Latvijas olimpiete Ilona Marhele pirms došanās uz Riodežaneiro vēl paguvusi piedalīties taku skrējiena "Stirnu buks" Talsu pauguraines posmā un izcīnījusi uzvaru, ziņo sacensību rīkotāji.

"Šis man bija iedvesmas skrējiens pirms Rio olimpiskajām spēlēm. Tiešām patīkams, baudāms meditatīvs treniņš sacensībās, jo trase bija tāda, kas ļāva atslēgties no visa pārējā un pilnībā nodoties skrējienam. Pirmoreiz dzīvē redzēju, ka Latvijā ir tādi meži, kur koku lapotnes virs takām ir tik ciešas, ka virs galvas pilnībā aizsedz sauli un debesis un uz šaurās taciņas esi pustumsā!" pēc finiša atzina Marhele. "Tobrīd es distancē biju viena un ļoti izbaudīju šo mirkli. Brīžiem vajadzēja lēkt kā īstam bukam pāri sakritušajiem kokiem un dubļiem. Un beigās Talsos vēl tās garās kāpnes! Tās es izbaudīju ar sajūsmu - sajutos kā Rokijs! Nezinu, kāds man beigās bija pārsvars pār tuvāko sekotāju, - vienkārši izbaudīju ainavisku spēka treniņu. Fiziskā ziņā skrējiens Talsu paugurainē bija vērtīgs balsta kustību aparātam un saitēm. Kāds man ir mērķis Rio? Noskriet savā līmenī - ātrāk par 2 stundām un 38 minūtēm!"

Latvijas olimpiete uzvarēja "Stirnu buka" distancē - 20 kilometru skrējienā. Pārliecinošu otro vietu izcīnīja Zanda Ulanova, bet 3. vietā - Dace Banga.

"Stirnu buka" distancē vīru konkurencē ātrākais bija Anatolijs Macuks no Krustpils (,39). Sīvāka cīņa izvērtās par otro vietu starp diviem Andriem - Jubeli un Ronimoisu. Pārāks šajā cīņā bija orientierists, bioloģiskais piensaimnieks Jubelis no Madonas puses, kurš Ronimoisu apsteidza par 47 sekundēm, nošaujot divus zaķus ar vienu šāvienu – Jubelim 2. vieta gan Stirnu buka distancē, gan Kalnu karaļa sprinta etapā. Kā pēc finiša atzina Jubelis, šis posms viņam bija labs treniņš gaidāmajam pasaules čempionāta orientēšanās sportā.

Garākajā "Lūša" distancē (28 kilometri) pārliecinošu uzvaru svinēja Dmitrijs Serjogins. Gludo distanču speciālists līdz šim bija laurus plūcis "Stirnu buka" trasē, taču Talsos viņš bija nolēmis spēkus izmēģināt "lūšu" konkurencē. Serjogins izrāvās vadībā jau startā un noturēja līderpozīciju visas distances garumā, vienīgais garo distanci veicot ātrāk par divām stundām (,47). Sešas ar pusi minūtes viņam piekāpās mājinieks, sezonas līderis Gints Lūsis, bet trešo vietu izcīnīja viņa galvenais konkurents Andrejs Jesko, kurš distances gaitā zaudēja svarīgus punktus cīņā par čempiona titulu, jo ātrumā nomaldījās no trases.

Sieviešu konkurencē labākās bija kopvērtējuma līderes. Uzvaru izcīnīja Kristīne Kuzņecova (,26) no Garkalnes, kura par trīs minūtēm apsteidza ventspilnieci, sezonas līderi Lauru Čakli. Trešo vietu ieguva liepājniece Irīna Štūla-Pankoka, kura uzvarētājai piekāpās septiņas ar pusi minūtes, taču ieguva 2. vietu Kalnu karalienes sprinta etapā.

"Zaķa" distancē uzvarēja Jānis Gailis (54 minūtes un 36 sekundes), par 44 sekundēm apsteidzot Jāni Kūmu un vienu minūti 20 sekundēm – Kristapu Broku. Sieviešu konkurencē pārliecinoši uzvarēja Zane Ermansone (,16). Finišējot aiz uzvarētājas divas ar pusi minūtes, 2. vietu izcīnīja Ināra Lūse, bet 3. vietā - Zane Lulle-Ertmane.

Nākamais taku skrējiena posms notiks 20. augustā, vietā, kur 2014. gadā dzima Stirnu buks - Tukumā. Skrējiens tradicionāli startēs vēsturiskajā Šlokenbekas muižas ansamblī un skrējējus priecēs aizraujoša muižas svētku programma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!