Foto: Agnis Melderis

Nedēļas nogalē Apē un Vastse-Roosa (Igaunijā) aizvadīts LRF 1. kategorijas sacensību VIVUS.lv MTB Maratons 7. posms. Kalnu divriteņu braucēji sacentās MTB 100, HRX maratona, Latvijas Valsts Meži pusmaratona un Baltais pusaudžu distancēs.

"Apē mīt ļaudis, kuriem patīk darīt parastas lietas neparastā veidā. Iespējams tāpēc, ka Latvijā tie tiek uzskatīti par ziemeļniekiem, bet Igaunijā par dienvidniekiem. Viņi ir savējie gan Latvijā, gan Igaunijā. Tā kādā jaukā vakarā, apenieši, ņēma un sadomāja, ka sarīkos Latvijā un Igaunijā 100 kilometru garas sacensības kalnu divriteņu maratonā. Pirmā sacīkste Latvijas simtgades nokrāsās izdevās spoža un tā MTB aprindās nekavējoties ieguva leģendas statusu, jo tādu dullo, kuri vēlējās paņemt simtiņu salasījās pāri par trīs simtiem. Gads pagājis un MTB 100 leģenda Apē turpinās. Tīkotāju samērīt spēkus distancē tik daudz, ka teju vai jādomā, ka būs kādam jāatsaka. Tie kuri atbrauca bija tik sajūsmināti, ka atzina sacīksti Apē par 2019. gada labāko posmu VIVUS.lv MTB Maratonā," par sacensībām saka rīkotāji.

Pavisam neierasti citu VIVUS.lv MTB Maratons posmu dienas kārtībai, Apē viss notiek sestdienā un pašā rīta agrumā līdz ar pirmajiem saules stariem. Līdzjutēju gavilēm skanot, uz starta stājas MTB 100 distances dalībnieki. Viņu vidū visa MTB maratona disciplīnas elite ar Oskaru Muižnieku (DTG-MySport) priekšgalā. Viņam izaicinājumu mest atbraucis profesionālais velošosejas braucējs, dobelnieks, Māris Bogdanovičs (ZZK).

Distancē sportistiem šogad desmit reizes nācās šķērsot Latvijas – Igaunijas robežu. Pirmajos kilometros nopietnu tempu uzņēma Māris Bogdanovičs, kuram bija minūtes pārsvars pār sekotājiem. Sacīkstes divdesmitajā kilometrā viņu panāca Oskars Muižnieks, bet tikmēr par trešo vietu duelējās Kārlis Baltacis (Patria Bottecchia) un Uldis Ālītis (DTG-MySport). Drīz vien Uldim Ālītim gadījās tehniska liksta ar aizmugurējo pārslēdzēju un nākas palaist prom Kārli Baltaci.

Sešdesmitajā kilometrā abiem līderiem Oskaram Muižniekam un Mārim Bogdanovičam izdevās iekrāt jau ievērojamu desmit minūšu pārsvaru pār sekotāju Kārli Baltaci. Lai gan līdzjutēji cerēja uz dramatisku finišu līderu divkaujā, to nepieļāva Muižnieks - īsi pirms Dievakalna viņš veica taktisku manevru un aizbēga no sava konkurenta. Bogdanovičs, cenšoties noķert Muižnieku, kļūdījās nobraucienā un piedzīvoja kritienu. Nedaudz vēlāk, mēģinot deldēt starpību, Bogdanovičam nācās iebraukt tā saucamajā "sarkanajā zonā", pēc kuras bija grūti atgūties.

Tikmēr Oskars Muižnieks turpināja dominanci un pārliecinoši sasniedza finišu pirmais, tādejādi savam bagātajam titulu klāstam pievienojot arī MTB 100 uzvarētāja laurus. Dāmu ieskaitē 100 kilometru garo distanci visātrāk pieveica Vija Frīda (TK Sniegpulkstenīte), kura aiz sevis atstāja Zani Ķelpi (MTB Garkalne) un Elīnu Ķiršakmeni (Veloprofs – VW Komerctransports).

