Foto: Andris Āboliņš
Piektdien, 31. martā, tieši pusnaktī uz 1. aprīli 107 kilometru garu distanci no Brīvības pieminekļa Rīgā līdz Svētā Sīmaņa baznīcai Valmierā uzsāks 145 skrējēji, tradicionāli pirms starta kopā svinīgi nodziedot Latvijas himnu, portālam "Delfi" ziņoja pasākuma organizatori.

Kopš 2014. gada atjaunotais skrējiensoļojums Rīga – Valmiera notiks jau ceturto gadu pēc kārtas un šogad tas pulcēs dalībniekus jau no 10 valstīm. Skrējiensoļojums aizsākās 1989. gadā un norisinājās piecus gadus, taču pēc tam sekoja 21 gadu ilgs pārtraukums.

Trases rekords - astoņas stundas, viena minūte un 38 sekundes pieder Georgam Jermolajevam, un to kopš 1992. gada pagaidām vēl nav izdevies pārspēt nevienam no atjaunotā skrējiensoļojuma dalībniekiem. Savukārt sievietēm trases rekordu pirms diviem gadiem laboja Marta Zumberga, kura noskrēja 107 kilometrus 10 stundās, 49 minūtēs un 53 sekundēs. Vīriešiem pirms gada par atjaunotā skrējiensoļojuma līderi kļuva Uldis Kļaviņš, kurš noskrēja distanci astoņās stundās, 26 minūtēs un 49 sekundēs.

Skriešanas leģendas - Georgs Jermolajevs un Viktors Suborins kopā ar vēl sešiem garo distanču skrējējiem no pirmajiem pieciem skrējiensoļojumiem piedalīsies sacensībās arī šoreiz. Šogad distanci veiks 34 sievietes, savukārt jaunākais dalībnieks ir 18 gadu vecs.

Skrējiena organizators Matīss Vecvagaris pauž gandarījumu, ka atjaunotais skrējiensoļojums Rīga-Valmiera nav tikai nozīmīga sportiska aktivitāte skrējēju kalendārā, bet katru gadu dalībnieki un brīvprātīgie saziedo līdzekļus labdarībai – kāda bērna vai jaunieša rehabilitācijai. Šogad saziedotie līdzekļi tiks izmantoti Lāsmas Zukures ārstniecības kursam Ziedot.lv rehabilitācijas centrā "Poga", atzīmē pasākuma organizatori. Jau pirms sacensībām saziedoti 1515 eiro. Lāsma plāno arī sagaidīt ātrākos skrējējus finišā pie Sīmaņa baznīcas.

Sacensību dalībnieki tradicionāli pulcēsies Latvijas Universitātes centrālajā ēka, kur pulksten 23.15 tos uzrunās viens no vēsturiskā Rīga-Valmiera skrējiena organizatoriem Kārlis Greiškalns un Latvijas Vieglatlētikas savienības jaunievēlētā prezidente Ineta Radeviča. Pie Brīvības pieminekļa startu dos Valmieras mērs Jānis Baiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!