Foto: Reuters/Scanpix

Līdz Londonas Olimpiskajām spēlēm, kuras būs 30. šāda veida sacensības modernajā ērā, atlikušas tieši 100 dienas, bet gaidāmajās sacensībās vietu Latvijas komandā ir nodrošinājuši 22 sportisti.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis sarunā ar portālu "Delfi" pauda cerību, ka uz Londonu dosies līdz 45 Latvijas olimpiešiem. "Mēs ceram, ka Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs no 40 līdz 45 sportistiem. Vēl vairākās disciplīnās norisinās kvalifikācijas sacensības, un dažas no tām noslēgsies aprīlī, maijā un pat jūnijā."

"Salīdzinot ar Pekinas olimpiādi dalībnieku skaits būtiski nemainās, jo mūsu valsts tiks pārstāvēta vairākos citos sporta veidos, par ko ir prieks," viņš turpināja.

LOK prezidents gan nevēlējās prognozēt cik medaļas tiks atvestas uz Latviju.

"Mums jāņem vērā tas, ka konkurence pasaulē pieaug, bet mūsu finansējums - nē. Protams, es nevēlos apgalvot, ka mēs uz Olimpiādi dodamies, lai necīnītos par augstām vietām. Tā nav. Mūsu sportisti ir gatavi cīnīties," viedokli pauda Vrubļevskis. "Tāpat nevēlos prognozēt, kuri varētu būt tie, kas atvedīs kādu medaļu. Tomēr mums ir pasaules čempionāta sudraba medaļas ieguvēji BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs un tāllēcēja Ineta Radeviča. Pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš/Jānis Šmēdiņš pasaules čempionātā bija ceturtie, cīkstonis Armands Zvirbulis pasaules čempionātā bija piektais – tie pasaules līmeņa rezultāti olimpiskajos sporta veidos."

Kvalifikācijas sacensības vēl norisinās vai norisināsies džudo, pludmales volejbolā, BMX riteņbraukšanā, vieglatlētikā, modernajā pieccīņā, cīņas sporta veidos, smaiļošanā un kanoe airēšanā, peldēšanā, paukošanā, tenisā, airēšanā, boksā, burāšanā un galda tenisā.

Vieglatlētikā augstākās A kategorijas normatīvu no Latvijas sportistiem sasniedzis lodes grūdējs Māris Urtāns, šķēpmetēji Vadims Vasiļevskis, Zigismunds Sirmais un Madara Palameika, daudzcīņnieki Edgars Eriņš un Aiga Grabuste, kā arī tāllēcējas Ineta Radeviča un Lauma Grīva.

Vēl vairāki sportisti izpildījuši B normatīvu, un to paveicis 1500 metru skrējējs Dmitrijs Jurkevičs, 50 kilometru soļotājs Igors Kazakevičs un Igors Sokolovs, kurš piedalīsies vesera mešanas sacensībās, kā arī maratonists Valērijs Žolnerovičs,.

Ar A normatīvu valsti var pārstāvēt trīs vieglatlēti, bet ar B normatīvu tikai viens, taču tikai gadījumā, ja konkrētajā disciplīnā nav izpildīts A normatīvs. B normatīvu pa divām sportistēm izpildījušas maratonistes Dace Lina un Ilona Marhele un 20 kilometru soļotājas Agnese Pastare un Anita Kažemāka.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Latvijas vieglatlētikas izlases galvenais treneris Edvīns Krūms, tad Latvijas Vieglatlētikas savienībai nāksies palauzīt galvu, lai izlemtu, kuru no sportistēm sūtīt uz olimpiādi.

"Ir ļoti grūti pateikt, kuru sportistēm šajās disciplīnās sūtīt uz Londonu. Te vieglatlētikas savienībai būs jāpieņem lēmums, jo aizvadīt papildus sacensības maratonā vai soļošanā nevar katru dienu," stāstīja Krūms. "Maratonā vēl A normatīvu varētu izpildīt Jeļena Prokopčuka, taču jautājums ir - vai viņa to darīs. Ja tas tā notiktu, tad šis jautājums automātiski atkristu."

"Tomēr, ja šajā jautājumā nekas nemainīsies, tad Latvijas Vieglatlētikas savienībai būs jāskatās sportistu sezonas rezultāti un jāvērtē, kura ir piemērotāka dalībai olimpiādē. Taču viss var mainīties, ja kāds izpildīs A normatīvu maratonā vai soļošanā, un šajā sezonā tas tā vēl var notikt," turpināja Krūms.

Tomēr ir skaidrs, ka Latvija sieviešu maratona un 20 kilometru soļošanas sacensībās olimpiādē būs pārstāvēta.

Tāpat Londonā no Latvijas sportistiem būs redzams brīvās cīņas cīkstonis Armands Zvirbulis, kurš startēs svara kategorija līdz 84 kilogramiem, pieccīņniece Jeļena Rubļevska, bet smaiļošanas un kanoe sacensībās piedalīsies Krists Straume un Aleksejs Rumjancevs. Vēl piedalīsies vingrotājs Dmitrijs Trefilovs, kurš cīnīsies daudzcīņā, kamēr peldēšanā Uvis Kalniņš saņēmis ielūguma normatīvu, bet tas pagaidām vēl negarantē olimpisko ceļa zīmi. Vēl Latvijas Riteņbraukšanas federācija nosauks, kurš sportists piedalīsies šosejas riteņbraukšanas sacensībās, jo valstij sacensībās vieta ir piešķirta.

