Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Svētdien lieliskos laika apstākļos skaistajā Vidzemes mazpilsētā Smiltenē norisinājās SEB MTB maratona piektais posms, kurā startēja teju 2300 dalībnieki, portālu "Delfi" informē rīkotāji.

Uzvaru smagajā "Skandi motors" distancē izcīnīja "Trek DPA" komandas Igaunijas sportists Kapsars Austa, bet starp dāmām kārtējo panākumu sasniedza Dana Rožlapa no "MySport – STEVENS" vienības. Tikmēr aizraujošajā "Virši A" braucienā nepārspēti palika Jānis Ozols un Dace Hartmane.

SEB MTB maratona priekšpēdējais piektais posms svētdien norisinājās Latvijas kalnu riteņbraukšanas dzimtenē – Smiltenē. Četros dažādos braucienos uz starta izgāja teju 2300 dalībnieki. Sacensību organizatori dalībniekiem bija izveidojuši aizraujošas, bet tajā pat laikā smagas distances, kurās ikviens varēja izbaudīt braukšanu pāri upei, kā arī pļavu, šauru taciņu, kāpumu un citu šķēršļu pārvarēšanu. Trasē dalībniekus uzmundrināja arī vairāki simti Smiltenes skatītāji, kuri netaupīja ne daudz uzmundrinošu vārdu, ne arī palīdzību, ja tā bija vajadzīga šķēršļu pievarēšanai.

Prestižajā "Skandi motors" braucienā 73,5 kilometru garajā distancē jau pirmajā aplī riteņbraucēji smagajā distancē sadalījās pēc spēku samēriem. Otrajā aplī kā pirmais devās "Trek DPA" komandas riteņbraucējs Kaspars Austa, kuram sekoja iepriekšējā posma uzvarētājs Pēters Prūss un Matīss Preimanis. Atlikušajā distances daļā Austam izdevās savu pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem nosargāt līdz pat finišam, tādējādi igaunis izcīnīja savu pirmo uzvaru šajā SEB MTB maratona sezonā. Austa distanci veica 2 stundās 32 minūtēs un 33 sekundēs. Otrajā vietā ierindojās "Rietumu – Delfin" pārstāvis, Igaunijas sportists Pēters Prūss, kurš no sava tautieša atpalika par deviņām sekundēm. Tikmēr trešo vietu ieguva vēl viens igaunis Alges Māsigmets no ZZK vienības. Viņš posma uzvarētājam zaudēja 1 minūti un 7 sekundes. Labākais no latviešiem Smiltenē bija cēsinieks Arnis Pētersons, kurš ierindojās piektajā vietā, 2 minūtes un 52 sekundes aiz uzvarētāja Austas.

"Savu sniegumu vērtēju kopumā labi. Izšķirošie notikumi risinājās pie kalnu starpfiniša bruģī, kur atrāvās Austa un Prūss. Atlikušajā daļā ne Rietumu – Delfin, ne Trek DPA komandas pārējie sportisti vairs nebija tik aktīvi un man bija vēl vairāk jāstrādā, lai bēgļu pārsvaru samazinātu. Smiltenes trase kopumā bija viena no interesantākajām. Tajā bija salīdzinoši maz grantēto ceļa posmu," pēc sacensībām teica labākais no Latvijas braucējiem Pētersons.

Sieviešu konkurencē čempiones titulu kopvērtējumā nodrošināja "MySport – STEVENS" riteņbraucēja Dana Rožlapa, kura bija ātrākā arī Smiltenē. Rožlapa smago distanci veica 3 stundās 7 minūtēs un 21 sekundē, tuvāko sekotāju Liju Laizāni no RRS apsteidzot par 8 minūtēm un 37 sekundēm. Trešajā vietā Smiltenē ierindojās Līga Šmite.

Labākais jaunais braucējs bija Pēters Prūss, bet kalna karaļa titulu ieguva Kaspars Austa. Komandu vērtējumā šoreiz nepārspēta palika ZZK vīri, kuri aiz sevis atstāja "Trek DPA" un "Rietumu – Delfin" vienības.

Kopvērtējumā par jauno "Skandi motors" distances līderi kļuvis "Rietumu – Delfin" riteņbraucējs Pēters Prūss, kurš apsteidz divus citus savus tautiešus Raido Kodanjporku no "Trek DPA" un "Nissan" pārstāvi Markū Ainsalū.

Aizraujošajā "Virši A" distancē sīva spēkošanās norisinājās starp kopvērtējuma pirmo trīs vietu īpašniekiem – Oskaru Muižnieku, Jāni Ozolu un Jāni Bērziņu. Spraigā un aizraujošā finišā uzvaru izcīnīja Ozols no "Veloserviss" komandas, kurš distanci veica 1 stundā 27 minūtēs un 14 sekundēs. Otrajā un trešajā vietā finišēja divi "Trek DPA/Sports2000" komandas riteņbraucēji – Jānis Bērziņš un Oskars Muižnieks, kuri uzvarētājam zaudēja attiecīgi 3 un 19 sekundes. Kopvērtējumā vadību pirms pēdējā posma atguvis Ozols, kuram seko Bērziņš un Muižnieks.

Sieviešu konkurencē arī piektajā posmā pēc kārtas visas savas konkurentes pārspēja ZZK pārstāve Dace Hartmane, kura gan šoreiz tikai par 17 sekundēm apsteidza Ievu Strēli. Trešā ātrākā starp dāmām bija Skanstes pārstāve Inese Zvirgzdiņa. Komandu vērtējumā ātrākā izrādījās Trek DPA/Sport2000 vienība.

Aizraujošas un spraigas cīņas lietainajā trasē notika arī "Gutta" bērnu braucienos, kā arī "Mammadaba" veselības distancē.

SEB MTB maratona noslēdzošais sestais posms norisināsies 22. septembrī Tukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!