Šī gada februārī tiek uzsākta dalībnieku reģistrācija otrajam Antarktīdas ledus maratonam (Antarctic Ice Marathon), kas notiks šī gada nogalē, decembra vidū. Šis varētu būt viens no visaukstākajiem maratoniem pasaulē, jo tā distance atrodas dažu simtu kilometru attālumā no Dienvidpola, “Ellsworth Mountains” kalnu pakājē. Skriešanas ceļš mūžīgā sasaluma pulverveida sniegā tiek sagatavots ar īpaši aprīkotiem sniega motocikliem, un atrodas aptuveni viena kilometra augstumā virs jūras līmeņa, kur gaisa temperatūra ir vidēji -20°C, iespējamas arktiska vēja brāzmas.
Skrējējiem, gan atlētiem, gan piedzīvojumu meklētājiem, tiek piedāvāta iespēja skriet pilnu maratona distanci (42,195 km), pusmaratonu, kā arī 100 kilometru distanci, kas ir gandrīz vai 10% no tā ceļa, ko nākas veikt tiem ceļotājiem, kas Antarktīdā dodas uz zemes Dienvidu polu.

Pirmais Antarktīdas ledus maratons notika šī gada janvāra sākumā. Klasiskajā maratona distancē labāko laiku (5 stundas, 9 minūtes un 38 sekundes) uzrādīja Jevgēņijs Gorjkovs no Krievijas. Viņš ir profesionāls ceļotājs un garo distanču skrējējs, kam 2005. gadā ir izdevies uzvarēt vēl divos ļoti sarežģītos skrējienos: 250 km tuksneša skrējienā “Gobi March” Ķīnā un “Silver State” maratonā, Nevadā (ASV). Savukārt labāko laiku starp sievietēm pirmā Antarktīdas ledus maratona distancē uzrādīja Vendija Makkinona no Skotijas (6:33:60).

Pirmā Antarktīdas ledus maratona 100 kilometru distance vienīgajam pa spēkam bija Ričardam Donovanam no Īrijas. Viņš šo skarbās dabas ieskauto ceļu veica 15 stundās (!) 43 minūtēs un 55 sekundēs. Sīkāka informācija meklējama Antarktīdas ledus maratona mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!