Foto: Publicitātes foto
Noslēdzies Rimi Rīga maratona un tirdzniecības centra “Alfa” mēnesi ilgušais izaicinājums “Soļo ar Alfu”, kura mērķis bija izkustināt dīvānā sēdošos. Izrādās, izaicinājuma līdere Līga Tīde bijusi iespaidīga soļotāja, uzstādot jaunu soļošanas rekordu – 29 dienās nogājusi 723.76 kilometrus. Tie ir aptuveni 25 km dienā, ko uzvarētāja paveikusi ar vidējo ātrumu 1 km/ 12 minūtēs. Kopā Rimi Rīgas maratona skriešanas kluba izaicinājumā “Soļo ar Alfu” reģistrējās 732 dalībnieki, no kuriem vairāk nekā puse ir aktīvi kustējušies un 133 dalībniekiem izdevies mēneša garumā pieveikt 140 km.

Pa visiem dalībniekiem kopā no 3. līdz 31. augustam izaicinājumā 11 528 stundās pieveikti 42 920 kilometri. Mērķi – noiet vismaz 140 km mēnesī – izpildīja 133 dalībnieki. Lai arī naskāk soļošanas aktivitātē ir piedalījušās sievietes (72% no dalībnieku kopskaita), distances un ātruma ziņā atšķirības nav nozīmīgas: vīrieši vidēji dienā nogājuši 7.48 km ar vidējo ātrumu 1km/16min, savukārt sievietes – 7.50 km ar vidējo ātrumu 1km/15min.

Citi rekordi: visvairāk laika augusta soļošanas izaicinājumam veltījis kāds vīrietis (vecumā 30+), nostaigājot 210 stundas (par 131 stundu ilgāk nekā rekorda īpašniece) un to laikā pieveicot ~ 697 km; visātrākais soļotājs izrādījies kāds vīrietis vecumā virs 50, kura vidējais ātrums bijis 1km/ 8min (kopumā nogājis ~158 km).

Visiecienītākais soļošanas laiks ir pulksten 18-19 vakarā, kā arī 6-11 no rīta. Dienu sadalījumā būtisku atšķirību soļošanas aktivitātei nav, vien nedaudz šajā ziņā aktīvākas ir otrdienas.

“Soļošanas aktivitāte pierādīja, ka noiet 5 kilometrus katru dienu nemaz nav tik vienkāršs pārbaudījums. Izaicinājuma nosacījumus izpildījuši tikai 32% no 420 aktīvistiem, kas veikuši vismaz 1 kilometra distanci un kopumā pastaigās nodedzinājuši vairāk nekā 3 miljonus kaloriju. Ieradumi veidojas pakāpeniski, un mēs ticam, ka ar šo aktivitāti esam iekustinājuši daļu sabiedrības ikdienā kājām pārvietoties biežāk vai vismaz piedomāt pie kustību nozīmes veselīgākai dzīvei,” stāsta t/c “Alfa” vadītāja Liene Apine.

Izaicinājuma laikā katru nedēļu dalībnieku motivēšanai tika izlozētas piecas t/c “Alfa” dāvanas - viedierīces soļu un kilometru skaitīšanai. Savukārt galvenās balvas – t/c “Alfa” dāvātus velosipēdus – ieguva soļošanas izaicinājuma absolūtā līdere Līga Tīde (723.76km), izlozes kārtībā izaicinājuma mērķi sasniegusī dalībniece Elga Kočāne (201.3 km), kā arī sociālajos tīklos izaicinājumu visaktīvāk reprezentējusī dalībniece Ruta Saliņa (315.36 km).

Izaicinājuma “Soļo ar Alfu” uzvarētāja Līga Tīde atklāj: “Šim izaicinājumam pieteicos, jo zināju, ka noiet 35km nedēļā priekš manis nav nekas grūts. Esmu pastaigu cienītāja, paralēli piedalījos vēl citā izaicinājumā. Sākumā nepiefiksēju, ka esmu “Soļo ar Alfu” izaicinājuma priekšgalā. Bija grūti noticēt, ka no tik daudziem dalībniekiem esmu pirmā, biju pārliecināta, ka beigās noteikti mani kāds apsteigs. Kopumā vērtējot, vienīgās grūtības bija atvēlēt staigāšanai pietiekami daudz laika. Brīvajās dienās gāju 30 un vairāk kilometrus, darba dienās – apmēram 23 km. Ja bija jāstrādā, cēlos agrāk un gāju uz darbu ar nelielu līkumu. Arī pusdienas pārtraukumā pastaigājos. Vienu nedēļas nogali devos pat 93km pārgājienā! Citiem novēlu: ja Tev vajag izvēdināt galvu un sakārtot domas, kā arī, ja esi pastaigu cienītājs, uzvelc ērtus apavus, paņem līdzi aptieciņu, ūdeni un dodies ceļā, nedomājot par galamērķi. Vienkārši ej!”

“Šis ir pirmais Rimi Rīgas maratona virtuālais izaicinājums, kurā dalībniekiem konkrēta garuma distance bija jāveic nevis skrienot, bet soļojot. Daudzi skriešanu uzskata par sportu, tāpēc izaicinājums, kurā galvenais nosacījums bija pēc iespējas vairāk pārvietoties kājām, ir pavēris Rimi Rīgas maratona durvis plašākai sabiedrībai. Turklāt galvenās balvas ieguvēja ir uzstādījusi augstu latiņu pat skrējējiem,” atklāj Rimi Rīgas maratona direktors Aigars Nords.

Jau ziņots, ka kopš šī gada janvāra t/c “Alfa” ir kļuvis par Maratona sezonas notikumu centru. Līdz šim kopā jau īstenotas, skrējēju vidū īpašu popularitāti iemantojušās, divas izglītojošas Skriešanas skolas t/c “Alfas” Cinamon kino, pulcējot vairāk nekā pustūkstoti interesentu, kā arī svētdienas treniņi, ar vairākiem simtiem dalībnieku katrā, kuri tiks atsākti ar septembra pirmo nedēļas nogali un norisināsies līdz pat Rimi Rīgas maratonam.

Izaicinājums “Soļo ar Alfu” norisinājās no 3. līdz 31. augustam, piereģistrējoties Rimi Rīga maratona virtuālajā skriešanas klubā. Tā mērķis bija aicināt iedzīvotājus noiet vismaz 35 km nedēļā, kas būtu vidēji 5 km dienā jeb 140 km mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!