurā piedalīties varēs gan skrējēji, gan līdzjutēji, gan rīdzinieki, un pilsētas viesi, informē pasākuma rīkotāji.

Šogad "Lattelecom" Rīgas maratonā piedalīsies vairāk nekā 25 000 dalībnieku no 61 pasaules valsts, dalībniekiem startējot 5, 10 kilometru, pusmaratona un maratona distancēs. Pēdējo nedēļu pirms skrējiena organizatori iesaka veltīt atpūtai, veicot pēdējos sagatavošanās darbus un pienācīgi noskaņojoties lielākajiem Baltijas skriešanas svētkiem, apmeklējot EXPO, atbalstot mazākos skrējējus "Rimi" bērnu maratonā, piedaloties Nāciju parādes gājienā, 25.jubilejas martona atklāšanas svētkos un tam sekojošajā "Makaronu ballītē" jeb "Pasta Party", kā arī apmeklējot pēdējo simbolisko koptreniņu Mežaparkā.

Plānots, ka 17.maijā "Lattelecom" Rīgas maratonā startēs apmēram 25 000 skrējēju. 10 km distance pulcēs gandrīz 6500 skrējēju, savukārt maratona un pusmaratona distancēs kopā svētdienas rītā startēs vairāk kā 5500 dalībnieku. Vidējo un garo distanču izaugsme nebūtu iespējama bez 5 km distances, kas arī 2015.gadā būs vispopulārākā, pulcējot vairāk nekā 13 000 dalībnieku.

"Lattelecom" Rīgas maratona EXPO šogad notiks "Olimpiskajā sporta centrā", Grostonas ielā 6b, Rīgā, piektdien, 15.maijā no 10:00 – 20:00 un sestdien, 16.maijā no 10:00 – 20:00. Maratona dalībnieki EXPO varēs ne tikai saņemt numurus, pēdējos norādījumus un starta zonas kartes, bet baudīt virkni lielisku pasākumu. Uz "Lattelecom" lielās skatuves visiem klātesošajiem būs iespēja uzzināt daudzus praktiskus padomus un zināšanu "adidas" skriešanas skolas sesijās, būs iespēja tikties un iepazīties ar VSK "Noskrien" tempa turētājiem un "Adidas" skriešanas skolas programmas "Mans pirmais maratons" dalībniekiem, dzirdēt un redzēt jaunāko no mūsu partneriem un piedalīties dažādās spēlēs un konkursos. Par godu "Lattelecom" Rīgas maratona 25. jubilejai būs apskatāma unikāla izstāde, piedāvājot visiem klātesošajiem iepazīties ar Rīgas maratona vēsturi, spilgtākajiem notikumiem un personībām.

Mazajiem skrējējiem, kuriem 17.maija distances vēl nav pa spēkam, būs iespēja sestdien, 16. maijā no 10:00 - 15:00 turpat 11.novembra krastmalā apmeklēt "Rimi" bērnu maratonu. Tā ietvaros pašiem mazākajiem būs iespēja pārbaudīt spēkus un veiklību, 420 un 840 metru distancēs. Starti plānoti visas dienas garumā no 10:00 – 14:30, aicinot vecākus ierasties sev ērtākajā laikā.

Iekļaujoties Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā kultūras programmā un atzīmējot Rīgas maratona 25 gadus, šogad "Lattelecom" Rīgas maratons norisināsies visas nedēļas nogales garumā, un dienu pirms galvenajiem startiem, 16.maijā aicina visus ārvalstu un vietējos skrējējus piedalīties jaunā un krāšņā tradīcijā – Nāciju parādē. Arī šogad Maratona dienā uz starta līnijas stāsies skrējēji no vairāk kā 60 dažādām pasaules valstīm, padarot "Lattelecom" Rīgas maratonu par vienu no starptautiski pārstāvētākajiem sporta notikumiem reģionā. Nāciju parāde ir simbolisks dalībvalstu gājiens cauri Vecrīgai – norisināsies maratona maršruta noslēdzošajā kilometrā, sākot no pulcēšanās vietas pie Brīvības pieminekļa un turpinot ceļu pa Kaļķa ielu līdz pat finiša līnijai 11.novembra krastmalā. Gājienam noslēdzoties, tiks svinīgi atklāts 25. jubilejas maratons. Pulcēšanās gājienam pie Brīvības pieminekļa no 16:30, gājiena sākums 17:30.

Lai skriešanas svētkus padarītu vēl daudzveidīgākus un interesantākus, šogad "Lattelecom" Rīgas maratons aicina visus dalībniekus un atbalstītājus uzlādēties Maratona dienai pasaulē jau ierastā tradīcijā - pirmssacensību Makaronu ballītē jeb "Pasta Party" 11.novembra krastmālā no 17:00. Ballīte būs īstā vieta, kur uzkrāt enerģiju, satikt citus skrējējus un domubiedrus un apspriest gaidāmo startu nākamajā dienā. Dalībniekiem būs iespēja baudīt pilngraudu pastu ar Boloņas mērci, kādu no gardajām spēka uzkodām un citus labumus sadarbībā ar maratona produktu partneri LIDO.

Sacensību rīkotāji atgādina, ka sestdien, 16.maijā Mežaparkā notiks arī pēdējais simboliskais koptreniņš pirms svētdienas lielā starta. Šajā treniņā piedalīsies arī elites skrējēji no skriešanas lielvalstīm, kas 17.maijā pretendēs uz uzvaru maratonā.

Organizatori iesaka jau laicīgi gatavoties skrējienam, atvēlot pietiekamu laiku atpūtai, rūpējoties par veselīgu miegu, ievērojot regulāras ēdienreizes un atceroties par nepieciešamo ogļhidrātu uzņemšanu pēdējās dienās pirms skrējiena. Karsta laika gadījumā skrējienam jāsagatavo maksimāli viegls, speciāli skriešanai, sviedru un mitruma aizvadīšanai paredzēts, apģērbs, kā arī spilgtas saules gadījumā – ķermeņa aizsargkrēms.

Iestājoties vēsam laikam, iesakām ģērbties vairākās kārtās, nevis, piemēram, vienā biezā jakā, lai nepieciešamības gadījumā no liekajām kārtām varētu tikt vaļā. Lietus gadījumā uz starta koridoru līdzi ieteicams ņemt kādu pančo vai, piemēram, ietērpieties lielākā maisā, no kura nebūtu žēl starta brīdī atbrīvoties. Finišā sarūpējiet sev siltas virsdrēbes un/vai cepuri, kuru pirms starta kopā ar "Maratona somu" nododiet glabātuvē.

Ieteicams neaizmirst par ūdens lietošanu pietiekamā daudzumā gan nedēļā pirms sacensību dienas un starta, gan trasē un finišā, kā arī izvēlēties iespējami siltajam laikam atbilstošu ātrumu, nepieciešamības gadījumā pārejot uz iešanu, soļošanu vai tipināšanu.

Organizatori atgādina, ka maratona trasē un finišā kopā būs pieejami vairāk nekā 40 000 litru "Vichy Classique" ūdens, 10 000 litru "Isostar Hydrate & Perform" sporta dzēriena, tūkstošiem apelsīnu un banānu, sporta želejas, švammes sevis atsvaidzināšanai, kā arī ūdens smidzinātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!