MTB 100 distance (vīri)

1. Oskars Muižnieks (DTG-MySport)
2. Māris Bogdanovičs (ZZK)
3. Kārlis Baltacis (Patria Bottecchia)

MTB 100 distance (dāmas)

1. Vija Frīda (TK Sniegpulkstenīte)
2. Zane Ķelpe (MTB Garkalne)
3. Elīna Ķiršakmene (Veloprofs - VW Komerctransports)

HRX Maratona distancē sportistiem bija jāveic 57 kilometri. Sākumā vadībā centās izvirzīties Reinis Markss (VeloRīts Gulbene), tad vadību pārņēma Aleksandrs Patrijuks (DTG-MySport), vēlāk viņu noķēra Lauris Purniņš (DTG-MySport) un Nauris Birkentāls (Subaru AD REM Auto MTB), bet turpinājumā viņiem piepulcējās Jānis Priževoits (VW Komerctransports – Veloprofs.lv).

Divus kilometrus pirms finiša Laurim Purniņam un Jānim Priževoitam izdevās atrauties no pārējiem, uzvarētāju noskaidrojot savā starpā. Finiša sprintā veiklāks izrādījās Lauris Purniņš. Dāmu ieskaitē par pārsteigumu parūpējās Madara Fūrmane (Dako Ziemeļvidzeme), kura savai uzvarai Talsos - Latvijas Valsts Meži pusmaratona distancē nu pievienoja uzvaru Apē – HRX Maratona distancē. Atlikušās vietas uz goda pjedestāla ieņēma Ingrīda Šmite (Baldones Velokomanda) un Beate Kovgere (Veloprofs – VW Komerctransports).

HRX maratona distance (vīri)
1. Lauris Purniņš (DTG-MySport)
2. Jānis Priževoits (VW Komerctransports – Veloprofs.lv)
3. Nauris Birkentāls (Subaru AD REM Auto MTB)

HRX maratona distance (dāmas)

1. Madara Fūrmane (Dako Ziemeļvidzeme)
2. Ingrīda Šmite (Baldones velokomanda)
3. Beate Kovgere (Veloprofs - VW Komerctransports)

Latvijas Valsts Meži pusmaratona distancē braucējiem bija jāpievar 39 kilometri. No paša starta jau visu centās nokārtot sezonas līderis Sandijs Kļaviņš (Pulsaar), kurš sacīksti uzsāka lielā tempā un aizbēga no sekotājiem. Viņa centieni deva augļus arī turpinājumā un ļāva svinēt uzvaru. Pēc pāris sekundēm viņam finišā sekoja Ģirts Cirvelis (Roadex) un vēl pēc pusotras minūtes, savstarpējā cīņā ar komandas biedriem, atlikušo vietu uz goda pjedestāla izrāva Rodžers Petaks (ZZK). Dāmu ieskaitē pārliecinoša labākā bija Santa Sanija Jurgena (Dobeles dzirnavnieks/FeelFree), otrā Renāte Rodionova (Carnikava) un trešā Lāsma Elza Vaivode (Elkor).

O'Learys sprinta izaicinājumā starp HRX maratona un Latvijas Valsts Meži pusmaratona dalībniekiem triumfēja Lauris Purniņš (DTG-MySport) un Santa Sanija Jurgena (Dobeles Dzirnavnieks/FeelFree).

Latvijas Valsts Meži pusmaratona distance (vīri)
1. Sandijs Kļaviņš (Pulsaar)
2. Ģirts Cirvelis (Roadex)
3. Rodžers Petaks (ZZK)

Latvijas Valsts Meži pusmaratona distance (dāmas)
1. Santa Sanija Jurgena (Dobeles dzirnavnieks/FeelFree)
2. Renāte Rodionova (Carnikava)
3. Lāsma Elza Vaivode (Elkor)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!