Foto: AP/Scanpix
Galda teniss kā sporta veids radās Anglijā 19.gadsimta otrajā pusē un to pēc pusdienām parasti spēlēja angļu augstākās sabiedrības ģimenes. Vairāk kā gadsimtu pēc izgudrošanas galda teniss kļuvis par vienu no ātrākajiem sporta veidiem olimpiskajā saimē.

Galda tenisā divi sportisti atrodas pretējās galda pusē un pa vidu ir tīkls, kuram pāri ar sitienu ir jāpārsit maza plastmasas bumbiņa. Punktu iegūst tas sportists, pēc kura sitiena pretinieks nav spējis atbildēt ar precīzu sitienu pāri tīklam.

Olimpiskajās spēlēs galda teniss debitēja tikai 1988.gadā Seulā. Kopš tā laika Ķīnas sportisti ir izcīnījuši 24 no maksimāli iespējamām 28 zelta medaļām galda tenisā. Pagaidām vienīgais Eiropas pārstāvis, kuram izdevās uzvarēt olimpiskajās spēlēs, ir zviedrs Jans Uve Valdners. "Galda tenisa Mocarts", kā Valdneru iesauca sabiedrībā, vīriešu vienspēlēs uzvarēja 1992.gadā Barselonā.

*Galda tenisa pirmssākumos angļi bumbiņas vietā izmantoja šampanieša korķus, tīkls bija no grāmatplauktiem paņemtās grāmatas, bet sitieniem izmantoja cigāru iepakojumu kastes
*pēc pasaules vadošo galda tenisistu grieztajiem sitieniem bumbiņa var sasniegt pat 9000 apgriezienus minūtē

Tokijas olimpiskajās spēlēs sportisti sadalīs piecas medaļu komplektus galda tenisā – vīriešu un sieviešu vienspēlēs, kā arī vīriešu, sieviešu un jauktās komandu sacensībās. Kopumā sacensībās startēs 86 vīrieši un 86 sievietes, katru valsti drīkst pārstāvēt maksimums trīs spēlētāji, bet vienspēlēs – maksimums divi spēlētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!