Foto: Publicitātes foto
Brīvdienās Rēzeknes novadā aizvadīts 2020. gada Latvijas čempionāta (LČ) orientēšanās sportā piektais posms un Latvijas Kausa (LK) posms. Sestdien dalībnieki sacentās LČ nakts distancē, bet svētdien LK saīsinātajā garajā distancē. Uz starta abos posmos visās vecuma grupās kopā stājās vairāk nekā 400 dalībnieki. Dāmu elitē čempiones titulu izcīnīja Elizabete Blūmentāle, bet starp vīriem uzvaru guva Jānis Tamužs, ziņo Latvijas Orientēšanas federācija (LOF).

"Ļoti interesantais distances plānojums un ātri skrienamais apvidus neļāva atslābt," komentē LČ posma uzvarētāja Elizabete Blūmentāle. "Kļūdījos tieši pirms izkliedes, kur katra sadalījāmies pa saviem apļiem un jau pirmajā aplī pieļāvu lielu kļūdu, kas lika man domāt, ka esmu pēdējā pozīcijā un jāpalielina ne tikai skriešanas ātrums, bet arī precizitāte, lai spētu cīnīties par uzvaru. Tā arī centos turēt ātrumu līdz finišam, kas diezgan labi arī izdevās."

"Nakts sacensībās jau pirmajā distances daļā sajutu, ka teju trīs diennakšu atpūta no skriešanas treniņiem ir devusi vēlamo svaigumu kājās un bez grūtībām vadīju vairāku sportistu grupu," panākumus apraksta Jānis Tamužs, LČ un LK posmu uzvarētājs. "Nelielas orientēšanās nianses un neprecizitātes uzreiz aizbēgt neļāva, bet tas mani nesatrauca. Jau drīz izkliede noveda pie tā, ka mēs palikām tikai divatā ar Rihardu Krūmiņu. Es uzņēmos vadību un līdz skatītāju kontrolpunktam jau pat biju pazudis no Riharda redzesloka.

Taču pašā rajonā nesapratos ar karti un uz līdzenas vietas pazaudēju kādas 20 sekundes un iegūto drošību. Tas saasināja emocijas distances beigās, kur orientēšanās bija stipri sarežģītāka. Tomēr ar uzdevumu sekmīgi tiku galā un finišā varēju ieskriet kā pirmais. Parasti nākamais rīts pēc nakts sacensībām ir ļoti smags, taču šoreiz, par pārsteigumu, jutos samērā labi. Distanci sāku optimistiski, bet viss šķita tik vienkārši, ka tā īsti arī neatslābu un visu laiku centos skriet ātri. Kad noskrieta bija aptuveni stunda, sāku sajust iepriekšējā vakara sekas, bet līdz distances beigām vairs nebija palicis daudz un saņēmos."

"Latvijas Kausa 20. sezonu svinam ar dalībnieku pieaugumu un jaunu sadarbības partneru piesaisti," dalās Latvijas Orientēšanās federācijas projektu vadītājs Matīss Ratnieks. "Latvijas Orientēšanās federācijas galvenais mērķis ir iesaistīt orientēšanās kustībā pēc iespējas vairāk Latvijas iedzīvotāju, katru gadu organizējot ap 500 sacensības visā Latvijā. Priecājamies, ka katru gadu mūsu rindām pievienojas jauni, aktīvi cilvēki, kuriem orientēšanās kļūst par mūža aizraušanos."

Nākamais Latvijas Orientēšanās kausa posms notiks 24. un 25. oktobrī Auces pusē, sportistiem sacenšoties vidējā, garā un sprinta distancē.

Latvijas Orientēšanās čempionāts un Latvijas Kauss šogad norisinās no jūlija līdz oktobrim. Sacensībās tiks noskaidroti gan labākie individuālie sportisti, gan labākie orientēšanās klubi. Tāpat septembrī norisināsies ikgadējais Latvijas Skolu orientēšanās kauss. Plašāka informācija par visām sezonas sacensībām atrodama Latvijas Orientēšanās federācijas mājaslapā https://lof.lv/.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!