Foto: AFP/Scanpix
Mākslas vingrošana ir viens no skaistākajiem olimpiskajiem sporta veidiem, kur grācija un daiļums apvienoti ar sportiskajiem principiem. Mākslas vingrošana kā sporta veids radās 19. gadsimtā, taču populārs kļuva tikai 20. gadsimtā. Pirmās sacensības risinājās pagājušā gadsimta 30. gados, bet pirmais pasaules čempionāts Budapeštā notika vien 1963. gadā. Mākslas vingrošanā apvienoti dažādi klasiskā baleta elementi, zviedru vingrošanas sistēmas paņēmieni, kā arī vācu svarcelšanas tehnika.

*Olimpiskajās spēlēs mākslas vingrošana debitēja 1984. gadā;

*mākslas vingrošana joprojām ir viens no diviem sporta veidiem, kuros piedalās tikai sievietes (otrs ir sinhronā peldēšana);

*līdz 1992. gadam mākslas vingrošanā sadalīja tikai individuālos medaļu komplektus, bet 1996. gada Atlantas Olimpiādē tika pievienotas arī komandu sacensības.

Sportistes sacensībās izmanto piecus dažādus īpašus palīgrīkus - lentu, auklu, bumbu, riņķi un vālītes, taču olimpiskajās spēlēs tiek izmantoti tikai četri no tiem. Uzstāšanās notiek mūzikas pavadījumā un veidota kā priekšnesums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!