Foto: Zigismunds Zālmanis, Jeļizaveta Iļjina

SEB MTB maratona jubilejas, 15. sezona svētdien, 24. aprīlī startēja ar pirmā posma cīņām klasiskajā distancē Cēsis-Valmiera. Prestižākajā "Toyota Hybrid" distancē uzvaras laurus plūca "Rietumu-Delfin" komandas braucēji Dmitrijs Sorokins un Lelde Ardava.

Ne pārāk pavasarīgie laika apstākļi svētdien nenobiedēja vairāk nekā 2000 kalnu riteņbraucēju, kuri piedalījās SEB MTB 1. posma sacensībās. "Toyota Hybrid" 55 kilometru distancē piedalījās vairāk nekā 200 dalībnieku, kuri sarežģītajos laika apstākļos sākumā mēroja apli pa Cēsu ielām, bet tad devās uz Valmieru. Populārākajā "Virši-A" distancē (44 km) bija kuplākais dalībnieku pulks, pārsniedzot 1600 braukt gribētāju skaitu, bet "Mammadaba" Veselības braucienā (38 km) uz starta stājās pāri pa 200 kalnu riteņbraukšanas entuziastu. Tikmēr Cēsīs, Vienības laukumā, "Rasēns" Bērnu brauciens pulcēja vairākus simtus jauno aktīvistu.

"Toyota Hybrid" distancē šoreiz trasē nedevās neviens no pērnā gada Cēsis-Valmiera goda pjedestāla īpašniekiem, kas nozīmēja, ka būs ne tikai jauns klasiskās distances čempions, bet arī visi medaļnieki. Ik pa laikam sportistus trasē atsvaidzināja lietus lāses, bet no pamatīgām lietus gāzēm izdevās izvairīties. Jau neilgi pēc Cēsīm bija izskristalizējusies "Toyota Hybrid" distances vadošā grupa, kas bija uzņēmusi ļoti lielu tempu. Vadošajā grupā skaitliskais pārsvars bija ZZK braucējiem, kuriem savu skaitlisko pārsvaru neizdevās realizēt ar uzvaru. Apmēram 15 kilometrus pirms finiša no līderu grupas aizbēga "Rietumu-Delfin" komandas braucējs Dmitrijs Sorokins, vienatnē sasniedzot finiša līniju Valmierā ar augsti paceltām rokām.

Tikmēr goda pjedestāla otro un trešo vietu sadalīja ZZK braucēji Arnis Pētersons un Ivars Prokofjevs (abiem +1:07 minūtes), bet aiz goda pjedestāla viņu cīņu biedrs Mārtiņš Blūms (+2:16). Vēl labāko sešiniekā iekļuva pašreizējais Latvijas čempions maratona distancē Raivis Zīmelis ("MySport Veikals"; +2:17)) un Oskars Muižnieks ("Sportlife.lv", +2:18).

Sievietēm "Toyota Hybrid" distancē pārliecinoši ātrākā bija "Rietumu-Delfin" braucēja un pērnās sezonas SEB MTB maratona čempione Lelde Ardava, neatstājot nekādas cerības tuvākajām konkurentēm Ingrīdai Šmitei ("Sportlife.lv") un Madarai Fūrmanei ("Belo Cycling Project/SKANSTE").

Dmitrijs Sorokins ("Rietumu-Delfin"): Lieliska sacensība, daudz dubļu, bet laba trase kopumā. Bijām septiņi cilvēki, kur ZZK bija pārsvars, bet izdevās četrus ZZK braucējus pārspēt. Pēdējos kilometrus jau braucu viens un nebija šaubas par uzvaru. Šodien bija spēcīga konkurence, samērā grūta trase un laika apstākļi iespaidoja. Lai gan, man tieši labāk patīk šādos laika apstākļos braukt, man patīk tādos braukt un es jūtos šādos laika apstākļos labāk. Nezinu, kā būtu, ja būtu siltāk un saulaināk.

Lelde Ardava ("Rietumu-Delfin"): Laika apstākļi bija labs pārbaudījums. Puiši jau sākumā uzdeva lielu tempu, bija grūti tādu turēt. Finišā bija grūti saņemties tam pēdējam kāpumam, bet spēju sevi piespiest. Lai gan pirms nedēļas izmēģinājuma braucienā bija pat trakāk, jo dabūjām sniegu. Vēl jāpiestrādā pie ātruma, jo dažos brīžos to izjutu.

"Virši-A" distancē 44 kilometru garo distancē pirmais finiša līniju sasniedza Reinis Markss ("Sportlife.lv"), par 8 sekundēm apsteidzot Tomu Dinsbergu ("Hawaii Express Scott") un par 11 sekundēm Gintu Jakovelu ("Volkswagen-Veloprofs.lv"). Sievietēm "Virši-A" distancē ātrākā bija Viktorija Sipoviča ("Fans AP-Print").

Jau pēc divām nedēļām SEB MTB maratona sezona turpināsies Smiltenē, kur 8. maijā tiks noskaidroti arī spēcīgākie Latvijas čempionāta vērtējumā. Savukārt 5. jūnijā Siguldā SEB MTB 3. posms būs arī Eiropas XCM čempionāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!