Foto: Laura Grīnvalde

Svētdien Latvijas galvaspilsētas ielās notiek "Rimi" Rīgas maratona, pusmaratona, desmit kilometru un arī teju uz pusi īsākās 5,5 kilometru distances skrējieni.

42 kilometru skrējiena jeb maratona kopīgais (zaļais) starts pie Brīvības pieminekļa paredzēts plkst.7. Provizoriski, sākot no plkst.7.15, viļņos tiks dots starts arī pārējiem maratona distances dalībniekiem.

Pusmaratona kopīgais jeb zaļais starts paredzēts plkst.9, bet pārējie dalībnieki viļņos startēs laika posmā no plkst.9.15 līdz plkst.10.25. Desmit un 5,5 kilometru distancēs zaļais starts plānots plkst.12, bet pārējie dalībnieki startēs laika posmā no plkst.12.15 līdz plkst.15.15.

Zaļo aproču ieguvēji var ignorēt uz numura norādīto individuālo starta intervālu, lai startētu kopīgajā zaļajā startā.

Sestdien notika "Happy mazuļiem" skrējieni 200 un 400 metru distancēs, kā arī 4,2 kilometrus garais "Ģimeņu skrējiens".

2019. gadā maratona sacensībās uzvarēja etiopieši Andualems Belajs Šiferavs un Birke Debele, finišējot pēc attiecīgi divām stundām astoņām minūtēm un 51 sekundes un divām stundām 26 minūtēm un 18 sekundēm, abiem gargabalniekiem labojot sacensību rekordus.

Maratona rīkotāji vēsta, ka maratona organizācija un drošības protokols saskaņoti ar Izglītības un zinātnes ministriju, Veselības ministriju, Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un Latvijas Vieglatlētikas savienību.

Pasākuma drošības protokols pielāgots epidemioloģiskajai situācijai, paredzot trīs dažādu drošības līmeņu startus. Zaļais starts pulcēs un kopīgu startu nodrošinās vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem dalībniekiem ar derīgu Eiropas Savienības (ES) digitālo sertifikātu. Dzeltenajā startā izkliedēti un ar individuālu starta laiku startēs dalībnieki ar sertifikātu par negatīvu Covid-19 testu. Savukārt Virtuālais starts paredzēts tiem dalībniekiem, kuri nevēlas startēt klātienē vai veikt testu.

Lai iekļūtu starta zonā, dalībniekiem būs nepieciešama īpaša maratona zaļā vai dzeltenā aproce.

Zaļās aproces būs paredzētas tikai dalībniekiem, kuri vakcinējušies vai izslimojuši Covid-19, un varēs startēt kopīgajā startā.

Dzeltenās aproces paredzētas tikai dalībniekiem, kuri veikuši Covid-19 testu un startēs izkliedēti visas dienas garumā. Dzeltenā starta dalībniekiem ierašanās uz starta numura norādītajā laika intervālā būs obligāta, lai nodrošinātu plūstošu un drošu pasākuma norisi. Starta zonā šiem dalībniekiem būs jāievēro divu metru distance, jāstartē individuāli ar piecu līdz desmit sekunžu intervāliem, kurus regulēs pasākuma vadītāji.

Distancēties dzeltenajos startos palīdzēs īpašas uzlīmes uz asfalta, paredzot vismaz divu metru distancēšanos katram dzeltenā starta dalībniekam. Starta un finiša zonā dzeltenajiem dalībniekiem būs jālieto maskas, jāievēro distancēšanās, kā arī nav paredzēta uzkavēšanās.

Organizatori atgādina, ka starta un finiša zonas būs apzināti veidotas neērtas skatītājiem gan ar norobežojumiem, gan šogad bez tribīnēm, koncertu skatuvēm vai citiem izklaides elementiem.

Organizatori aicina rīdziniekus būt saprotošiem attiecībā uz satiksmes ierobežojumiem, detalizēti iepazīstoties ar tiem pasākuma vai Rīgas Domes mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!