Foto: Publicitātes foto
Rio olimpiskā maratona normatīvu izpildījusī Ilona Marhele 30. aprīlī laboja Biķernieku pusmaratona līdzšinējo trases rekordu, distanci noskrienot vienā stundā, 18 minūtēs un 49 sekundēs. Savukārt Jānis Girgensons pārspēja pats savu pērno sasniegumu, finiša līniju šķērsojot pēc vienas stundas, 6 minūtēm un 44 sekundēm, informēja pasākuma organizatori.

Biķernieku trasē uz startu pulcējās vairāk nekā tūkstotis skrējēju no desmit valstīm. Autošosejas trasē pusmaratonisti startēja atsevišķi no tautas skrējienu dalībniekiem un četru apļu distancē jau pirmajos kilometros vadībā izvirzījās Lietuvas pārstāvis Remigijus Kancis un Jānis Girgensons no Tērvetes.

Abi skrējēji turējās kopā līdz pēdējā apļa sākumam, kad pērnā gada uzvarētājs spēja kāpināt tempu un atrauties no sava partnera. "Šodien par konkurenci nevarēju sūdzēties – lietuvietis ir spēcīgs skrējējs, trasē viņš bija stimuls turēt tempu. Viss izšķīrās pēdējā aplī, kad izdevās no viņa atrauties, tāpēc varu viņam pateikties par trases rekordu," finišā pavēstīja Girgensons.

Trešo vietu izcīnīja pagājušā gada otrās vietas ieguvējs Dmitrijs Serjogins, savukārt ceturtajā vietā finišēja ogrēnietis Renārs Roze, kurš pēdējo apli noskrēja pat ātrāk nekā lietuvietis, un distances otrajā pusē pakāpās no septītās vietas līdz ceturtai, finiša taisnē pārspējot Andreju Jesko. Ātrāko sešinieku noslēdza kuldīdznieks Kristaps Bērziņš.

Arī sieviešu konkurencē distances pirmajā pusē izveidojās divu līderu tandēms. Startā pirmā aizskrēja alūksniete Ilona Marhele, taču jau pirmajā kilometrā Anita Kažemāka no Preiļiem panāca olimpiskā maratona normatīvu izpildījušo Marheli un skrēja pussoli pa priekšu. Olimpiskā maratona gatavošanās plāns paredzēja skriešanas tempa kāpināšanu distances otrajā pusē, tāpēc Marhele trešajā aplī pameta Kažemāku un laboja Daces Linas 2013. gadā sasniegto trases rekordu.

"Sāku prātīgi, jo nebiju atpūtusies pēc smagās treniņnedēļas. Tāpēc šo vērtēju kā smagu un grūtu treniņskrējienu, kura otrā puse tika plānota ātrāka par pirmo, kas arī izdevās. Esmu priecīga par uzvaru un divtik priecīga par jauno trases rekordu," pastāstīja uzvarētāja Marhele.

Anita Kažemāka kļuva par trešo dāmu, kas noskrējusi Biķernieku pusmaratonu ātrāk par 80 minūtēm un joprojām saglabā izredzes Rīgas maratonā kvalificēties Rio olimpiskajām spēlēm.

Bigbank Skrien Latvija sestās sezonas abos pirmajos posmos labāko trijniekā finišēja Lelde Neimande. Sešu ātrāko dāmu vidū ierindojās arī Inga Zālīte no Ikšķiles, Solveiga Ozola-Ozoliņ no Līvāniem un Latvijas orientēšanās izlases dalībniece Līga Ārniece.

Nike 10,6 kilometru skrējienā savu pirmo uzvarēja gulbenietis Kristaps Vējš-Āboliņš, aiz sevis atstājot Kristapu Kaimiņu no Ogres un Kārli Vīksni.

Arī sieviešu konkurencē triumfēja Gulbenes skrējēja Guna Ģermane. Otrā palika ventspilniece Laura Čakle. Savukārt Zane Ermansone noslēdza labāko dāmu trijnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!