Jau vairākas dienas notiek izcilā, 39 gadus vecā franču alpīnista Žana-Kristofa Lafaīla (Jean-Christophe Lafaille) meklēšana Himalaju kalnos, pasaules piektā augstākā kalna, Makalu (8481 m) virsotnes rajonā. Viņš devās uz Makalu virsotni ar mērķi to sasniegt vienatnē, pie tam – ziemas apstākļos, bez papildus skābekļa. Pēdējie telefona sakari ar alpīnistu notikuši 26. janvārī, kad viņš bija sasniedzis 7600 m augstumu, vienu dienu pirms "pēdējā izrāviena uz virsotni".
Līdzšinējā meklēšana nav devusi nekādus rezultātus. 31. janvārī, Makalu bāzes nometnē ieradās helihopters ar glābšanas speciālistiem, kas labos redzamības apstākļos veica vairāk kā 40 minūšu ilgu lidojumu gar iespējamo alpīnista ceļu līdz pat 7000 m
augstumam, tomēr izņemot sarkano alpīnista telti tiem neko nav izdevies saskatīt. Dienu iepriekš kalna novērošana notika no virsotnei pāri lidojošas lidmašīnas, tomēr arī no tās saskatīt neko nav izdevies. 7500 m augstumā šajās dienās gaisa temperatūra ir noslīdējusi līdz pat -30C atzīmei un vēja ātrums mēdz sasniegt 30-35 km/stundā.

Žana-Kristofa Lafaīls ir Francijas Alpīnisma un Slēpošanas skolas profesors, viens no spēcīgākajiem Francijas alpīnistiem, kuram līdz šim ir izdevies iziet daudzus nozīmīgus kalnu maršrutu pirmgājienus dažādos pasaules kalnos un sasniegt neskaitāmas virsotnes, tajā skitā arī 11 no tām 14 virsotnēm, kuru augstums pārsniedz 8000 m atzīmi. Tikai pats alpīnists, ja viņš vien ir vēl dzīvs, ir spējīgs paveikt šķietami neiespējamo – atgriezties bāzes nometnē kalna pakājē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!