Foto: AP/Scanpix
Triatlons ir trīs sporta veidu sakopojums – peldēšana, riteņbraukšana un skriešana. Vēsturē triatlona pirmsākumi meklējami Francijā 1920.gadu vidū. Citi dati liecina, ka mūsdienu triatlons radies ASV 1970.gados. Lai gan vēsturnieki vēl nav precīzi noskaidrojuši sporta veida autoru, mūsdienās triatlons ir viens no vislielāko izaugsmi piedzīvojušiem sporta veidiem.

Mūsdienās triatlona sacensības risinās dažāda garuma distancēs, tomēr olimpiskajās spēlēs sportisti sacenšas standarta distancē – 1500 m peldēšana, 43 kilometru riteņbraukšana un 10 kilometru skriešana. Sacensību uzvarētājs ir tas, kurš šīs trīs distances veic visātrāk un pirmais sasniedz finiša līniju.

*triatlons ir vienas no nedaudzajām olimpiskajām sacensībām, kurās nav priekšsacīkšu, uzvarētājs tiek noskaidrots vienā dienā un dažu stundu laikā
*triatlonā var saņemt brīdinājumu vai diskvalifikāciju, ja sportists kādā no disciplīnām apdraud pretinieka drošību
*pasaulē plaši pazīstamas "Ironman" triatlona sacensības, kurās sportisti peld 3,8 kilometrus, ar riteni brauc 180 kilometrus un skrien 42 kilometrus, bet "Ultraman" sacensībās distances ir vēl garākas – attiecīgi 10, 421 un 84 kilometri

Debiju olimpiskajā saimē triatlons piedzīvoja 2000.gadā Sidnejā.

Tokijas olimpiskajās spēlēs triatlonā sadalīs trīs medaļu komplektus – vīriešu, sieviešu un jauktās stafetes sacensībās. Olimpiskajās spēlēs triatlonā piedalīsies 55 vīrieši un 55 sievietes. Katru valsti drīkst pārstāvēt ne vairāk kā seši sportisti (trīs vīrieši un trīs sievietes).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!