Savukārt izpildītais B normatīvs vietu Londonas Olipiskajās spēlēs negarantē šķēpa metējiem Ērikam Ragam, Ansim Brūnam, Līnai Mūzei, Sintai Ozoliņai-Kovaļai, daudzcīņniecei Laura Ikauniece, bet Grabuste B normatīvu izpildījusi tāllēkšanā, bet ar to ir par maz, lai ceļazīmi iegūtu arī tāllēkšanā. Tomēr visi šie sportisti vēl var izpildīt A normatīvu.

Visticamāk, Londonas Olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēs arī trīs BMX riteņbraucēji - Māris Štrombergs, Edžus Treimanis un Rihards Veide. Šajā sporta veidā 28.maijā noslēdzas rangs, pēc kura arī nosaka, kuri piedalīsies un kuri nē. Pagaidām rangā Latvija ir ceturtajā pozīcijā. Tāpat cerības tiek liktas uz pludmales volejbola duetu Mārtiņu Pļaviņu un Jāni Šmēdiņu. Viņi jūnija vidū piedalīsies pasaules čempionātā, pēc kura kļūst zināts FIBV pasaules rangs. Ranga pirmās 16 vietas iekļūs olimpiādē, bet Pļaviņš/Šmēdiņš šobrīd ir 14.vietā, kamēr cits duets Aleksandrs Samoilovs un Ruslans Sorokins atrodas 17.pozīcijā. Ja sportistiem neizdosies kvalificēties pēc ranga, pēc tam tos sagaidīs smagas cīņas Kontinentālajā kausā. Tāpat pēdējā vagonā uz olimpiādi centīsies ielekt Latvijas vadošais sieviešu duets Inguna Minusa un Inese Jursone.

Starp olimpiešiem varētu būt arī džudists Jevgeņijs Borodavko (svara kategorijā līdz 100 kilogramiem). Uz prestižajām sacensībām dosies 22 labākie ranga sportisti, Borodavko šobrīd ieņem 12.vietu. Citam džudistam Vladimiram Osnačam, kurš aizvadītā gada augustā cieta smagā autoavārijā, šī olimpiāde ies secen. Pārējiem Latvijas džudistiem izskatās būs grūti aizsniegties līdz kvalifikācijas robežai. Cerības saglabājas Andrejam Mageram (līdz 60 kg) un Denisam Kozlovam (66 kg). Sieviešu konkurencē Londonā startēs 14 labākās ranga sportistes, bet skaitā. Evija Puķīte sezonas reitingā ir 76. vietā.

Visticamāk, olimpisko ceļazīmi neiegūs neviens no Latvijas tenisistiem. Olimpiskajā tenisa turnīrā piedalās ATP ranga 56 labākie sportisti, bet vienu valsti var pārstāvēt līdz četriem tenisistiem. Latvijas labākie tenisisti Ernests Gulbis rangā šobrīd ieņem 84.vietu, bet Anastasija Sevastova - 260.vietā.

Arī bokseris Nikolajs Grišuņins šobrīd svara kategorijā līdz 81 kilogramam cīnās par vienu no trijām olimpiskajām ceļazīmēm. Viņš kvalifikācijas turnīrā sasniedzis ceturtdaļfinālu. Kvalifikācijas sacensībās Latviju pārstāvēs arī Artjoms Ramlavs (svara kategorijā līdz 60 kilogramiem) un Artūrs Ahmetovs (līdz 64 kilogramiem). Šajās svara kategorijās turnīrā tiks izspēlētas attiecīgi četras un viena ceļazīme.

Airētāji Lauris Šīre un Dairis Adamaitis arī cīnīsies olimpiskās atlases sacensībās.

Atgādinām, ka Latvijas jaunais svarcēlājs Artūrs Plēsnieks, kurš sestdien Turcijā izcīnīja piekto vietu Eiropas čempionātā svara kategorijā līdz 105 kilogramiem, vēl nav garantējis sev vietu olimpiādē. Lai arī par karjeras beigšanu paziņojis Latvijas titulētākais svarcēlājs Viktors Ščerbatihs, tas vēl Plēsnieku nepadara par olimpieti. Olimpisko spēļu svarcelšanas sacensību dalībniekus nosaka rangs, bet Eiropas čempionātā sasniegtais rezultāts viņam vēl rangā neļauj pakāpties tik augstu, lai viņš būtu starp olimpisko spēļu dalībniekiem.

Pirms četriem gadiem Pekinas Olimpiskajās spēlēs Latvijas delegāciju pārstāvēja 49 sportisti, bet to vidū bija sieviešu basketbola izlase. Šogad tā nespēja atkārtot šo panākumu.

Pekinā Latvijas sportisti izcīnīja pilnu medaļu komplektu – Māris Štrombergs triumfēja BMX riteņbraukšanā, šķēpmetējs Ainārs Kovals izcīnīja sudraba medaļu, bet bronzas medaļu spēja izcīnīt svarcēlājs Viktors Ščerbatihs.

Vēl no Latvijas sportistiem astoto vietu izcīnīja smaiļotāji Krists Straume un Kristaps Zaļupe, bet devītajā vietā ierindojās sieviešu basketbola izlase, pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Mārtiņš Pļaviņš, kā arī šķēpmetējs Vadims Vasiļevskis. Pārējie Latvijas sportisti labāko desmitniekā nespēja iekļūt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!